Veterináři stáhli 10 tun polského kuřecího kvůli salmonele

ČTK ČTK
17. 4. 2015 11:53
Blíže nespecifikované množství masa se již prodalo, je možné ho vrátit do prodejny. Jde o mražené stehenní řízky. Dovozci hrozí až milionová pokuta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Praha - Státní veterinární správa (SVS) nechala stáhnout z trhu zásilku více než deseti tun mraženého kuřecího masa z Polska kvůli výskytu bakterií salmonely. Blíže nespecifikované množství masa se již prodalo, část zásilky byla distribuována také na Slovensko.

Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, třída jakosti A, identifikační označení výrobce: PL 12030323 s datem minimální trvanlivosti 29. 3. 2016. "Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Přítomnost salmonel prokázalo čtvrteční laboratorní vyšetření. Za přestupek hrozí dovozci ve správním řízení až milionová pokuta. Informace o nálezu byla vložena do systému RASFF, jímž se státy EU varují před nebezpečnými produkty.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

 

Právě se děje

Další zprávy