Na Rhodos se i přes požáry chystají další Češi. Kdo má nárok na kompenzaci zájezdu

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
24. 7. 2023 18:17
Češi, kteří se chystají na dovolenou do požárem postiženého Rhodosu, se dělí na dvě skupiny. Ta první, která míří na zatím bezpečný sever, se chystá k odletu. Ta druhá považuje riziko za vysoké a chce po cestovních kancelářích kompenzace. Další lidé na ostrově již jsou. Redakce Aktuálně.cz s pomocí právníků sestavila návod, jak řešit problémový zájezd.
Foto: Reuters

Když zájezd už probíhá

V případě, že už zájezd probíhá, tedy dovolenkáři jsou již na místě, se hodnotí takzvaná "vada" zájezdu a vychází se z odlišností, které jsou uvedené ve smlouvě či potvrzení o zájezdu. 

  • "Pokud zájezd nemá vady, například objektivně cestovatelům žádné nebezpečí nehrozí ani nejsou jinak ovlivněni skutečností, že jinou část ostrova zachvátil oheň, například dýmem či kouřem, tak zákon cestovatelům žádné zvláštní nároky nepřiznává," vysvětluje Šmelhaus. 

Pokud však na zájezdu vzniknou vady, zákazník má právo je reklamovat, tedy žádat o odstranění, případě požadovat finanční kompenzaci. Důležité přitom je, na koho se s reklamací obrátí, jak postupuje a co požaduje.

 

Právě se děje

Další zprávy