Hvězdy barokní opery zahájí s Mozartem a Myslivečkem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 10. 2013 12:44
Cyklus barokní hudby nabídne šest koncertů v Rudolfinu.
Martina Janková
Martina Janková | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Druhý ročník koncertního cyklu Hvězdy barokní opery v sezóně 2013 až 2014 nabídne šest mimořádných koncertů ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Evropský ansámbl zaměřený na interpretaci barokní hudby Collegium 1704 tak ve spolupráci s Českou filharmonií pokračuje v objevování světa vokálního umění 17. a 18. století.

První koncert 29. října s názvem Bella mia fiamma přinese skladby Mozarta a Myslivečka v interpretaci Collegia 1704 se sopranistkou Martinou Jankovou. Novináře o tom dnes informovali pořadatelé na tiskové konferenci v Praze.

"První koncert bude setkáním dvou hudebních géniů. Mozarta a Myslivečka spojovala nejen blízkost jejich vyjadřování a smysl pro drama, ale i celoživotní přátelství," uvedla za pořadatele Simona Andělová.

Collegium 1704
Collegium 1704 | Foto: Aktuálně.cz

Druhý koncert cyklu Hvězdy barokní opery 19. listopadu uvede unikátní novinku - scénické dílo v koncertní podobě v podání Collegia 1704 & Collegia Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse na pódiu Rudolfina. Půjde o alegorický melodram Jana Dismase Zelenky Sub olea pacis et palma virtutis, který vznikl při příležitosti korunovace císaře Karla VI. na českého krále v roce 1723.

Výjimečným bude rovněž Vánoční koncert 17. prosince, v jehož rámci zazní nejslavnější Händelovo oratorium Mesiáš, které Georg Friedrich Händel zkomponoval roku 1741 v Londýně. V Rudolfinu zazní v podání Collegia 1704 & Collegia Vocale 1704 a sólistů Roberty Mameliové (soprán), Erica Stoklossy (tenor), Tobiase Berndta (bas) a dalších.

Festival Hvězdy barokní opery dále nabídne vystoupení sopranistky Raffaelly Milanesové (18. února), mezzosopranistky Vivici Genauxové (18. března) a Velikonoční koncert, na němž 15. dubna zazní Bachovy Matoušovy

Soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 byly založeny cembalistou a dirigentem Václavem Luksem v roce 2005, od roku 2007 jsou pravidelnými hosty festivalů v zahraničí. O rok později vznikl jejich koncertní cyklus Hudební most Praha-Drážďany navazujícímu na bohaté kulturní tradice obou měst. S Händelovým Rinaldem slavilo Collegium 1704 úspěchy v Národním divadle v Praze a v operních domech ve Versailles, Caen, Rennes a Lucemburku.

Rok 2013 byl zasvěcen Josefu Myslivečkovi, jehož operu l´Olimpiade soubor představil v Praze, Caen, Dijonu a Lucemburku. Letos v září byla vydána očekávaná nahrávka Collegia 1704 Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha nahraná na historické nástroje.

J. S. Bach
J. S. Bach
 

Právě se děje

Další zprávy