Zaměstnanci, které nikdo nechce. Pandemie otočila šance na trhu práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2021 14:49
Léta patřili na trhu práce k odstrkovaným - mladí lidé bez praxe, ženy po rodičovské, starší uchazeči 55+. Firmy při náborech dávaly přednost ostatním kandidátům, hledání práce tak pro ně bylo komplikovanější. Nyní se podle expertů dočkali i oni. Trh práce je vyčerpán, "ideální" kandidáti jsou rozebraní a zaměstnavatelé se otáčí i k těmto skupinám. Nálepku "nevhodných" ovšem dostali jiní.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Mladí bez praxe - šance mají, ovšem bez velkých představ

Mladí lidé bez praxe jsou na tom podle personalistů lépe než dřív. "Doba jim nyní nahrává, protože firmy jsou ochotné vzít i lidi, do jejichž zaučení budou muset více investovat," říká Alžběta Honsová z personální společnosti Randstad. 

To potvrzuje i Jiří Jemelka ze společnosti J.I.P. pro firmy. "Určitá 'nedopečenost' není překážkou, firmy jsou schopné řadu lidí zaškolit a dát jim prostor, aby ve své profesi rostli, i když jim schází zkušenosti. Klíčová je motivace. Pokud chybí, bude člověk cestovat trhem práce bez valného výsledku, ať je mladý, nebo starý," říká Jemelka. 

Podle Jana Nezkusila z Hays mají mladí uchazeči o práci či absolventi bez praxe velkou šanci najít místo. Jen upozorňuje, že se mohou dostat do určité konkurenční nevýhody ve chvíli, kdy nadsadí svoje požadavky na finanční odměnu a benefity a přitom nezohlední své dosud nabyté zkušenosti. "To zaznamenáváme na trhu již několikátým rokem, bez ohledu na covidové období," říká Nezkusil.

Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz potvrzuje, že situace čerstvých absolventů bez praxe není teď tak složitá, jak se zdálo ještě před pár měsíci.

"Na trhu práce se sice objevili zkušení lidé, kteří odcházeli zejména z oborů, jako je gastronomie nebo cestovní ruch, ale ti už většinou čerstvým absolventům v současné době nekonkurují. Dá se říci, že aktivní studenti, kteří už v době studia absolvovali praxe nebo se profilovali vzhledem k budoucímu zaměstnání, nemají problém najít uplatnění," uvádí Novák.

Nezkušení učni mají problém

Možná těžší to budou mít absolventi učňovských oborů, kteří poslední rok ve škole neměli praxe, a tudíž nejsou dostatečně připraveni na řemeslné profese. Už nyní chybí v Česku kolem 300 tisíc řemeslníků a jejich nedostatek se bude prohlubovat. Na jejich úbytek bude mít vliv právě nedostatečná kvalifikace.

"Je bohužel nevyhnutelné, že se výpadek odborného výcviku neblaze projeví nejen na úspěšnosti žáků učebních oborů u závěrečných zkoušek, ale především při jejich dalším uplatnění na trhu práce, neboť dohnat manuální zručnost a odbornost budou tito absolventi muset až při svém působení ve firmách, respektive v praxi. Jsem přesvědčen, že většina své pracovní uplatnění najde, ale firmy je výrazně déle nebudou moci nechat pracovat samostatně. To pochopitelně povede k tomu, že si tito absolventi méně vydělají a daleko snáz než v jiných letech je může zlákat uplatnění v jiném oboru," obává se Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

 

Právě se děje

Další zprávy