KomiksFEST představuje filmového mága Jodorowského

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 10. 2013 11:14
Osmý ročník KomiksFESTu vyvrcholí v sobotu.
Svatá hora (Alejandro Jodorowsky)
Svatá hora (Alejandro Jodorowsky) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vernisáží výstavy Jiřího Gruse, projekcí dokumentárního filmu nebo uvedením divadelní inscenace o legendárním Pérákovi začíná ve středu 30. října osmý ročník mezinárodního festivalu KomiksFEST! Potrvá až do neděle 3. listopadu a jako každý rok představí nová jména, komiksy, výstavy, filmy, divadelní představení, workshopy, autogramiády a besedy.

Vyvrcholením festivalu bude celodenní sobotní program 2. listopadu v MeetFactory. Dopoledne bude patřit dětským dílnám, odpoledne, večer a noc pak hlavnímu programu celého festivalu, v jehož rámci budou vyhlášeny výroční ceny Muriel. Předsedou poroty je letos grafický designér Petr Babák.

Jodorowsky's Dune Official Trailer 1 (2012) HD - http://film-book.com
Jodorowsky's Dune Official Trailer 1 (2012) HD - http://film-book.com

Festival zahájí projekce filmu Souhvězdí Jodorowsky (1994) věnovaného francouzskému režisérovi a komiksovému scenáristovi Alejandru Jodorowskému. Film se věnuje hlavně jeho snaze uskutečnit svůj velký projekt, adaptaci slavného románu Duna Franka Herberta (do role císaře hodlal obsadit malíře Salvadora Dalího, do role barona Harkonnena Orsona Wellese).

Projekt však zkrachoval, Jodorowsky si neporozuměl s autorem knihy Herbertem. Jodorowsky pak natočil ještě tři filmy, ovšem již jen v undergroundové produkci. Známou se stala jeho sci-fi komiksová série Incal z let 1981 až 1989, která nedávno vyšla také česky. Jodorowsky se ale již v té době víc věnoval duchovním otázkám, rozvinul vlastní filozoficko-spirituální systém, který nazval psychomagie, a který je postaven především na studiu tarotu.

 

Právě se děje

Další zprávy