TikTok bude označovat obsah, který vznikl pomocí umělé inteligence

ČTK ČTK
9. 5. 2024 17:53
TikTok bude označovat obsah, který vznikl pomocí umělé inteligence

Provozovatel populární sítě pro sdílení krátkých videí TikTok bude označovat obsah vytvořený pomocí umělé inteligence (AI), který uživatelé nahrají na tuto platformu. S odkazem na sdělení sítě o tom dnes informují zahraniční média. Síť TikTok již označuje obsah AI vytvořený pomocí nástrojů, které svým uživatelům sama nabízí. Nyní začne označovat rovněž obsah, který vznikl mimo její platformu, uvedla agentura Reuters.

Síť uvedla, že se tímto způsobem snaží bojovat s šířením dezinformací. "AI přináší neuvěřitelné tvůrčí příležitosti, může ale sledující zmást nebo uvést v omyl, pokud nevědí, že obsah byl vytvořen pomocí AI," upozornila síť. TikTok bude při označování obsahu spolupracovat s organizací C2PA a využívat její technologii Content Credentials.

Nejnovější krok sítě TikTok je podle agentury AP součástí širší snahy technologického sektoru o posílení bezpečnosti při využívání AI. Internetová společnost Meta Platforms například v únoru oznámila, že spolupracuje s partnery v odvětví na technických normách, které usnadní identifikaci obsahu vytvořeného pomocí AI.

Majitelem sítě TikTok je čínská společnost ByteDance. Ta nyní čelí ve Spojených státech tlaku, aby síť prodala. Nedávno schválený zákon stanoví, že pokud ByteDance prodej neuskuteční, bude síť TikTok v USA zakázána. Společnost ByteDance se teď snaží zákon soudní cestou zablokovat. Tvrdí, že zákon porušuje americkou ústavu a že požadovaný prodej sítě je z obchodního, technologického i právního hlediska nemožný.

Síť TikTok v USA používá kolem 170 milionů lidí. Američtí zákonodárci se obávají, že Čína by síť mohla používat ke špehování a ovlivňování Američanů. TikTok nicméně popírá, že by čínským úřadům poskytoval údaje o amerických uživatelích.

 

Právě se děje

Další zprávy