Designblok: Na cestě do Uchronie je nádraží Žižkov

7. 10. 2013 16:42
Designblok nabízí do 13. října přehled o nejnovějších trendech.
Matali Crasset, největší hvězda letošního Designbloku.
Matali Crasset, největší hvězda letošního Designbloku.

Praha - Když před patnácti lety Designblok začínal, hostil všeho všudy sedm vystavovatelů a tisícovku návštěvníků. Letošní ročník si s občankou nadělil vystavujících přes dvě stě a o davy zájemců se rozhodně nemusí bát. Největší česká přehlídka designu potrvá v Praze do 13. října.

Foto: Aktuálně.cz

Tři velká studia a pět desítek dalších výstavních míst v Praze se otevřou na celý týden. Návštěvníci mohou vše vidět s jednou vstupenkou, platnou po celou dobu konání.

Superstudio Nákladové nádraží Žižkov

Hlavní výstavní studio Designbloku našlo útočiště na Nákladovém nádraží Žižkov. Funkcionalistický komplex se letos dostal do seznamu národních památek a po vzoru industriálních budov v Rotterdamu nebo v Londýně se pomalu mění ze skladiště ve společenské a kulturní centrum. Charakter místa Designblok potrhnul umístěním některých prezentací přímo na železniční vozy, další vystavující mají své stánky v několika výškových úrovních uvnitř bývalých skladů.

Nákladové nádraží Žižkov
Nákladové nádraží Žižkov | Foto: Aktuálně.cz

V Superstudiu najdou návštěvníci přední výrobce a prodejce interiérového designu. Světla, nábytek nebo doplňky na Nákladovém nádraží Žižkov prezentují společnosti Luceplan, DeLonghi, Brokis, Artemide, Preciosa nebo nově založená značka ULČ.

V industriálních halách má současně místo hlavní výstava Ikony. Ta vzdává při jubilejním ročníku Designbloku hold produktům a autorům, ke kterým se pro jejich výjimečnost lidé stále vrací.

Na stejném místě představují své klauzurní a diplomové práce i školní ateliéry a v rozlehlém areálu nádraží je pro návštěvníky připraveno také občerstvení nebo dětský koutek.

Openstudio Kafkův dům

V rodném domě spisovatele Franze Kafky u Staroměstského náměstí se otevírá takzvaná Laboratoř současného designu. V ní se představují přímo designéři se svými šperky, módou nebo i prototypy, koncepty a vizionářskými studiemi.

Lucie Koldová
Lucie Koldová | Foto: Designguide.cz

V budově u paty kostela sv. Mikuláše se prezentuje i svěží přehlídka nastupující generace designérů, studenti vybraní v soutěži Designblok Talent Cards.

Novinky z posledních let ukazuje v Kafkově domě také úspěšná česká designérka Lucie Koldová. Lampy nebo stolky navržené pro řadu světových i českých firem představuje na Designbloku v ucelené expozici.

I v tomto studiu je dětský koutek, který dostala na starost česká společnost Fatra. V rámci prezentace na letošním Designbloku doplňuje firma reedici známých nafukovacích hraček Libuše Niklové novinkami od současných českých designérů.

Art House Colloredo-Mansfeldský palác

Top výběr ze současného českého a zahraničního uměleckého designu připravili kurátoři jako novinku Designbloku v Colloredo-Mansfeldském paláci u Karlova mostu. Převážně nekomerční prezentace na pomezí designu a umění se nachází ve zdobených barokních sálech, které postupně prochází rekonstrukcí.

Objekt Ronyho Plesla
Objekt Ronyho Plesla | Foto: Aktuálně.cz

Moderní design v Openstudiu kontrastuje s historickými prostory paláce i celého centra města a umění zároveň stojí v opozici k přilehlé Karlově ulici přeplněné kýčovitými suvenýry.

Art House je na Designbloku vůbec poprvé, hostí však designérské špičky. Svou kolekci vinných sklenic v paláci uvádí třeba Rony Plesl a stavebnicový pracovní stůl Eva Eisler. V jedné z místností vystavuje i největší hvězda letošní přehlídky - francouzská designérka Matali Crasset.

Do Prahy přivezla projekt Cesta do Uchronie, navržený na téma utopie, který spolu s filmem tvoří osobitá kolekce nábytku. Designérská hvězda si pohrává s imaginací a se vzpomínkami, které mají návštěvníka obklopit stejně jako unikátní objekty z šedivé plsti objímající na výstavě židle nebo třeba postel.

"Uchronie je neologismus, který jsem vytvořila podle slova utopie - tedy jakési bezčasí. Výstava se skládá ze solitérních kusů nábytku ... použila jsem jednotný materiál i tvar, který obaluje tělo člověka vestoje, vsedě i vleže a zakrývá i hlavu, čímž navozuje jakýsi vhled," popsala autorka předměty připomínající jakési kukaně nebo lodičky. "Jsem přesvědčená že i v současnosti je duchovní směr života velice podstatný. V interiéru, kde jsou tyto předměty, se člověk může uzavřít, může si tam číst, může poslouchat hudbu, umístit si tam své suvenýry nebo si tam vytvořit vlastní kabinet kuriozit," doplnila.

Studia jsou otevřena každý den od 10 do 21 hodin, v neděli do 19 hodin. Designblok kromě nich probíhá i v desítkách dalších míst v Praze - architektonických ateliérech, galeriích, prodejnách designu nebo třeba v Českém centru Praha, které zmapovalo historii i současnost německého designu.

Součástí Designbloku je také Designblok Premier Fashion Week, série přehlídek v kostele sv. Šimona a Judy.

 

Právě se děje

Další zprávy