Tetris i erotika z plakátů. Květy se vrací do dětství

Karel Veselý
17. 9. 2013 9:41
Podívejte se na premiéru nového klipu kapely Květy.
Martin Evžen Kyšperský (Květy)
Martin Evžen Kyšperský (Květy) | Foto: kult.cz

Video - Prehistorické počítačové hry, dětské televizní seriály i erotické plakáty ze začátku devadesátých let se vrací v koláži hudebního klipu skupiny Květy ke skladbě My děti ze stanice Bullerbyn. Ta otevírá loňské album Bílé včely, za něž brněnské kvarteto dostalo hudební cenu Vinyla pro desku roku 2012.

Klip odráží atmosféru doby, v níž vyrůstala generace dnešních třicátníků - od šedé husákovské normalizace až po nástup kýčovitě pestrobarevného kapitalismu.

Kapela Květy.
Kapela Květy. | Foto: Indies

„Na video k písni My děti ze stanice Bullerbyn jsme čekali dlouho. Asi to chtělo tu správnou chvíli. Ve videu je hodně odkazů na předrevoluční dobu a kulturu, což bylo naše dětství. Nelíbí se nám komunisti, ale člověk si nemohl vybrat, kdy se narodí. Nakonec je v tom silná nostalgie, a díky křížení všeho přes sebe i pitoreskní humor." říká lídr Květů Martin E. Kyšperský.

Autorkou videa k písni My děti ze stanice Bullerbyn je brněnská umělkyně Pavla Kačírková. „My děti ze stanice Bullerbyn mi evokuje dětství. Jsem typické panelákové dítě, co vyrostlo na sídlišti, objevovalo krásu prvních počítačových her, sbíralo pevné igelitky se specifickými obrázky a svéráznou grafikou. Vizuální estetika přelomu 80. a 90. let mě neodvratně poznamenala", říká brněnská umělkyně, která už v minulosti pro skupinu Květy několik klipů natočila.

Bílé včely je zatím posledním albem skupiny, která svoje první nahrávky vydala na začátku tisíciletí. Květy patří ke kritikou nejoceňovanějším českým kapelám posledních let - jejich alba Střela zastavená v jantaru a Myjau si odnesly Anděla v kategorii alternativa, Bílé včely si kromě Vinyly vysloužily i nominaci na druhou cenu kritiků Apollo.

KVĚTY - My děti ze stanice Bullerbyn

Drásavý zvuk alba, jež vzniklo v produkci Ondřeje Ježka, odkazuje na předrevoluční underground a v textech je to syrová výpověď o ztracené generaci husákových dětí.

Frontman Květů Martin E. Kyšperský si letos od domovské kapely odskočil k projektům Mucha (album Slovácká epopej) a Tayna (album Tayna). Na 1. listopadu navíc chystá své nové sólové album nazvané SVETR, které vyjde u Polí Pět. 

 

Právě se děje

Další zprávy