Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Termínové vklady

  • Češi neudělají chybu, ani pokud se rozhodnou pro spořicí produkty. "Co se vkladů týče, tak můžeme využít například termínované vklady, spořicí účty nebo vklady s výpovědní lhůtou. Výhodou těchto vkladů je, že jsou bezpečné, předvídatelné a jsou pojištěny v rámci garančního fondu do částky 2,5 milionu korun," uvádí Weiss. 

Termínové vklady, v jejichž prospěch v současnosti mluví vyšší úroky, využívají hlavně lidé konzervativnějšího myšlení. Ti, kteří vědí, že svoje naspořené peníze nebudou nějakou dobu nutně potřebovat, a kteří nechtějí riskovat na trhu s akciemi nebo třeba kryptoměnami.

Nevýhodou termínových vkladů naopak je, že během lhůty není možné na peněžní prostředky sáhnout a výnosy z úroků podléhají srážkové dani ve výši patnáct procent. Daň se vztahuje pouze na připsané úroky, tedy na to, co banka nebo spořitelna připíše klientovi na účet.

Z krátkodobého hlediska jsou nicméně termínové vklady nejméně rizikové. "Aspoň částečně mohou kompenzovat ztrátu kupní síly úspor pramenící z vysoké inflace," dodává Gec. Banky jejich rostoucí oblibu potvrzují.

 

Právě se děje

Další zprávy