Ceny Thálie znají vítěze. Skleněnou masku získal režisér Kačer i herečka Molavcová

ČTK kah ČTK, kah
Aktualizováno 9. 10. 2021 22:40
V Národní divadle se předávaly herecké ceny Thálie. Prestižní ocenění letos získalo více umělců za celoživotních mistrovství. Protože byla loni divadla dlouho uzavřená, nebyly naopak uděleny ceny za mimořádné jevištní výkony.
Jitka Molavcová získala Cenu Thálie
Jitka Molavcová získala Cenu Thálie | Foto: ČTK

Jako první si převzala při ceremoniálu předávání Thálií skleněnou plastiku podle návrhu Bořka Šípka za celoživotní mistrovství v oboru opera mezzosopranistka Eva Randová.

Její mezzosoprán ji vynesl do výšin Metropolitní opery v New Yorku, milánské La Scaly či Covent Garden v Londýně. Zpívala po boku nejslavnějších pěveckých hvězd a pod vedením nejuznávanějších dirigentů. Letos Eva Randová oslaví pětaosmdesátiny.

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala také herečka a dabérka Libuše Švormová. Ta patřila tři dekády k oporám Městských divadel pražských, kde ztvárnila desítky rolí. Švormová se dobře uplatnila v dabingu, namluvila například francouzskou markýzu Angeliku. Diváci ji mohou vidět v hostování v Divadle na Vinohradech, v Divadle Na Jezerce nebo v představeních agentury Harlekýn.

Cenu za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala také herečka Iva Janžurová, herec Jaroslav Satoranský, divadelní a filmový herec a dabér Alois Švehlík a in memoriam Zdenka Procházková a Karel Urbánek. 

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru muzikál získala herečka, muzikantka a zpěvačka Jitka Molavcová. Zdánlivě nenápadná žena, která se během okamžiku dokáže proměnit v klauna, už déle než 50 let po boku Jiřího Suchého baví obecenstvo divadla Semafor dodnes. 

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostal tanečník Jaroslav Slavický. Stejné ocenění v oboru alternativního divadla má Ján Sedal a v kategorii loutkového divadla Tomáš Dvořák.

Slavický po absolutoriu na tanečním oddělení Konzervatoře v Praze v roce 1967 studoval v tehdejším Leningradě. Od roku 1972 působil v Národním divadle. Jako choreograf nebo baletní mistr se v ND podílel na mnoha inscenacích. Od roku 1996 je ředitel Taneční konzervatoře Praha a umělecký ředitel souboru Bohemia Balet.

Herec a performer Ján Sedal se narodil roku 1948 v Bratislavě, vystudoval loutkoherectví na DAMU, s divadlem ale začínal začátkem 70. let v pražském undergroundovém divadelním prostředí - v Bílém divadle Františka Hrdličky a Zdenky Bratršovské a poté byl několik let členem souboru Křesadlo Václava Martince a Niny Vangeli. Od roku 1982 byl členem HaDivadla, kde pod vedením režiséra Arnošta Goldflama vytvořil řadu velkých rolí. 

Český loutkářský režisér Tomáš Dvořák (1956), absolvent oboru herectví na pražské loutkářské katedře Divadelní fakulty Akademie múzických umění, působil dlouhé roky jako kmenový režisér a umělecký šéf plzeňského Divadla Alfa. Zároveň stále je častým hostem Naivního divadla v Liberci. Na obou scénách je podepsán pod inscenacemi, které sbíraly ceny doma i v zahraničí a objely celý svět.

Oceněn byl též herec a režisér Jan Kačer - dostal cenu České akademie divadelníků, o jejímž udělení rozhodují držitelé Cen Thálie a další divadelní osobnosti. Kačer svými mnohočetnými aktivitami obohacuje již přes 50 let české divadlo i film a patřil vždy k uznávaným uměleckým osobnostem, byť v době normalizace s omezenými možnostmi uplatnění. Jan Kačer počátkem října oslavil 85. narozeniny. 

Udělena byla cena pro mladého umělce do 33 let, kterou získala herečka Denisa Barešová a cena za šíření divadelního umění v televizi, kterou získal Jaroslav Someš - historik, dramaturg, publicista.

Návrhy k cenám za celoživotní mistrovství mohou vzejít z příslušných odborných porot a od členů České akademie divadelníků. Ta byla založena v roce 2019 ve snaze Herecké asociace zapojit co nejširší divadelní obec do spolurozhodování o Cenách Thálie, jejími členy mohou být všichni dosavadní nositelé Cen Thálie a další osobnosti, o jejichž výběru rozhoduje prezidium asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy