Kellnerovu O2 klesly výnosy i zisk. Nižší jsou ale i náklady

ČTK ČTK
12. 11. 2014 7:28
Počet zákazníků společnosti se takřka nezměnil, lidé s O2 za prvních devět měsíců roku provolali celkem 8,628 miliardy minut.
O2.
O2. | Foto: Společnost O2

Praha - Největší tuzemské telekomunikační firmě O2 klesly do září konsolidované výnosy o sedm procent na 33,1 miliardy korun. Provozní zisk OIBDA se snížil o 11 procent na 11,8 miliardy korun. O2 to ve středu oznámilo v tiskové zprávě. Na Slovensku společnost zvýšila výnosy o téměř čtyři procenta na 161 milionů eur.

Počet mobilních zákazníků se meziročně snížil o 0,4 procenta na 5,05 milionu. Počet tarifních klientů vzrostl o tři procenta na 3,28 milionu. Objem volání se díky neomezeným tarifům zvýšil o devět procent na 8,628 miliardy minut. Na Slovensku se počet zákazníků zvýšil o 11 procent na 1,64 milionu.

Hospodářské výsledky jsou podle generálního ředitele Tomáše Budníka v souladu s očekáváním trhu. I ve třetím čtvrtletí společnost pokračovala v aktivitách vedoucích k zefektivnění a pružnějšímu rozhodování. Konsolidované provozní náklady klesly o téměř šest procent na 21,3 miliardy korun, mzdové náklady se snížily o desetinu.

"Díky zjednodušení firemní struktury jsme nyní schopni reagovat rychleji a efektivněji. Získali jsme větší volnost, která nám umožnila plně se koncentrovat na český a slovenský trh," uvedl Budník.

Konsolidované investice včetně nákupu licencí LTE dosáhly 6,4 miliardy korun. V září byl zahájen pilotní provoz sdílení 2G a 3G sítí se společností T-Mobile. Oběma operátorům přinese do budoucna významné úspory, které umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb. Do konce roku O2 plánuje pokrýt 93 procent obyvatel Česka vysokorychlostním mobilním internetem LTE a 3G.

Počet uživatelů internetu v mobilu se meziročně zvýšil o čtvrtinu a výnosy z mobilních datových služeb vzrostly o více než pětinu. Počet uživatelů televize O2 TV stoupl o pětinu na 178 000 a pevný internet xDSL od O2 využívalo 915 000 domácností.

Majoritním vlastníkem O2 se letos stala investiční skupina PPF, která nedávno oznámila vlastnictví 83 procent akcií společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy