Gravitace má z kin v USA říjnový rekord. 55 milionů

Kultura Kultura
7. 10. 2013 9:25
Cuarónova Gravitace slaví úspěch u kritiky, ale i u diváků.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - O Gravitaci se mluví jako o sci-fi události sezóny minimálně od prvních ohlasů z Benátek. Ani po premiéře spokojenost neopadla a nepochybně tu máme jeden z nejvíce chválených filmů roku. Jenže co tržby?

Vydřené dílo Alfonsa Cuaróna neskončilo jako film určený pár nadšencům, jak se mnozí obávali. Pětapadesát milionů dolarů za úvodní víkend pouze z USA znamená rekord střídmějšího měsíce října (obecný rekord zůstává neohrožených 200 milionů Avengers), což je jistě skvělý výsledek. Chválené sci-fi tak porazilo dvouletý rekord Paranormal Activity 3.

Jedná se tak o největší otevírací tržby v kariéře jak Sandry Bullock, tak i George Clooneyho. Cuarónův rekord zůstává (a pravděpodobně na dlouho zůstane) třetí Harry Potter s výdělkem 93 milionů dolarů.

Gravitace s rozpočtem 80 milionů dolarů se tedy o vyrovnání nákladů nemusí dál starat a je dost dobře možné, že finanční úspěch pomůže Cuarónovi k pár oscarovým nominacím a téměř jistě k dalším lukrativním nabídkám.

Na druhém místě skončilo dle očekávání Zataženo, občas trakaře 2 s 21 miliony (premiéra minulý týden). Animáky nemívají se zaplacením problém a tvůrci tohoto dokonce zvládli pořídit pokračování levněji než první díl, výsledek mají tedy zaručený.

Třetí příčkou neslavně otevřela Hra na hraně s Benem Affleckem a Justinem Timberlakem s velmi chabými sedmi a půl miliony. Snímkem za 30 milionů dolarů se i vzhledem k průměrným reakcím diváků nikdo ze zúčastněných chlubit nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy