reklama
 
 

Fotopast poprvé zachytila kojící fenu šakala. Je to první důkaz, že se šelmy rozmnožují i v Česku

17. 7. 2017
Vůbec poprvé se v Česku podařilo zachytit důkaz rozmnožování šakalů. Fotopast zachytila kojící fenu v rezervaci zubrů a divokých koní v bývalém vojenském prostoru. Šakala odborníci v této lokalitě sledovali déle než rok. Až nyní se však podařilo dokázat, že se psovitá šelma na českém území i rozmnožuje. V České republice byl již v minulosti zaznamenán jeden nedoložený výskyt samice šakala s mláďaty, v tomto případě však jde o pozorování nezvratně doložené fotografiemi.
Doporučujeme

Milovice (Nymbursko) - V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se rozmnožují šakali. Kojící fenu v minulých dnech zachytila fotopast. Krátce na to v rezervaci vyfotil šakalí štěně fotograf. Jde o první doložené rozmnožování šakala obecného v České republice, uvedla ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě.

Nejnovější pozorování potvrdila výsledky výzkumu, který v letech 2015 až 2016 v lokalitě uskutečnili odborníci z Karlovy univerzity v Praze. "Šakala obecného jsme na dané lokalitě v rámci výzkumu šelem sledovali déle než rok. Ačkoliv byl na území České republiky několikrát zaznamenán již dříve, teprve díky výzkumu pomocí fotopastí jsme byli schopni potvrdit jeho trvalý výskyt," řekla Klára Pyšková z katedry etologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Nově pořízené fotografie dokazují, že se šelmy v lokalitě nejen trvale zdržují, ale také rozmnožují. "Záběr z fotopasti zachycující kojící fenu s typicky naběhlými struky je nepřímým důkazem, fotografie šakalího štěněte je však již důkazem přímým, takže o úspěšném rozmnožení šakalů není nejmenších pochyb," potvrdil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

V České republice byl již v minulosti zaznamenán jeden nedoložený výskyt samice šakala s mláďaty, v tomto případě však jde o pozorování nezvratně doložené fotografiemi. "Jedná se o první hodnověrný důkaz rozmnožování šakala na území České republiky a zároveň o nejsevernější doložené rozmnožování šakala v Evropě," řekl Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Šakal je středně velká psovitá šelma, má žlutohnědé, rezavohnědé až šedavé zbarvení, které se při výměně letní a zimní srsti do určité míry mění. Kvůli srůstu prostředních prstů na tlapách se jeho stopy dají spolehlivě rozeznat od stop jiných psovitých šelem. Žije v párech nebo v malých rodinných smečkách. Zaměřuje se na lov malých obratlovců, hlavně hlodavců, živí se však také rostlinnou potravou, zejména plody, a příležitostně mršinami. Největšími zvířaty, která šakal v Evropě loví, jsou zajíci, případně bažanti.

V rezervaci velkých kopytníků mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou o rozloze zhruba 160 hektarů žijí zubři, pratuři a divocí koně. Všechny zde žijící druhy se již podařilo rozmnožit, naposledy se tento měsíc narodila dvě zubří mláďata.

autor: ČTK

Související

    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama