Jolie dostala Oscara za charitu, hraje Paní všeho zla

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 11. 2013 15:46
Podívejte se na ukázku z nejnovějšího filmu Angeliny Jolie.
Angelina Jolie.
Angelina Jolie. | Foto: Reuters

Los Angeles - Herečka a režisérka Angelina Jolie v sobotu v Los Angeles za dlouholeté humanitární aktivity obdržela čestného Oscara. Ocenění uděluje americká Akademie filmových věd a umění za nějakou mimořádnou činnost. Letos už popáté.

Cenu Jeana Hersholta v podobě sošky Oscara Jolie převzala z rukou tvůrce Hvězdných válek George Lucase. A to před publikem, který tvořila řada hvězd, například Tom Hanks, Jake Gyllenhaal, Diane Keaton, Emma Thompson, Harrison Ford, Amy Adams a Matthew McConaughey.

Osmatřicetiletá Jolie se léta velmi angažuje v humanitární pomoci a od roku 2012 je zvláštní vyslankyní Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky, pro který již vykonala více než čtyřicet misí v různých částech světa. Svou odpovědnost vůči druhým lidem prý nejlépe pochopila právě při cestování.

"Když jsem se setkala s lidmi, kteří přežili války, hladomor a znásilnění, tak jsem pochopila, jaký je život většiny lidí na této Zemi a jaké mám štěstí, že mám co jíst, střechu nad hlavou, místo k bezpečnému životu a zdravou rodinu," řekla herečka.

Kromě Jolie převzali na slavnostním večeru v Los Angeles čestné Oscary také italský tvůrce hereckých kostýmů Pietro Tosi, britská herečka Angela Lansburyová a americký herec Steve Martin. Cenu obdrželi za svou celoživotní mimořádnou kariéru.

Rohatá královna

Angelina Jolie se po režijních i mateřských počinech vrátila před kameru. V pohádkovém blockbusteru studia Disney hraje hlavní postavu v adaptaci Čajkovského Spící krasavice alias Šípkové Růženky.

MALEFICENT - Official Trailer (2014) [HD] Angelina Jolie
MALEFICENT - Official Trailer (2014) [HD] Angelina Jolie

Jolie dostala ve filmu, který se v originále jmenuje Maleficent a v Čechách se objeví pod názvem Zloba: Královna černé magie, roli "Paní všeho zla", Elle Fanning si zahraje princeznu Auroru aka Šípkovou Růženku a pětiletá dcera Jolie a Brada Pitta Vivienne ztvární Auroru jako malou holčičku.

Společnost Disney tvrdí, že příběhem naváže na klasickou Šípkovou Růženku z roku 1959. Ovšem tentokrát z úplně jiného pohledu. Maleficent (Angelina Jolie) žije pokojně v lesním  království až do chvíle, kdy její zemi napadne nepřátelská armáda. Pak se z ní stane nejdivočejší ochránce říše a nakonec ovšem její srdce ztvrdne na kámen, když uvrhne kletbu na dceru dobyvačného krále.

Naposledy si Jolie zahrála v roce 2010 ve filmech Salt a Cizinec, jako režisérka má od té doby na kontě dva filmy - V zemi krve a medu a Unbroken.

Film režiséra Roberta Stromberga, specialisty na vizuální efekty například z Avatara a Alenky v říši divů, se do českých kin dostane 29. května 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy