Řetězce mohly „přeúčtovat“ pokutu dodavatelům, potvrdil soud

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 11. 2014 15:45
Potravinářská inspekce pokutovala obchodní řetězec za prodej falešného medu. Obchodník vymáhal pokutu po dodavateli.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno – Obchodníci mohli „přeúčtovat“ pokutu, kterou dostali za potraviny porušující zákonné požadavky, svému dodavateli. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu ve sporu firmy JSG med a společnosti Ahold, provozující síť Albert.

Pokuty od Státní zemědělské a potravinářské inspekce dostávají obchodníci nezávisle na tom, jaký podíl viny za prodej nekvalitních potravin skutečně nesou.

V konkrétním sporu, který nyní rozhodl Nejvyšší soud, uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokutu 500 tisíc korun společnosti Ahold za to, že prodávala med, do něhož výrobce přidal nepovolené cukry. Ahold pak pokutu „přeúčtoval“ na dodavatele medu – firmu JSG med se sídlem v Plzni, která mu v roce 2007 toto zboží dodala.

Nejvyšší soud potvrdil předchozí rozsudky, které hodnotily smlouvu mezi Aholdem a JSG med jako standardní a konkrétní a potvrdily, že Ahold postupoval při "přeúčtování" pokuty výrobci správně.

Nepovolené cukry soud neprokázal

Spolumajitelka JSG med Gabriela Straková uvedla, že firma po několika odvoláních a definitivním verdiktu loni v létě pokutu zaplatila. Podle letošních soudních rozhodnutí by ji už ale prý platit nemusela. Za zveřejněním případu až nyní vidí aktivitu inspekce, s níž výrobce dlouhodobě bojuje.

"Soud se zabýval jen obchodními smlouvami mezi námi a obchodním řetězcem. Tvrzení, že bychom do medu přidávali nepovolené cukry, nikdo neprokázal a považujeme ho za lživé," řekla Straková.

Firma měla ve smlouvě podmínku, že řetězec veškeré případné pokuty od inspekce přeúčtuje na výrobce. Společnost JSG med se proti tomu trvale odvolávala. Letošní verdikty soudů jí daly za pravdu a řekly, že se prodejce nemůže těmito jednostrannými smlouvami zbavovat odpovědnosti. "Už se to nemůže dít a tyto smluvní podmínky budou soudy považovat za neplatné," tvrdí Straková.

Neuspěl ani jeden vzorek

Při každoročních kontrolách ze strany potravinářské inspekce v maloobchodní síti jsou to právě produkty společnosti JSG med, u nichž zjistí nejvíce závadných vzorků. Nejčastějším prohřeškem je přidávání cukrů, přičemž do medu zákon zakazuje přidávat jakékoli látky. Při letošní kontrole nevyhověl ani jeden ze 12 vzorků tohoto výrobce, loni nevyhovělo devět jeho vzorků. Přitom jde o jednu z pěti největších firem v Česku, která obchoduje s medem.

Sami výrobci či dodavatelé se přitom nemohou stát účastníkem správního řízení mezi potravinářskou inspekcí a prodejcem. Nemohou se tedy přímo bránit, navrhovat důkazy či podávat argumenty na svou obranu, což potvrdil Nejvyšší správní soud jak v případě firmy JSG med, tak v případě společnosti Grocery CZ (dodavatele medu do Kauflandu a Penny Marketu). Nárok na účast ve správním řízení zamítl i Ústavní soud.

JSG med nyní vede s inspekcí několik soudních sporů. Tvrdí, že používá laboratorní metody, které nejsou schválené. Stěžovala si i na ministerstvu zemědělství, zároveň na postup inspekce podala ústavní stížnost. Inspekce veškerá nařčení odmítá jako neodůvodněná.

 

Právě se děje

Další zprávy