Krásné lesbičky se nebojí vagíny Wolfové. Myslí jinak

Sabine Kejlová Sabine Kejlová
6. 11. 2013 12:14
Queer festival Mezipatra ukazuje svět sexuálních menšin.
Život Adele.
Život Adele. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Queer festival Mezipatra se po roce vrací, aby předvedl, jak moc je v pořádku, nebýt úplně v pořádku. Myšleno dle zažitých konvencí samozřejmě.

Queer je totiž synonymum pro rozmanitost, ať už sexuality, anebo jakékoliv jiné povahy. Je to velká skupina těch, kteří nepatří nikam, nebo prostě jen odmítají přijímat nálepky a škatulky.

Těch, kteří heslo „Think different!" nepřijali jenom proto, že tak z billboardu velí Steve Jobs se svými „i" hračičkami, ale těch kteří opravdu jsou „different" a navíc se to nebojí skrývat.

Mezipatra slibují, že ani letošní již 14. ročník o tuhle rozmanitost nepřijde. Tématem festivalu jsou letos Pravdivé lži, v němž organizátoři odkazují na citát režiséra Briana de Palmy, který prý řekl: „Kamera ustavičně lže, lže čtyřiadvacetkrát za sekundu." Posláním Mezipater je ale ukázat, že nic není tak úplně černobílé.

V 25 celovečerních filmech z devíti zemí a 75 krátkých filmech ze čtyř kontinentů ukazují svět sexuálních menšin, v němž se prolíná realita a fikce, autenticita i stylizace.

Osudový vztah změní vše

Divácky největším tahákem je letos vítěz Zlaté palmy v Cannes, Život Adele režiséra Abdellatifa Kechiche. Francouzské drama s tříhodinovou stopáží vypráví příběh první lásky studentky Adele, která vášnivě propadne modrovlasé umělkyni Emmě, a mapuje pět let osudového vztahu, který změní naprosto vše v životě slušňácké Adele.

V Cannes Život Adele vyvolal nadšení svou přirozeností, jemností a realistickými výkony obou hlavních hrdinek, ale zároveň také šokoval velikou otevřeností sexuálních scén. Jeho promítání bude jednou ze 14 českých premiér, které Mezipatra v kategorii celovečeráků nabídnou.

Dalším výrazným filmem je pak vítěz Teddy Award (pro filmy s gay-lesbickou, bisexuální či trans tematikou) letošního Berlinale, polské drama Ve jménu… Snímek nabízí jiný pohled na tabuizované téma homosexuality katolických kněží a stal se jedním nejoceňovanějších polských filmů roku 2013.

Zajímavý (minimálně formátem) bude i zahajovací film přehlídky, Autobiografie jednoho lháře: Nepravdivý příběh Grahama Chapmana. Jedná se totiž o 3D animák vydávající se za pravdivě nepravdivý dokument o životě „nejteplejšího" z Monty Pythonů Grahama Chapmana. Je pravda, že trailery sice bývají často lepší než samotné filmy, i tak ale dává tento všem fanouškům naději na kvalitní montypythonovský zážitek.

Kdo se bojí vagíny Wolfové?

Jako každý rok i letos poctí Mezipatra svou návštěvou hosté ze zahraničí. Jedním z nich je Anna Margarita Albelo, režisérka komedie Kdo se bojí vagíny Wolfové?, anebo německý dokumentarista Tim Lienhard. Ten představí svůj snímek o dvou uměleckých partnerech - One Zero One.

Filmy poběží v pražském Světozoru a Lucerně a později v brněnských kinech Scala a Art. Kromě nových filmů si diváci budou moci v retrospektivní sekci připomenout i starou dobrou klasiku jako je oscarový snímek Kluci nepláčou nebo Psí odpoledne s Al Pacinem. 

Mezipatra se konají v Praze od 7. do 15. listopadu, V Brně od 13. do 20. listopadu. Ročně je navštíví asi deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy