Inspekce znovu objevila bakterii listeria v salátech

Tomáš Fránek
18. 7. 2007 16:05
Producenti závadných potravin už nesmí vyrábět
V tomto typu sýru byla nebezpečná bakterie objevena před několika měsíci.
V tomto typu sýru byla nebezpečná bakterie objevena před několika měsíci. | Foto: www.mzcr.cz

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla opět v potravinách nebezpečnou bakterii listeria.

Nebezpečnou bakterii objevili inspektoři v Rybí pomazánce s datem použitelnost do 22. července od výrobce Gurmán Klub Kamenné Žehrovice.

A ve dvou výrobcích Svopex FOOD Paskov, a to Pařížský salát s datem použitelnosti do 21. července a Vajíčkový speciál s datem použitelnosti do 22. července.

"Společnost Gurmán Klub Kamenné Žehrovice vyrobila 227 kilogramů uvedené šarže Rybí pomazánky, kterou expedovala do obchodní sítě pražská firma Alimpex Food. Obě společnosti ji musí stáhnout z trhu. Část výrobků si již zakoupili spotřebitelé," uvedl mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

Také dva výrobky paskovské firmy si už lidé koupili. "Upozorňujeme spotřebitele, aby tyto výrobky nejedli," uvedl Klemeš.

Obě firmy nesmí vyrábět

Inspekce zakázala také výrobu v obou firmách.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství.

V minulém roce onemocnělo listeriózou 80 lidí a 14 jich zemřelo. Epidemie vrcholila loni v listopadu, kdy bylo 20 onemocnění, a v prosinci, kdy bylo 19 nových případů.

Epidemie zasáhla prakticky polovinu republiky, konkrétně 39 okresů ve všech 14 krajích.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce muselo loni kvůli listerii ukončit činnost 12 provozoven. Další desítky byly nuceny provést důkladnou očistu výrobních provozů.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

 

Právě se děje

Další zprávy