Kultovní seriál Perníkový táta skončil. V nejlepším

Kultura Kultura
Aktualizováno 1. 10. 2013 9:10
Poslední díl seriálu s cenami Emmy vidělo deset milionů diváků.
Foto: Bonton

Praha - Seriál Perníkový táta, který během dvaašedesáti epizod rozdělených do pěti sezón stihl získat snad až kultovní status a letos i hlavní ceny Emmy, došel ke svému finále.

Poslední díl oblíbeného amerického televizního seriálu Perníkový táta prolomil rekord více než 10 milionů diváků. V neděli si závěr seriálu, který před týdnem obdržel prestižní televizní cenu Emmy, nenechalo podle amerického serveru Inside TV ujít 10,3 milionu diváků, z toho 6,7 milionu dospělých ve věku od 18 do 49 let.

Dramatický nárůst diváků zaznamenal už minulý měsíc, kdy se pátá série dostala do své druhé poloviny. Už tehdy se na ni začalo dívat šest milionů lidí a množství diváků po stovkách tisících s každým dílem narůstal.

Příběh učitele chemie s tváří Bryana Cranstona, jenž v reakci na diagnostikování rakoviny a ztrátu práce vybuduje drogové impérium, skončil sice zhruba tak, jak se podle námětu dalo očekávat, nicméně fanoušky nezklamal a v provedení očekávatelného závěru i překvapil.

„Potřebovali jsme především, aby do sebe všechno zapadlo, abychom došli k nějakému jasnému zakončení", shrnuje tvůrce seriálu Vince Gilligan, a tento svůj cíl nejspíš může považovat za splněný.

Podařilo se mu stvořit seriál, který diváky dokonce nabíral až k desetimilionovému finále, místo aby je, jak bývá zvykem, ztrácel. Odolal navíc pokušení své dílo prodlužovat, dokud o něj tvá zájem, a ukončil je na vrcholu popularity, čímž se také nemůže pochlubit každý z konkurentů.

Cranston, za svůj výkon mimochodem vyhrál nejedno ocenění, například tři ceny Emmy, se vyjádřil ke kontroverznímu námětu: „Myslím, že za jistých okolností se nebezpečným člověkem může stát každý z nás."

Shrnul tak nejspíš to, co diváky na Perníkovém tátovi nejvíc fascinovalo. Nekorektní a škodlivé chování obyčejného muže, jenž byl ke svým skutkům dohnán nepřízní doby a okolností.

Jistě není náhoda, že seriál přišel současně s nástupem ekonomické krize, a odrážel tak neklid v myslích mnoha obyčejných Američanů. Dokázal, že za mořem zvládá být televizní tvorba závažná a přitom atraktivní zároveň.

Cenami Emmy je seriál ověnčován již delší dobu. Představitel hlavní role Bryan Cranston ocenění za nejlepší mužský herecký výkon získal v předchozích třech letech, letos pak Anna Gunnová za roli jeho manželky dostala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

 

Právě se děje

Další zprávy