Gazprom žádá ruský soud, aby zakázal firmě ČEZ arbitrážní řízení v Ženevě

ČTK ČTK
3. 5. 2024 13:31
Gazprom žádá ruský soud, aby zakázal firmě ČEZ arbitrážní řízení v Ženevě

Ruská plynárenská společnost Gazprom Export požádala ruský arbitrážní soud, aby zakázal české energetické skupině ČEZ pokračovat v řízení u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS. Gazprom Export je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu v Ženevě arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského podniku žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Agentura TASS už minulý týden s odvoláním na soudní spisy informovala, že Gazprom u ruského soudu zažaloval společnost ČEZ, Západoslovenskou energetiku (ZSE) a rakouskou energetickou firmu OMV. Neposkytla však o těchto žalobách žádné podrobnosti. Agentura Reuters v souvislosti s těmito žalobami uvedla, že Gazprom a některé další ruské společnosti se snaží své arbitrážní spory přesunout ze zahraničí do Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy