V létě už by život mohl být volnější, ale ne příznivý pro festivaly, říká Zaorálek

Kultura Kultura
Aktualizováno 25. 3. 2020 16:49
"Věřím, že v létě už by mohl být náš život volnější, ale určitý hygienický režim bude určitě existovat. Obávám se, že nebude příznivý pro pořádání velkých mezinárodních festivalů," řekl v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. Slíbil také, že vláda bude projednávat další balíčky, nástroje a programy pomoci.
Rozhovor s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem
Rozhovor skončil
Ministr kultury Lubomír Zaorálek odpovídal od 15 hodin.
Přečíst si rozhovor

Rozhovor s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem

Rozhovor skončil
25. 3. 2020
Ptá se: Aleš

Dobrý den pane ministře,
sledujete prosím jak k situaci ohledně náhrad podnikatelům přistupují v zahraničí? Budete Váš přístup konzultovat případně koordinovat v rámci EU?
Děkuji za Váš čas

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, samotnou epidemiologickou krizi řeší státy individuálně, zdravotnictví je v kompetenci národních států. V ekonomických opatřeních samozřejmě sledujeme postup našich evropských partnerů, ale každá země se nachází v trochu jiné fázi a nějaké slaďování je teprve před námi. 30. 3. se budu účastnit společné videokonference ministrů kultury zemí EU.

25. 3. 2020
Ptá se: Knihkupec

Dobrý den, pane ministře, rozhodnutí vlády zavřít knihkupectví je naprosto likvidační pro celý obor, i kdyby mělo trvat jenom do pátku. Napište prosím, jestli nám vláda pomůže a to hned, musíme se podle toho zařídit. Pomoc za 2 měsíce nebo složitými formuláři ministerstva, které se budou jako obvykle vyřizovat tři čtvrtě roku, není k ničemu, do té doby zkrachujeme a přežijí jenom ti, kdo za sebou mají miliardářské vlastníky. Potřebujeme na 100% vědět, jestli nám stát pomůže teď, dnes, zítra, nebo jestli máme vypovídat nájemní smlouvy tento týden. Každý týden navíc to jsou stovky tisíc korun, které nemohu zaplatit z vlastní kapsy, nemám na to. Nikdo na to nemáme. Je to opravdu urgentní.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, vás přesně se týká program Antivirus MPSV, protože vy jste museli ukončit činnost na základě usnesení vlády. Vedle toho se můžete ucházet o bezúročné půjčky z programů COVID MPO a dále se na Vás vztahuje tzv. Liberační balíček MFČR

25. 3. 2020
Ptá se: Marie

Dobrý den pane ministře,
můj manžel je OSVČ umělec (hraje na hudební nástroj a nemá žádné zaměstnance) a já pobírám rodičovský příspěvek na naše třetí dítě, ze kterého sotva zaplatíme bydlení. Manžel přišel již o několik zásadních koncertů, turné v zahraničí a další odpadají. Plánuje nám a podobným případům vláda nějak pomoci? Odpuštění zdravotního a sociálního je sice milé, ale pro 5 člennou rodinu zdaleka nedostačující. Děkuji

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, pokud jste se dostali do tak tíživé situace, prosím, doporučujeme Vám obrátit se na Úřad práce, který disponuje všemi formami pomoci, těmi starými i nově schválenými.

25. 3. 2020
Ptá se: Konec kulturního života

Pane ministře, včera dirigent Václav Luks z Collegia 1704 mluvil o členech orchestru, kteří už museli jít pracovat do obchodu za kasu. Prosím, zastavte to, přece nemůžete dopustit, aby takhle skončila česká kultura - to nejvíc, co jako národ máme. Můžete s tím něco udělat?

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den,
jsem si dobře vědom toho, že kultura patří spolu s cestovním ruchem a gastronomií k nejvíce postiženým oblastem našeho života. Proto připravujeme na ministerstvu program záchrany kultury, který budeme projednávat s ministerstvem financí. Chceme získat nové prostředky mimo jiné také pro pomoc orchestrům a divadlům v regionech. Připustit kvůli epidemií vyvolané krizi devastaci české kultury by bylo obrovské selhání.

25. 3. 2020
Ptá se: Milena

Dobrý den, prosím, dokážete odhadnout, zda má význam plánovat letní akce a festivaly? Nebo předpokládáte omezení velkých kulturních akcí i během letních prázdnin? A prosím, dokážete říct, kdy nejdříve bude možné vycestovat na zahraniční festivaly? Mnohokrát děkuji

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, dobře vidíte na grafech, že se nám podařilo dostat epidemii v ČR pod kontrolu. Teď se ukáže, jestli jsme také schopni řídit její průběh. Určitě musíme usilovat o postupné uvolňování především hospodářského života země. Bohužel společenský život a kultura budou uvolňovány až na závěr. Přesný průběh a jak budeme úspěšní, Vám dnes neřekne nikdo. Věřím, že v létě už by mohl být náš život volnější, ale určitý hygienický režim bude určitě existovat, Obávám se, že nebude příznivý pro pořádání velkých mezinárodních festivalů. Nedokážeme predikovat ani průběh epidemie v ostatních zemích, ani těch sousedních. Musíme počítat s omezeními pro cestování.

25. 3. 2020
Ptá se: Gabinka

Dobrý den, mám dotaz týkající se finanční pomoci všem , kdo o to požádá. Kdepak na to chcete.vzit peníze? Myslíte, že státní pokladna.je.tak napěchovaná aby dokazala všechny uspokojit a aby zbylo i na ostatni potřebnější instituce např. zdravotnictvi.
,policie a další ?

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Do zdravotnictví jsme právě investovali navíc 5 mld a připravujeme dalších 7 mld do zdravotnictví a záchranných složek. Tuto oblast rozhodně dnes nikdo nepodceňuje. Razantní zvýšení deficitu o stovky miliard dnes doporučují všichni soudní ekonomové. ČR je nezadlužená země, která má (oproti některým jiným) vytvořený finanční polštář pro podobnou krizovou situaci. Máme dokonce povinnost ho použít, abychom zabránili široké devastaci hospodářského a kulturního života naší země.

25. 3. 2020
Ptá se: Pavel

Vážený pane ministře, včera proběhlo v parlamentu první kolo jakéhosi pomocného balíčku. Moje firma pracuje ve výstavnictví a v této chvíli jsme přišli o zakázky, které byly v realizaci, vetšina těch co byla připravována se buď přesouvá na příští rok, nebo nebude vůbec. Ačkoliv děláme maximum pro udržení firmy, nikdo nám nikde nic neřekl. Vše je obecné a v mlze. Na telefonních linkách ministerstev se řeší hlavně průmysl (beru je to důležité), ale jak s kulturou.... je ticho. Udržíme duben a pak propouštíme a končíme. Bohužel. Poskytované náhrady jsou úplně o ničem, program COVID MPO je rychle nedostupný, komerční banky nejsou seznámeny a nepřipravují rychlé akce, finanční správa řeši drobné ústupky. Vše je pomalé a neúčinné. Provozní náklady jedou dál a totálně nabořené cash - flow nikoho nezajímá. Nechci pomoc. Chci vedět kdy a jaká přijde. Vizi. Vizi která ale opravdu bude, ne je sliby že snad..možná. Kdy, co, jak. Děkuji a přeji pevné zdraví.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den,
jak jsem zmínil výše, pro vás platí program Antivirus MPSV. V programu COVID budeme navyšovat finanční prostředky. Vláda bude v nejbližší době projednávat další balíčky, nástroje a programy pomoci.

25. 3. 2020
Ptá se: Jana

Dobrý den, co máme dělat my z divadel, kterým vaše kulturní komise granty nikdy nedají protože jsme "komerční scéna"? Donutili jste nás žít z toho kolik prodáme vstupenek, a teď nemáme ani to. Neumíte si představit bezmoc kterou cítíme. Opravdu si myslíte, že nás zachrání, když po nás pár hodných Čechů nechce vrátit vstupné a náš ředitel může zaplatit odvody na daních později? Rozumím proč jste museli zavřít divadla ale jestli nám Vy nebo pan premiér rychle nepomůžete už se nevzpamatujeme.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Pokud jste někdy v posledních třech letech žádali dotaci po ministerstvu kultury, tak se na vás bude vztahovat program záchrany, který připravujeme. Více viz odpovědi výše,

25. 3. 2020
Ptá se: Ann

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli tušíte, v jaké vlně bude otevření knihoven (jako školy, déle)
Děkuji

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Knihovny jsou bohužel přesně místa, kde se lidé potkávají a jakkoliv je mám rád, je těžké dnes slibovat, že můžeme zvlášť prosazovat jejich brzké otevírání.

25. 3. 2020
Ptá se: Jana Smetánková

Dobrý den, pane Zaorálku. Chci se zeptat, zda myslíte i na to, že situací jsou dotčeny i noviny píšící o divadle nebo divadelní webové portály - nemají o čem psát a především nemají příjmy od partnerů, protože každý teď je a minimálně do konce roku bude extrémně opatrný na jakýkoliv zbytný výdaj. Čili jsou situací postiženy úplně stejně, jako zavřená divadla. A věřte, že vím, o čem mluvím - provozuji portál O divadle. Díky a přeji hlavně pevné zdraví!

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

U vás platí to, co jsem již napsal výše, tedy, že kultura patří mezi ty, co jsou postiženi nejtvrději. A nelze připustit, aby v této zemi kvůli jedné epidemii zanikla celá jedna oblast reflexe a kritiky kulturního života. Žádná z civilizovaných zemí Evropy to určitě nepřipustí a ani my nesmíme z této krize vyjít jako duchovní mrzáci. Zajímáme se i o to, jak přežije oblast médií, tiskovin a menších nakladatelství. Hledáme způsob, jak jim pomoci.

25. 3. 2020
Ptá se: Sova

Jaké konkrétní nástroje finanční pomoci má MK připravené a v jakých peněžních objemech? Už jste korigoval návrh rozpočtu na příští rok? Budete snižovat stavy na MK a u příspěvkových organizací? O kolik se sníží platy na MK? Děkuji za odpovědi.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, politika utahování, kterou tady více jak 10 lety spustila vláda P. Nečase a M. Kalouska, už nás jednou dovedla do hluboké recese. Dnes je úkolem státu zvýšit výdaje, investice a umožnit lidem přežít. Jestli skončíme u snižování platů a propouštění, začnou všichni šetřit a celá ekonomika půjde do háje. Teď jsme dostali do rozpočtu MK o 300 mil. navíc - pro řešení aktuálních výpadků ve výnosech našich příspěvkovek a připravujeme program, ve kterém budeme žádat další výrazné navýšení.

25. 3. 2020
Ptá se: Franta

Resite herce, kteří nám donedávna ukazovali fotky z luxusních dovolených a fotky s drahými autama. Spíš mě zajímá, jak budete řešit osvč, třeba samozivitelka kadeřnice, nebo pedikerku, která je v nájmu, má doma dítě, kterému je 14 let a bydlí a platí. Na ty jste se vykvakli? Zavřeli jste ji hlavni obživu.. nestydite se tady řešit herce s velmi vysokými platy?

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, je to trochu optický klam. Pokud vidíme svět české kultury přes několik bohatších celebrit, které nám představuje bulvár. Řada muzikantů a herců v regionech žije za docela bídné příjmy. Potřebují pomoc stejně jako Vy - tedy třeba kadeřnice nebo číšníci a další. Nevytvářejme mezi sebou zbytečné nepřátelské bariéry. MPSV vytvořilo důležitý program pro OSVČ viz odpovědi výše.

25. 3. 2020
Ptá se: Tomáš D.

Dobrý den,
má smysl pomáhat finančně divadlům? Stejně do nich nebude ze strachu většina lidí chodit, až se to povolí. není lepší je zavřít už nyní a redukovat tu nadbytečnou divadelní kapacitu, než ji třeba rok živit dotacemi a následně zjistit, že tam lidé ze stranu nechodí, a podporovat je další roky?

Není lepší, aby se trh přizpůsobil a začal nabízet bezkontaktní způsoby kulturního života?

Podobně u trhu s knihami - není lepší nechat ho nyní splasknout, a pak zas přirozeně růst? Boj s trhem by mohl zbytečně odčerpávat finance potřebné jinde.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Dobrý den, určitě se o to musíme pokusit nyní - proto součástí našeho programu na záchranu kultury je i zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií, které chceme dnes zvlášť financovat. Ale do budoucna si nedovedu představit, že bychom se vzdali kulturního a společenského života divadel, vernisáží, hudebních produkcí, kde se lidé fyzicky setkávají. Já už jsem měl dnes pocit, že stále více žijeme ve světě, kde nám přímé fyzické kontakty chybí, Nikdy nebudu chtít žít ve světě robotů, kteří znají jen smartphony.

25. 3. 2020
Ptá se: Alice Blechová

Dobrý den pane ministře,
čeká nás budoucnost, kdy se budeme muset uskromnit všichni. Vláda sice rozhodla o uzavření divadel, muzeí, galerií ad, ale to ještě neznamená, že by měla hradit nějaké ztracené zisky. Divadel je hodně. Je až s podivem, že se mohla uživit všechna. Některá za velké grantové pomoci státu a měst. Myslím, že když některé zkrachuje, nic se nestane. Mohou dělat něco jiného. Vždyť je tolik profesí, kde chyběli lidé. Že vystudovali DAMU, ještě neznamená, že to musí dělat celý život. Peníze budou třeba prioritně tam, kde se něco vyrábí a ve školství, zdravotnictví . Čím dřív se na to umělci připraví, tím to pro ně bude lepší. To se samozřejmě netýká všech umělců. Myslel jste už na to, že by bylo dobré začít připravovat a nabízet rekvalifikace?

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Ano, máte pravdu tato země se vyznačuje mimořádně hustou sítí divadel, knihoven. Je to ale dědictví, které tu máme po předcích a vytváří zřejmě i náš charakter - naši mentalitu. Zničme to, ale je otázka, co z nás takto typického zbude. Já s žádnými rekvalifikacemi umělců do výroby nikdy souhlasit nebudu.

25. 3. 2020
Ptá se: Mirko

Dobrý den, pane ministře, co bude dál s Národní galerií? Vrátí se ředitel Fajt? Děkuji.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Garanční rada NGP už finišuje přípravy na vypsání výběrového řízení na GŘ a toto VŘ bude zahájeno v nejbližší době.

25. 3. 2020
Ptá se: Linda

Pane ministře, hlídáte v ČSSD premiéra, aby jako Viktor Orbán nezneužil nouzového stavu a neposlal do soukromých firem armádu a nezakázal soukromá média? Nemůže nás potkat něco podobného?

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Pro ČR není Viktor Orbán žádnou inspirací. Já jsem žil 33 let v socialistickém režimu, kde jsem musel držet pusu a krok. Ani tahle epidemie nemění nic na tom, že si zásadně cením toho, že po roce 89 žijeme ve svobodné společnosti. Současný nouzový režim je mimořádný přechodný stav vynucený mimořádnými okolnostmi ohrožujícími zdraví občanů. Nikdo se nemusí bát, že by tato vláda chtěla držet tento stav o minutu déle, než bude nutné.

25. 3. 2020
Ptá se: Madla

Dobrý den, pane Zaorálku, mám dotaz k budoucímu znovuotevření knihoven pro veřejnost. Galerie, muzea to mají jednodušší, ale pracovníci v přímé výpůjční službě knihoven budou v kontaktu se čtenáři nejenom při absenčním půjčování knih, ale především jim čtenáři knihy budou vracet ze svých domácností, kde je mohl používat potenciální nemocný nebo kde byli v karanténě. Přijde mi to velice rizikové, pokud covid 19 zůstává určitou dobu na povrchu urč. materiálů. Zajistí ministerstvo dostatečný počet roušek, dezinfekce, instalaci plexiskel (jako dnes již vidíme v obchodech) na ochranu svých zaměstnanců, .... ev. i jakousi karanténu vrácených knih, než je bude možné půjčit dalšímu čtenáři a kde se budou vrácené knihy skladovat ? Ač to tak nevypadá, bude půjčování a vracení knih vcelku rizikovou záležitostí. Děkuji za odpověď

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Proboha, já mám taky strašně rád knihovny i knihovníky. Budu šťastný, když je budeme moci znovu otevřít. Dokonce přemýšlím o tom, jestli se to nedělá nějak udělat, aby se knihy mohly znovu prodávat v knihkupectvích a půjčovat v knihovnách. Ale nemůžu tohle uvolnění slibovat, pokud to bude ve sporu se základní ochranou zdraví občanů.

25. 3. 2020
Ptá se: Lea

Dobrý den, chci se zeptat jakou konkrétní pomoc mohou očekávat menší firmy (cca 20-30 zaměstnanců) z oblasti filmového průmyslu, jejichž práce na mezinárodních projektech i na místních projektech skončila ze dne na den a jsou zcela bez příjmů a bez jakékoliv predikce příjmů budoucích. Děkuji

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Pomoc filmu a filmové produkci připravujeme jako součást avizovaného programu na záchranu kultury.

25. 3. 2020
Ptá se: Michal V.

Dobrý den pane Zaorálku,
snaží se vláda poučit i ze způsobů boje proti epidemii i v demokratických zemích, které jsou v boji nejúspěšnější na světě, jako jsou Taiwan, Jižní Korea, Japonsko a Singapour a zvládli epidemii bez devastace ekonomiky?

Děkuji předem za odpověď.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

ujišťuji vás, že naši odborníci dnes velmi intenzivně vyhodnocují postupy v zemích, ve kterých proběhla/probíhá epidemie od J. Koreji až po Itálii. Disponujeme hojnými info a studiemi z těchto zemí a český program opatření je inspirován postupy zemí, které to zvládly. Podrobně se zabýváme i tím, jak se J. Koreji daří udržet v chodu významnou část své ekonomiky.

Dnes je určitým úkolem spojení epidemiologických pohledů s těmi ekonomickými. Do budoucna musíme mezi nimi vytvořit určitou rovnováhu, protože ekonomická krize je možná ještě větší zabiják než koronavirus.

25. 3. 2020
Ptá se: Michal D.

Dobrý den pane ministře,
nosíte obyčejnou roušku? Nebo respirátor FFP3, jako vaši kolegové z vlády Babiš a Hamáček? A nosíte přes přes něj roušku, jak požaduje pan Prymula, nebo vypouštíte aerosoly na ostatní?

Děkuji předem za Vaši upřimnou a pravdivou odpověď.

Odpovídá: Lubomír Zaorálek

Nosím obyčejné roušky. Dvě mám ušité v Národním divadle. Respirátor by mi byl k ničemu, ten mají mít hlavně zdravotníci a ti v první linii styku s infekcí.

Děkuji všem za otázky. Omlouvám se, že jsem nestihl na všechny odpovědět a přeji nám všem i české kultuře stálého zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy