Obrazem: Tak šel čas s Dolores O'Riordan, hlasem i duší kapely The Cranberries

Dolores O'Riordan na koncertě v roce 2004. To už byla na sólové dráze.
V roce 1989 založili bratři Mike a Noel Hoganové (baskytara, kytara) spolu s bubeníkem Fergalem a zpěvákem Niallem Quinnem kapelu pojmenovanou The Cranberry Saw Us. Quinn po necelém roce skupinu opustil a zbylí členové si podali inzerát na zpěvačku. Dolores O’Riordan zaujala hudebním nápadem na budoucí hit Linger a byla přijata. Kapela se potom přejmenovala na The Cranberries. Mimochodem, černobílý klip k písni je poctou francouzskému novovlnnému režisérovi Jeanu-Lucu Godardovi. První album vydali v roce 1993 pod názvem Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?
Zpěvačka Dolores O'Riordan na koncertě v říjnu roku 1994. Jen několik dní před tím vydala se svou kapelou druhé album No Need to Argue.
Nahrávka, o které se mluví jako o temnější, než byl debut, obsahuje i jednu z nejslavnějších písní rockové historie Zombie. Její autorkou je právě Dolores O'Riordan.
Další světoznámou skladbou z této desky je Ode To My Family. Text písně pojednává o vzpomínkách na bezstarostné dětství. Dolores je kromě textu autorkou i smyčcového aranžmá.
Foto: Reuters
Hana Slívová Hana Slívová
16. 1. 2018 14:57
Dolores O'Riordan, zpěvačka, textařka, hudebnice a zásadní postava kapely The Cranberries, zemřela náhle 15. ledna 2018 během nahrávání v Londýně ve věku 46 let. Do kapely ji spoluhráči přijali na základě inzerátu, tehdy osmnáctiletá dívka se prezentovala nápadem na budoucí hit Linger. V letech 2003–2009 si The Cranberries dali pauzu a zpěvačka připravila dvě sólová alba. Kapela se vrátila roku 2012 s nahrávkou Roses, letos vydala povedenou akustickou desku Something Else. Podívejte se, jak šel s Dolores a její kapelou čas.
 

Právě se děje

Další zprávy