Glosa: Je FAMU inkubátor i klášter? aneb Pod hladinou

Filip Kršiak
19. 11. 2013 13:30
Smyšlené rozhovory na FAMUfestu probíhaly zhruba následovně.
Foto: Petr Salaba

Glosa - V sobotu slavnostně skončil v Divadle Komedie třicátý studentský festival FAMUfest s podtitulem Na Hladině. Přinášíme několik smyšlených rozhovorů s pedagogy a studenty prestižní pražské filmové školy FAMU na téma významu školy i její prezentace - FAMUfestu.

Smyšlené rozhovory probíhaly zhruba následovně.

Pedagog FAMU: Jsme spíše inkubátorem než klášterem. Pochopte, FAMU je místem duchovní svobody, filtruje komerční vlivy.

Alenka: Ale také se od reality odsekává, vždyť tu nespolupracuje scénárista s režiséry. Tady ani není tlak ze shora nastavit spolupráci, aspoň uměle.

Pedagog FAMU: Režisér, to je velká otázka, co musí. Historicky byla u nás režie vždycky samostatná. To je dané. V zahraničí existují systémy, kde funguje v praxi scenárista s režisérem a oba se uživí, ale u nás to tak není. Proto i FAMU tohle neodráží. Ale je tu předmět, kde spolu něco vytváří.

Alenka: Jenže pak tu máte scenáristy, kteří píší do šuplíku anebo seriály. Režie pak existuje osamoceně, vezměte si jen Klauzury z minulého roku, konkrétně katedry režie, tam zástupce tamního filmového distributora a jeden filmový kritik naznačují, že ani samotní pedagogové nevedou studenty, ale jen je pak zdrbou a případně i vyhodí. Jste inkubátorem, vezmete nedodělané talenty, odstřihnete je od reality, nenutíte je spolupracovat. Najednou je vytáhnete z tepla inkubátoru, kde jim nic nehrozí a plácnete je přes zadek a pustíte na zem. Většina si rozbije hubu natrvalo a pár jich možná tuhle metodu přežije.

Pedagog FAMU: Hrozně zjednodušujete (křičí a plácá rytmicky uměleckou fotografií do stolu)!

Alenka: Ano! Vy taky!

Foto: Aktuálně.cz

Studentka FAMU: Jsme v prváku. Podáme taky ten projekt na FAMUfest?

Druhá studentka FAMU: Tak jo!

Studentka FAMU: Kousek odsud teče voda. Bude se to jmenovat Na Hladině a bude to hrozně vtipný.

Druhá studentka FAMU: Tak jó!

Foto: Famufest

Alenka: Kolik berete jako pedagog?

Pedagog FAMU: Dvanáct tisíc, támhle kolega s tituly čtrnáct čistého.

Alenka: Platíte nájem?

Pedagog FAMU: Osm.

Alenka: Máte děti?

Pedagog FAMU: Tři.

Alenka: Aha.

Pedagog FAMU: Hele, nebudu ti lhát, už týden jsem nežral. Nemáš nějakej drobásek?

Foto: Aktuálně.cz

Studentka FAMU: Tak jsme to vyhrály. Jupí, akorát máme furt hodiny ve škole, ale to nějak zvládneme. Ptala jsem se támhle tý a prej je to tak, že FAMUfest na nic nenavazuje a nikdo ho nepředává, je na nás, co zvládneme zajistit samy. Jinak začínáme od nuly.

Druhá studentka FAMU: To kecáš? Po třiceti letech?

Studentka FAMU: Nojo, ani neexistuje žádná historie FAMUfestu, tak tu můžeme taky udělat.

Druhá studentka FAMU: Jé, tak fajn.

Studentka FAMU: Tak fajn.

Druhá studentka FAMU: To bude vzrůšo.

Studentka FAMU: To teda.

Foto: Filip Rojík

Pedagog FAMU: Jaký je význam FAMU?

Alenka: Ano, jaký je význam FAMU?

Pedagog FAMU: Velký. Vyhráváme festivaly. Děláme kvalitní filmy. Ve světě jsme uznávaní.

Alenka: A máte se tu rádi?

Pedagog FAMU: Proč se ptáte zrovna na tohle?

Alenka: Jen se ptám, jestli se tu máte rádi.

Pedagog FAMU: Víte, to není důležité. Vyhráváme festivaly.

Alenka: Bavila jsem se s režiséry, říkali, že je jim hned od začátku vysvětleno, že kameramani mají tendenci si jejich filmy natočit podle sebe a režiséři jim to nesmí dovolit. Taky, že je ideální si udělat vlastní scénář a se scenáristy nespolupracovat. A producenti zase, že se dostávají až k hotovým filmům a nemají šanci nic moc ovlivnit. Že spolu katedry nemluví, že se koná výuka i během FAMUfestu. Že se konají moduly animace přímo při důležité Masterclass důležitého animátora. Byla jsem na jedné prvácké hodině a těm 19letým studentům někdo řekl, že jsou elita. Bože, měla jsem pocit, že se tam všichni nafoukli a odletí pryč jako balonky plný helia.

Pedagog FAMU: Vy nemáte slabiny?

Alenka: Mám slabiny.

Pedagog FAMU: Tak vidíte.

Foto: Aktuálně.cz

Druhá studentka FAMU: Mám dobrej vtip, chtěla jsem pozvat všechny pedagogy na festival. Ale byla jsem za paní sekretářkou jestli by mi nedala údaje.

Studentka FAMU: A dala jo?

Druhá studentka FAMU: No, dala. Ale neměla ho v počítači, tak já ok, přepíšu si to.

Studentka FAMU: A teda dala?

Druhá studentka FAMU: No, dala. Ale podívej.

Studentka FAMU: Aha, to je seznam jmen. Kde jsou ty kontakty?

Druhá studentka FAMU: No, to nevim, má je prý jen na papíře, ale kontakty mi samozřejmě nemůže dát.

Foto: Filip Rojík

Alenka: Slyšela jsem někde, že kreativita potřebuje hlavně čas. Jenže studenti neustále musejí být na přednáškách. Neprolínají se s jinými obory, pedagogové musí dělat spoustu věcí mimo školu. Kde je ten prostor a čas pro kreativitu?

Pedagog FAMU: Není to tak. Pedagogové musejí dělat něco jiného než učit, tím zůstávají v praxi a nutí je to dál se rozvíjet. To, že tu existují extrémy, lidé, kteří zkoušejí desítky hodin. To je nadstandard, ale podle nich se nelze řídit. FAMU je škola, která potřebuje také lidi z aktivní praxe. A čas pro studenty? Ti ho mají, není ho tolik, kolik by mělo být, ale je.

Z natáčení festivalové znělky Na hladině.
Z natáčení festivalové znělky Na hladině. | Foto: Aktuálně.cz

Studentka FAMU - nyní již organizátorka FAMUfestu: Hele průser, zas přišel Ondra a že nesmíme jeho film pustit bez tý nový verze.

Druhá studentka FAMU - nyní již organizátorka FAMUfestu: Ale vždyť budeme pouštět jeho film asi za deset minut? Co když je něco špatně? To nezkontrolujeme.

Studentka FAMU - nyní již organizátorka FAMUfestu: Strašně vyvádí, sedí na zemi u poklady a střídavě brečí a červená se. Fakt síla.

Druhá studentka FAMU - nyní již organizátorka FAMUfestu: Je to jeho osmá definitivní verze, to je na zbláznění.

Na stejném místě o chvilku později...

Studentka FAMU - nyní již organizátorka FAMUfestu: Volal mi Ondra je nasranej, že tu jeho devátou verzi, kterou přinesl dvě minuty před projekcí jsme pustili a ona nefungovala. Prej jsme káči pitomý a nemá nás rád. Zas trucuje. Červená se a zuří, tentokrát před našim barem.

Foto: Famufest

Jinde a jindy...

Alenka:  Neuzavíráte se jako škola příliš do sebe? Jedna z vašich nejdůležitějších akcí a vy ani neuděláte na dva dny studentům volno. Studenti nechodí na vlastní projekce. Nediskutují. A když diskutují, tak sáhodlouze vysvětluje jeden ze studentů, že použil ve filmu včely. Nakonec z něj vyleze, že je tam použil jako metaforu toho, že jeho postava je pilná jako včelka.

Pedagog FAMU: Jsme uzavření, ale to nám také pomáhá ve vývoji.

Alenka: Jako arbitry si na festival zvete Milana Caise, který s Tatabojs dělá fajn hudbu, asi je to JMÉNO, aby to přitáhlo lidi, ale pak není o těch filmech skoro nic schopen říct.

Pedagog FAMU: To je obraz toho, jak si svoje studium představují sami studenti.

Alenka: Ale ty přece také formují vaši pedagogové, kteří od toho dávají ruce pryč. Nebo možná spíše škola, která se tu akci nesnaží zlepšovat. Je mi to divné u školy, kde existuje obor Produkce. Děláte festival jako seriál, kde by každý díl natočil úplně jiný tým. A jedinou návazností by bylo, že by se další tým mohl na předchozí díl podívat v televizi. Katedry nespolupracují nebo nějak hrozně neochotně. Víc volnosti. Víc svobody. Více lásky.

Famufest Na hladině 2013 - Oficiální znělka
Famufest Na hladině 2013 - Oficiální znělka

Pedagog FAMU: Nesundavejte si ty spoďáry!

Autor děkuje všem, se kterými vedl rozhovory a nakonec je nepoužil. Všechny fotografie jsou ilustrační.

 

Právě se děje

Další zprávy