Vědci: Pijte o jeden šálek kávy víc, snížíte riziko cukrovky

ČTK ČTK
27. 4. 2014 7:24
Lidé by ale z různých důvodů podle nich neměli pít více než tři šálky kávy denně.
Šálek kávy. Ilustrační foto.
Šálek kávy. Ilustrační foto. | Foto: Mike Breach / Instagram

New York - Zvýšení konzumace kávy o jeden až dva šálky denně údajně může výrazně snížit riziko onemocnění vážným typem cukrovky. Uvedla to zpráva amerických vědců, kterou zveřejnil web lékařského listu Diabetologia.

Experti ovšem zároveň zdůrazňují, že nejdůležitější prevencí je nadále správná životospráva.

Pít například denně o šálek kávy více po dobu čtyř let snižuje riziko diabetu 2. typu zhruba o 11 procent, tvrdí výzkumný tým, který vedli vědci Frank Hu a Shilpa Bhupathirajuová z Bostonu.

Tři šálky kávy a dost

Lidé by ale z různých důvodů podle nich neměli pít více než tři šálky kávy denně. Ke svým závěrům odborníci dospěli na základě dlouhodobého sledování 120 tisíc lidí.

"Výsledky dokazují, že pro většinu lidí může mít káva kladný dopad na zdraví. Již ale také víme, že káva je jen jedním z početných faktorů, které mají vliv na vznik cukrovky.

Důležitější je, aby si lidé hlídali svou váhu a byli fyzicky aktivní," řekl podle listu Frank Hu.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bude v roce 2030 cukrovka sedmou nejčastější příčinou úmrtí ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy