Lasery i Platón. Praha zažije první festival světla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 10. 2013 14:08
Na čtyři večery se centrum Prahy rozzáří při festivalu světla Signal.
HyperCube na Staroměstském náměstí.
HyperCube na Staroměstském náměstí. | Foto: Signal

Praha - Na dvaatřiceti v centru Prahy uvidí lidé od čtvrtečního večera světelné instalace českých i zahraničních umělců, které známé stavby rozzáří v neobvyklých obrazech. Promítat se bude nejen na historické budovy, připraveny jsou také prostorové instalace, největší bude na Staroměstském náměstí. Lidé budou moci jednotlivá místa obcházet, mohou ale také využít plavbu lodí, která jim nabídne nevšední pohledy na známá místa.

První festival světla v Praze se pod názvem Signal odehraje od čtvrtka do neděle vždy mezi 19:30 a 23:30.

„Jednou z hlavních myšlenek festivalu je vytvořit tradici přehlídky moderního audiovizuálního umění u nás, kde světelné umění není příliš známé. Festival dává příležitost také místním umělcům, kteří primárně se světlem nepracují, vyjádřit se novým prostředkem a navíc ve veřejném prostoru. Podařilo se nám do Prahy přivézt i světové hvězdy video mappingu,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Díky technickému vývoji práce se světlem umožňuje, že z jednoho technicky vyspělého zdroje jsou umělci schopni bořit a stavět imaginární architektonické celky nebo je přemodelovat.

Mezi nejatraktivněší části expozice budou patřit čtyři video mappingy. Romain Tardy z uskupení Antivj visual label bude promítat na Divadlo Hybernia, ruská Sila sveta připravila mapping na Michnův palác.

Česká dvojice The Macula (Amar Mulabegovič a Dan Gregor), která se proslavila mappingem Staromětského orloje, rozsvítí kostel svaté Ludmily na náměstí Míru. Svou show nazvali Khôra. „Khôra (Khora nebo Chora, starověký Řek: χώρα) je filozofický termín popsaný Platónem v jeho díle Timaios jako nádoba, prostor nebo interval. Není to ani bytí, ani nebytí, ale interval mezi, ve kterém "formy" původně jsou. Khora "dává prostor" a má mateřské podtexty (děloha, matice). Beztvaré a nepojmenovatelné "to", co nemůžeme určit, ale pouze vyvolat pomocí obrazů neidentifikovatelných jevů – nekonečná noc," upřesňují záměr The Macula.

Katalánská skupinak Telenoika oživí Arcibiskupský palác siluetami postav z české historie.

Mezi nejvíce viditelná místa bude pravděpodobně patřit petřínská rozhledna, která se v podání Krištofa Kintery stane na čtyři festivalové dny Majákem. „Myšlenka majáku má více vrstev. Původně jsem na Petřín chtěl umístit nápis For Sale, ale nakonec jsem z něj udělal Maják. Mám rád jednoduché myšlenky, ale i v tomto případě jde jít hlouběji. Platí, že tam, kde jednou byla voda, bude zas? Její objem zůstává stejný, ale v různých skupenstvích. Světlo brousí krajinu a varuje před možnou zkázou lodí. Nám suchozemcům vzdálený signalizační systém přináší světlo v jeho varovném poslání," říká Kintera.

K nejzajímavějším instalacím bude patřit i původně nerealizovaná myšlenka laserového paprsku, který měl mířit už při vzniku ze Staroměstského náměstí na metronomu Vratislava Karla Nováka na Letné. 

Na Václavském náměstí je instalován objekt Michala Cimaly Signal Column, volně inspirovaný konstruktivistickými projekty počátku 20. století. Světelná socha je věnovaná Františku Křižíkovi.

Tančící dům.
Tančící dům. | Foto: Signal

Staroměstské náměstí oživí HyperCube od francouzských architektů Pierra Schneidera a Françoise Wunschela ze skupiny 1024 architecture, jejichž světelný vánoční strom v Bruselu znají po celé Evropě. „HyperCube je futuristickou velkoformátovou instalací ve veřejném prostoru, která si klade za cíl zásadně proměnit návštěvnickou zkušenost se srdcem pražského Starého Města. Budoucnost a minulost se taví na hranici HyperCube," říkají tvůrci.

Projekt 8bitový syndrom umožní lidem si pomocí dotykového telefonu nebo tabletu na fasádě Nové scény ND zahrát počítačové hry Tetris, snake nebo pong. Stačí se na piazzettě Národního divadla připojit do připravené Wi-Fi sítě. Nejen náhodní hráči, ale také diváci si přijdou na své – nazelenalý terminál je nahrazený projekcí na budovu Nové scény a obrovské skleněné pixely na fasádě tak evokují nízké rozlišení 8bitových her.

Rozsvítí se i další z dominant Prahy, Tančící dům. “Speciální nasvícení je inspirované bohatou historií Tančícího domu a pracuje s významnými momenty a myšlenkami, na kterých tento dům stojí,“ říká Filip Müller ze společnosti Philips.

Skupina SPAM (Vladimir 518 a David Vrbík vzdají na Kampě hold malíři Zdeňku Sýkorovi, který ke svým malbám používal počítačové modely. SPAM použije vizuální stavební materiál a prozkoumá pomocí laseru a videoprojekce, alfanumerický kód, podle kterého Sýkora své struktury sestavoval. Projekce navíc poodhalí metody, které autoři ze skupiny SPAM použili při práci s původními daty.

Signal podpořil pěti miliony korun pražský magistrát, který si od akce slibuje zatraktivnění metropole v podzimních měsících. "Obecně chceme podpořit více akce, které se konají mimo sezonu," řekl náměstek primátora Václav Novotný. A magistrát si i poprvé nechá také změřit úspěch akce pomocí domicilů v mobilních telefonech. "Od operátorů zjistíme, kolik turistů a odkud se v Praze pohybovalo a pak výsledky porovnáme s jinými časovými úseky," dodal Novotný.

Kompletní program expozic i doprovodných akcí lze najít na webu festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy