ČEZ varuje před podvodnými reklamami, které lákají na údajně výhodné investice

ČTK ČTK
6. 5. 2024 12:19
ČEZ varuje před podvodnými reklamami, které lákají na údajně výhodné investice

Energetická společnost ČEZ varuje před podvodnými internetovými reklamami, které zneužívají její jméno a lákají na údajně výhodné investice. Videa vypadají velmi přesvědčivě. Používají záznamy z oficiálních akcí a televizního vysílání a pomocí umělé inteligence je upravují a namlouvají k nim nové texty. Tisíce těchto falešných reklam už nechal ČEZ stáhnout, ale stále se objevují nové. Informovala o tom mluvčí společnosti Alice Horáková.

Falešné reklamy slibují desetitisícové příjmy prostřednictvím neexistující "finanční aplikace ČEZ". Většinou odkazují na externí stránky, které vyzývají uživatele k registraci. Firma ale upozorňuje, že žádné investiční nástroje nebo aplikace nikdy nevyvíjela, ani nikdy nevyzývá k zakoupení svých akcií.

"ČEZ proto ještě jednou důrazně apeluje na všechny, kdo se s takovou reklamou setkají, aby výzvy k registraci ignorovali a aby nezadávali žádné osobní ani platební údaje. Jinak lidem hrozí, že naopak o své úspory přijdou," uvedla společnost.

Reklamy se objevují například na Facebooku či Youtube. ČEZ s těmito internetovými platformami o stažení reklam jedná. "Bohužel, jedná se o běh na dlouhou trať, protože jejich tvůrci jsou prakticky nedohledatelní," podotkla mluvčí. Firma před podvody varuje i na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy