Kafka nezemřel. Odjel oknem Volkera Märze do Izraele

Kultura Kultura
11. 11. 2013 18:13
Volker März vystavuje v DOXu příběhy zhmotněné do hliněných figurek.
Volker März: Prodaný Kafka (2009).
Volker März: Prodaný Kafka (2009). | Foto: dox

Praha - Otevřít okno a podívat se na Franze Kafku, Friedricha Nietzscheho nebo Václava Havla s velikou dávkou nadhledu. Takový postup představuje na své aktuální výstavě v pražském DOXu Němec Volker März. Nové perspektivy známých příběhů zhmotnil umělec do stovek hliněných sošek.

Märzovi byl k otevření „oken" inspirací Zygmunt Bauman. Polský sociolog se zamýšlel nad holocaustem, který podle něj není jen obrazem na zdi, ale přímo oknem, za nímž vidíme důležité věci.

„A není to jen okno holocaustu, ale všechna okna, která mi otevírají oči a umožňují mi vidět skrze existující historické a morální zdi," vysvětluje převzatou teorii März. „A obzvlášť krásné na těchto nevšedních oknech je, že žádný určitý pohled nenařizují; každý člověk může podle sebe vidět a poznávat věci, jež mu právě takové okno odhaluje."

Volker März pomocí fiktivních oken rozehrává imaginární příběhy nebo si hraje s důrazy na neobvyklé významy skutečných událostí. V jeho podání tak ožije další, tentokrát pozitivní, dimenze únosu Nataschy Kampusch nebo Friedrich Nietzsche obleče fotbalový dres s vlastním jménem.

Ústředním motivem výstavy nazvané Laughing Windows, tedy Smějící se okna, je mentální návrat do dětství jako do období blažené nezkaženosti. März se na něj dívá kritickým pohledem: „Říká se, že děti jsou muzeum svých rodičů - souhlasí s tím ale děti?"

A v přemítání zachází ještě dál: „Děti by měly mít ze zákona možnost se kdykoliv odloučit od svých rodičů. Rodina, otec, matka i sourozenci mohou být problém, resp. mohou bránit radosti/zvědavosti v jejich vlastním životě.".

Malé barevné figurky rozeseté po třech výstavních patrech doplnil März jako autor a kurátor v jedné osobě malbami, kolážemi a videoinstalacemi. Některé ze sošek pak rozpohyboval, třeba fontánku z lidské hlavy.

Na své první samostatné výstavě určené českému publiku věnoval prostor také „našim" historickým postavám, třeba Franzi Kafkovi. V Märzově fikci spisovatel nezemřel, ale před smrtí v roce 1924 odcestoval se svou opicí, panem Rotpeterem, do Tel Avivu. Odtamtud komentoval v tajné korespondenci světové dění, včetně vlastního posmrtného odkazu.

Märzovy úvahy o Bohu, odkazu z dětství, politice, funkcích běžných věcí nebo životě na zemi i mimo ni jsou v DOXu k nahlédnutí do 10. února 2014.

Volker März: Laughing Windows. 31. 10. 2013-10. 2. 2014. Centrum současného umění Dox. Poupětova 1, Praha - Holešovice

 

Právě se děje

Další zprávy