Fila: Bizarní kauza nejdražšího českého filmu: Nesmyslné faktury i točení na Havaji

Kamil Fila Blahoslav Baťa Kamil Fila, Blahoslav Baťa
1. 8. 2020 7:30
Začal soud s tvůrci nejdražšího českého filmu Poslední z Aporveru, který nikdy nevznikl. “Poškodili možnost natáčet drahé české snímky,” tvrdí filmový kritik Kamil Fila. Kdokoli podle něho bude chtít dělat další filmy za víc než 100 milionů, bude mít ztíženou pozici.
Videoglosa Kamila Fily k potížím nedokončeného snímku Poslední z Aporveru. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa

Snímek se měl také inspirovat poetikou filmů legendárního režiséra Karla Zemana. Případné další české sci-fi a fantasy filmy by ji ale měly opustit, tvrdí Fila.

Státní zástupce obžaloval režiséra filmu Poslední z Aporveru Tomáše Krejčího a další dva muže z toho, že navyšovali náklady na výrobu fantasy snímku a způsobili Státnímu fondu kinematografie škodu zhruba 13 milionů korun.

Dlouho připravovaný film měl mít rozpočet až 240 milionů korun, podpořil ho Státní fond kinematografie i Česká televize. Pohádkový příběh měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí.

V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín pak opakovaně posouvali a film dodnes není hotov. V roce 2014 podal fond kinematografie trestní oznámení. Podle fondu neodpovídal stav filmu v té době délce výroby ani vynaloženým prostředkům.

 

Právě se děje

Další zprávy