2065: Ženy budou rodit po třiceti a umírat v devadesáti

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 1. 2010 12:00
Statistici zveřejnili nové údaje o českých regionech v roce 2065
Klid na hřbitově, u kterého bydlel Zdeněk Svěrák
Klid na hřbitově, u kterého bydlel Zdeněk Svěrák | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by Česko uzavřelo hranice pro migranty, už v roce 2014 by ve všech regionech země bylo více seniorů než dětí.

Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy Českého statistického úřadu, která modeluje vývoj obyvatelstva v regionech až do roku 2065.

"Do regionální studie ale není možné zahrnout migraci, takže s tím je třeba při čtení výsledků počítat," řekl Aktuálně.cz mluvčí úřadu Ladislav Pištora.

Index stáří, jak stárnutí populace říkají statistici, se bude zvyšovat ve všech krajích.

"V roce 2014 je očekávána ve všech regionech početní převaha seniorů nad dětmi, a ta bude stále markantnější, přičemž ve 30. letech 21. století již bude dosahovat hodnoty 200 seniorů na 100 dětí," říká studie.

V roce 2065 by se index stáří mohl pohybovat v rozmezí 245-354 seniorů na 100 dětí, přičemž nejnižší by byl v kraji Ústeckém a nejvyšší v Hlavním městě Praze (bez uvažování vlivu migrace). "Pomineme-li Prahu, pak maximální hodnoty by dosáhl index stáří ve Zlínském kraji, a to 304 na počátku roku 2066."

Vysoký věk? Muži skoro doženou ženy

Studie přináší i pozitivnější zprávy. Například předpokládá, že se ve všech krajích výrazně prodlouží délka života - mužům i ženám.

V roce 2065 se budou nejvyššího věku dožívat muži v Praze (osmaosmdesáti let) a ženy také v hlavním městě (necelých dvaadevadesáti let). Muži ale v šanci na dožití ženy výrazně dotáhnou, dnes je totiž tento rozdíl více než osmiletý.

Demografové předvídají i vyšší plodnost, i když nebude dost velká na to, aby stačila přirozeně nahrazovat úbytek populace.

V roce 2050 bude na ženu průměrně připadat asi 1,6 až 1,7 dítěte, což je stav podobný počátku devadesátých let. Nejvyšší plodnost bude v Libereckém kraji, nejnižší v Praze.

"Společně s růstem plodnosti se bude ve všech krajích zvyšovat průměrný věk matek při porodu. Do roku 2050 je očekáván jeho nárůst na 30,4-32,8 let v krajích ČR, přičemž mezní hodnoty se vztahují na kraj Ústecký a Hlavní město Praha," uvádí studie.

 

Právě se děje

Další zprávy