Kdo povede americký Fed? Hlavní adept opustil boj

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 9. 2013 15:47
Zastánce deregulace a bývalý ministr financí Lawrence Summers se rozhodl couvnout.
Foto: Reuters

New York - Někdejší ministr financí Spojených států Lawrence Summers odstoupil z boje o pozici šéfa Federálního rezervního systému (Fed), tedy americké obdoby centrální banky.

Jednu z nejvlivnějších funkcí v USA tak pravděpodobně od nového roku obsadí současná viceguvernérka Fedu Janet Yellenová, a stane se tak první ženou, která tuto instituci od jejího vzniku v roce 1913 povede.

Summers svůj krok odůvodnil tím, že jeho kandidatura naráží na odpor řady demokratů. "A ten by neprospěl zájmům Fedu, vládě ani snaze o pokračující oživení naší ekonomiky," stojí v dopise, který poslal v neděli prezidentovi Barackovi Obamovi.

Pomoc trhům bude končit pomalu

Rezignace Summerse povede podle analytiků k tomu, že bude federální vláda odstupovat od politiky levných peněz pomaleji. "Obecně se mělo za to, že pokud by Summers přišel do Fedu, tak by pravděpodobně americká podpůrná politika skončila dříve," uvádí ekonom Sam Tuck pro BBC.

Zástupci Fedu by měli právě tento týden rozhodnout, jakým způsobem současná podpůrná opatření osekají. Nyní Fed měsíčně vykupuje dluhopisy v hodnotě 85 miliard dolarů - cílem této pomoci je napumpovat peníze na finanční trhy.

V uplynulých deseti letech stál v čele Fedu Ben Bernanke, jeho funkční období má skončit 31. ledna 2014. Summers byl zatím nejvýraznějším kandidátem na nového šéfa, Obama podle serveru Politico přitom zároveň dával najevo, že jmenuje právě jeho.

Jako ministr financí Summers pracoval v letech 1999 až 2001, proslavil se hlavně podporou deregulace. Tu ovšem někteří jeho oponenti - například Nobelista Joseph Stiglitz - považují za jednu z příčin bubliny na americkém trhu nemovitostí. Na počátku devadesátých let Summers rovněž působil jako hlavní ekonom Světové banky.

"Těším se na to, že budu nadále podporovat vaši snahu posílit národní ekonomiku a reformovat americký finanční systém, aby už žádný prezident nikdy nemusel čelit tomu samému, co vy a váš ekonomický tým od té doby, co jste nastoupil do úřadu," napsal Obamovi.

"Larry byl klíčovým členem mého týmu v době, kdy jsme čelili nejhorší ekonomické krizi od Velké deprese, a jeho odborné znalosti, moudrost a schopnost vést mají nemalou zásluhu na tom, že se nám podařilo dotlačit ekonomiku zpátky k růstu," uvedl prezident poté, co Summers ohlásil svoji rezignaci.

 

Právě se děje

Další zprávy