První zadržený hacker v kauze Heartbleed Bug je z Kanady

ČTK ČTK
17. 4. 2014 9:27
Devatenáctiletý mladík se podle kanadské policie naboural do internetových stránek kanadského daňového úřadu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Ottawa - Devatenáctiletý Kanaďan Stephen Arthuro Solis-Reyes se stal prvním hackerem, kterého zadržely úřady kvůli údajnému zneužití bezpečnostní chyby internetu zvané Heartbleed Bug (Chyba krvácení srdce). Informoval o tom server BBC.

Mladík se podle kanadské policie v pátek naboural do internetových stránek kanadského daňového úřadu (CRA), odkud ukradl čísla zdravotního pojištění 900 lidí.

Kanadský daňový úřad byl podle BBC jednou z prvních velkých organizací, která v reakci na chybu Heartbleed Bug omezila svůj provoz, tento krok však zřejmě přišel příliš pozdě.

"Domníváme se, že Solis-Reyes dokázal získat osobní údaje z CRA využitím chyby zvané Heartbleed Bug," uvedla Královská kanadská jízdní policie, která případ vyšetřuje.

O existenci chyby Heartbleed Bug týkající se šifrovací knihovny OpenSSL informovali bezpečnostní experti začátkem minulého týdne. OpenSSL využívá většina celosvětových internetových služeb, kam se uživatelé přihlašují jménem a heslem, tedy od sociálních sítí, přes banky až po internetové obchody. Chyba Heartbleed Bug umožňuje krádež přihlašovacích údajů.

 

Právě se děje

Další zprávy