1000 Kč za svoz odpadu? Města se bojí dalších dlužníků

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
13. 5. 2012 11:22
Na pokrytí reálných nákladů přitom může být i tisíc korun na osobu málo
O odvoz odpadů se v době, kdy v obci není zastupitelstvo postará stát
O odvoz odpadů se v době, kdy v obci není zastupitelstvo postará stát | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poplatek za odvoz odpadků se může zvýšít až na 1000 korun za obyvatele na rok, tedy dvojnásobek současné maximální výše. Sněmovna přijala senátní znění novely zákona o místních poplatcích, který jej stanoví.

Z nynějších 250 korun na maximálně 750 korun by obce mohly podle novely zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu. Platba 250 korun za tříděný odpad zůstane stejná.

"Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů" by nově měli ze zákona platit také cizinci, kteří v Česku pobývají déle než tři měsíce.

Obcím jej budou muset platit lidé také za rekreační chaty a chalupy nebo apartmány, a to ve výši za jednu osobu.

Některá města možnost zvýšit poplatky vítají, jiná ji ovšem rovnou vylučují. A to přesto, že na svoz doplácejí z městské kasy ročně statisíce i miliony.

Bojí se totiž, že by jim v době všeobecných škrtů a utahování opasků pouze přibyli další dlužníci. Již teď jich jsou tisíce, ve větších městech i desítky tisíc a dlužné částky dosahují milionů.

Akorát by se zvyšoval dluh

Například v Ostravě se právě z tohoto důvodu poplatky obávají zdražovat, již teď mají v této položce vysoké pohledávky.

"V tuto chvíli máme docela vysoké pohledávky za likvidaci komunálního odpadu. Je potřeba citlivě zvážit, jestli je dále navyšovat. Jestli by navýšení tohoto poplatku nevedlo k dalšímu růstu dluhu občanů města," rozvažuje náměstek primátora pro finance a rozpočet Tomáš Petřík.

"Nemyslím si, že bychom měli vyšší cenou trestat ty, kteří platí, na úkor těch, co neplatí," dodává.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podobné problémy řeší i v Ústí nad Labem. Poplatky za odpad neplatí více jak 18 000 obyvatel. Dluh se za roky, kdy se za odvoz odpadu vybírají peníze, vyšplhal téměř k 40 milionům. O zvýšení částky tudíž město neuvažuje.

Jak přitom nedávno vypočítal Ústecký deník, již v roce 2010 Ústí doplácelo za svoz netříděného odpadu za rok téměř 200 Kč na jednoho občana, náklady přitom stále rostou.

Nedosahujeme ani staré horní hranice

Ani město Opava zatím nehodlá zdražovat, opět z podobných důvodů. Náměstek primátora Dalibor Halátek k tomuto uvedl: "Lidé jsou už tak dost zatíženi dalšími zvyšujícími se poplatky, takže zvedat v tuto chvíli poplatky za odpady je antisociální."

Opava spíše prověřuje možnosti, jak snížit náklady tím, že by zmenšila objem odpadu odváženého na skládku - tedy separací, odstraněním biosložky či energetickým využitím komunálního odpadu. "Případnou linku na energetické využití by přitom neinvestovalo město, ale soukromý investor," dodává Halátek.

Opavské poplatky navíc zatím nedosáhly ani starého maxima, tedy 500 Kč. Drží se na 396 korunách, a to přesto, že kalkulace města říkají, že skutečné náklady na třídění a svoz komunálního odpadu činí ročně na osobu 876 Kč.

O nové horní hranici neuvažují ani v Kladně. "Stávající poplatek za komunální odpad v Kladně nedosahuje ani současného možného maxima," upozorňuje tiskový mluvčí města Vilém Frček.

Jednoznačně zamítavá odpověď přišla i ze Znojma: "O zvýšení poplatku za komunální odpad neuvažujeme."

Nejbenevolentnější z oslovených měst je Most. "V Mostě občané poplatek za svoz odpadu neplatí a nebudou jej platit ani v roce 2013," přišla jasná odpověď od tiskové mluvčí města Aleny Sedláčkové.

Zdražení? Zatím ne

Vlažně se k novele staví vedení Zlína. "Respektujeme, že je zde nová novela. V tuto chvíli o zvýšení poplatku za svoz odpadu neuvažujeme, zůstává ve výši 500 korun za osobu s trvalým pobytem na území Zlína," říká náměstek primátora Bedřich Landsfeld.  "Nicméně v budoucnu případné zvýšení poplatku nelze vyloučit," dodává. 

Možnost zinkasovat cizince i majitele rekreačních objektů podle něj rovněž nic zásadního neznamená. "Poplatky od cizinců situaci v odpadovém hospodářství v našem městě výrazně nezmění, ani poplatky od lidí z chat a chalup."

Bezprostřední vyšší ceny za svoz odpadu zatím nehrozí ani obyvatelům Hradce Králové.

Foto: Aktuálně.cz

"V tuto chvíli není orgánům města předložen žádný návrh, který by poplatek navyšoval nebo jeho výši jakkoliv měnil. Jakákoliv změna musí být nejprve předložena spolu s důkladnou analýzou k projednání orgánům města," říká mluvčí magistrátu Hradce Králové Magdaléna Vlčková. 

Novelu však město v zásadě přivítalo. "Obecně lze říci, že rozšíření pravomoci zastupitelstva obce a okruhu poplatníků o cizince s přechodným pobytem a vlastníky bytů, kde není k trvalému pobytu hlášena žádná fyzická osoba, statutární město Hradec Králové přivítalo," dodává mluvčí.

Zdražíme, už to bylo neúnosné

Některá města se netají tím, že poplatky za svoz odpadu zvýší, neboť se s cenou nehýbalo deset i více let a náklady od té doby značně vzrostly. Konkrétní částku budou teprve vypočítávat a stanovovat.

"Dá se předpokládat, že k nějakému zvýšení dojde, neboť odhadované náklady na likvidaci veškerých odpadů přepočtené na jednoho obyvatele města činí cca 990 Kč. Nějakou konkrétní částku však nelze v tuto chvíli předjímat," říká například tiskový mluvčí Pardubic Ondřej Tušl s tím, že ke zdražení by došlo od 1. ledna 2013.

Podobně hovoří i mluvčí Olomouce Jana Doležalová. "V Olomouci je výše poplatku za svoz komunálního odpadu nastavena na částku 492 korun, která se neměnila už téměř 15 let a která nepokrývá náklady se svozem odpadu spojené. Ke zvýšení tohoto poplatku tedy pravděpodobně dojde, ale o konkrétním návrhu by mělo rozhodnout zastupitelstvo na svém červnovém zasedání."

Vedení města ještě provádí analýzy a kalkulace, zvolí však nakonec asi zlatou střední cestu - tedy nevyužijí horní hranici, ale stanoví částku někde kolem 700 - 750 korun.

Změnu přivítali i v Chebu. Za svoz a likvidaci odpadu město podle místostarosty Tomáše Lindy totiž doplácí více jak 50 procent celkových nákladů z městské pokladny.

"Stávající stav byl dlouhodobě neudržitelný. Výše poplatku se neupravovala od roku 2002, a tak ji určitě na základě skutečných nákladů za rok 2011 zvyšovat budeme. Konkrétní částka nyní bude předmětem jednání," říká Linda.

Nás se to netýká, máme jiný typ poplatků

Některých měst se tato novela ani netýká. Nemají totiž nastavenou sazbu za svoz komunálního odpadu vyplývající z místního poplatku. 

Foto: Ondřej Besperát

Je to třeba případ Karlových Varů. "Nás se tedy tato novela týkat nebude. Svoz u nás provádějí firmy na základě uzavřené smlouvy. Tyto firmy stanoví cenovou kalkulaci pro svoz odpadu na území města a konečná částka je pak občanům vypočítána na základě této kalkulace," popisuje místní praxi tisková mluvčí města Michaela Kousalová.

Úhradu od fyzických osob vybírají Vary na základě písemně uzavřené smlouvy mezi městem a občanem, která obsahuje výši úhrady. Ta je stanovena usnesením zastupitelstva a vztahuje se na jednotlivé objemy sběrných nádob s uvedením četnosti jejich vývozu.

Stejně tak ani další z krajských měst, Plzeň, neuvažuje o místním poplatku, tzv. "poplatku na hlavu".  Místo toho schválila vybírání "poplatku za komunální odpad", jehož maximální výše se stanoví podle předpokládaných nákladů města.

"Tento poplatek je rozvržen na jednotlivé poplatníky podle počtu a objemu nádob určených k odkládání odpadů připadajících na jednotlivé nemovitosti nebo podle počtu uživatelů bytů a s ohledem na jejich úroveň třídění," říká Jana Dolanská z Technického úřadu Magistrátu města Plzně.

Podle ní i nová horní hranice, tedy 1000 Kč na osobu, bude pro některé obce používající u svozu odpadů místní poplatek nízká a "budou muset na systém doplácet".

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nejlepší firma pro svoz odpadu.

 

Právě se děje

Další zprávy