Knihománie: Murakami, Jagger, kuchařka i Svěrák a Uhlíř

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 10. 2013 14:56
Knihománie nabízí od soboty 22 knižních novinek pro každého.
Haruki Murakami.
Haruki Murakami. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Patnáct tuzemských nakladatelů uvede v sobotu 26. října na trh dvaadvacet novinek, které podle nich patří k tomu nejzajímavějšímu, co se na podzimní knižní sezonu chystá.

Začne tím třetí ročník Knihománie, která potrvá do 26. listopadu. Dvanáct z nových titulů je původní česká tvorba, některé novinky budou prezentovat sami autoři během autogramiád.

Knihománie 2013

Jeffery Deaver: Pokoj smrti
James Rollins, Rebecca Cantrellová: Krvavé evangelium
Kateřina Janouchová: Sesterstvo
Haruki Murakami: 1Q84: Kniha 3
Ludmila Vaňková: Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní
Grégoire Delacourt: Seznam mých přání
Graeme Simsion: Projekt Manželka
Kathryn Taylor: Barvy lásky 2 - Obnažená
David Jan Žák, Rudolf Kalčík: Král Šumavy
David Hrbek, Vladimír Šmicer: Šmíca
Philips Norman: Mick Jagger
Marie Poledňáková: S kým mě bavil svět
Iva Hüttnerová: Iva
Kolektiv: Móda
Kolektiv: Osobnosti českých dějin
Vladimír Soukup, Petr David: Dějiny zámků v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Roman Vaněk: Klenoty klasické evropské kuchyně
Mimi O´Connorová: Město z kostí - Oficiální obrazový průvodce k filmu
Jaroslav Němeček: Šťastné příběhy Čtyřlístku
N. H. Kowit: Vítejte v Klubu trapáků
Zdeněk Ertl: Kouzelné pohádky
Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř: Dětem
AUTOGRAMIÁDY
Marie Poledňáková, 5. listopadu v 16.00, Luxor
Jaroslav Němeček, 19. listopadu v 16.00, Luxor

Knihománie představí například poslední díl trilogie Haruki Murakamiho 1Q84, po roce od vydání prvních dvou knih. Japonskou literární hvězdu vydává Odeon už od roku 2002 v překladech Tomáše Jurkoviče. 

Od té doby vyšlo v češtině celkem devět Murakamiho knih, jichž se u nás prodalo 230 tisíc výtisků. Nejprodávanější na českém trhu je Norské dřevo (přes 53 tisíc výtisků).        

A samozřejmě ani v dokončení 1Q84 nebudou chybět typické Murakamiho propriety: osamělost, míjení se, odlidštěné Tokio, hudba, která má tak jako v každém Murakamiho díle „zvláštní význam", výjimečné postavy s výjimečnými osudy, barvitě předkládaný sex, včetně lesbického - prostě vše, co u něj jeho čtenáři rádi nacházejí.   

V nabídce bude také historický román Ludmily Vaňkové Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní, biografii Micka Jaggera, první autobiografii filmové režisérky Marie Poledňákové, satiru pro ženy, severskou krimi, moderní kuchařku, komiks pro děti nebo pohádky a písničky Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Na základě úspěchu předchozích dvou Knihománií i popularity některých titulů nakladatelé zvolili i relativně vysoký náklad několika letošních titulů. Kupříkladu encyklopedii Osobnosti českých dějin uvede Knižní klub v počátečním nákladu 10 tisíc kusů, Murakamiho vydává Odeon v nákladu 20 tisíc kusů.

"Loňská podzimní Knihománie přinesla 26 titulů, od kterých se do konce loňského roku prodalo celkem 185 510 kusů, průměrně tedy od každého titulu 7135 kusů," řekla Denisa Novotná z pořádající společnosti Euromedia Group.

Nejprodávanější podle ní byl titul Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček, jehož se prodalo 27 330 kusů.

Velký zájem měli čtenáři také o klasickou krimi Felixe Francise Spřízněni krví, které se prodalo 22 084 kusů. Na třetím místě byl humoristický román pro ženy Alexandry Potterové Kde je ta holka? Prodalo se jí 11 927 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy