Instantní kakaa obsahují jen pětinu kakaa, zjistil test. Většinu tvoří cukr, hodně je i soli

Ekonomika Ekonomika
12. 4. 2018 16:00
Nejčastěji se množství cukru pohybovalo od 70 do 80 procent. U některých nápojů ho dítě získá víc, než by mělo přijmout za celý den.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: dTest

Praha - Hlavní surovinou instantních kakaových nápojů je cukr, jehož obsah tvoří minimálně 60 procent hmotnosti směsi. Ukázala to analýza šestnácti produktů na českém trhu, kterou uskutečnil spotřebitelský časopis dTest.

Nad 80procentní hranici cukru se dostaly značky Lidl / Monte Santos Johny Cacao a Tesco Value Cocoa Drink. Nejčastěji se množství cukru pohybovalo od 70 do 80 procent, ukázal test.

"Nejméně kakaa jsme zjistili u nápoje Tesco Value Cocoa Drink (11,1 procenta), podobně na tom bylo i Caffeteria Mokate Tigo (11,6 procenta). Zejména na příkladu značky Tesco Value se ukázalo, že kde chybí kakao, tam se prosadí cukr," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Na množství kakaa v instantním kakaovém nápoji se nevztahuje žádný předpis. Je tedy zcela na rozhodnutí výrobce, kolik této drahé suroviny do práškové směsi dá. Jeho množství ale musí uvést na obalu," připomíná Hoffmannová.

Povinné informace byly nicméně uvedeny na všech výrobcích s výjimkou směsi Cola Cao Energy, která množství kakaa nedeklarovala.

Složení kakaa
Složení kakaa | Foto: dTest

"Výpočtem z nutričních hodnot a předepsaného dávkování jsme zjistili, kolik cukru dítě vypije v 200ml hrnku výsledného nápoje. Z tohoto pohledu vznikne nejcukernatější nápoj z výrobku Caffeteria Mokate Tigo. V jednom hrnku vypije 21,6 gramu rozpuštěného cukru, což je víc, než by zdravé pětileté dítě mělo přijmout za celý den," poznamenává Hoffmannová.

Velkou část doporučeného denního množství cukru děti vypijí v hrnku nápojů značek Tesco Value Cocoa Drink (17,6 gramu), Tesco Instantní kakaový nápoj (15,8 gramu), Kaufland / K-Classic Schoko Drink (15,6 gramu) a Penny / Choco’la Chocao (15,6 gramu).

V těchto výpočtech bral dTest v úvahu pouze cukr vnesený instantním kakaem. Ve skutečnosti by dítě cukru vypilo ještě víc, protože samotné mléko by do 200ml sklenice přidalo dalších devět gramů mléčného cukru. Problémy s příliš sladkou chutí měly některé výrobky i při ochutnávce.

"Díky chemické analýze dvojčat výrobků Nestlé Nesquik jsme si mohli ověřit podezření na dvojí kvalitu. Ve výrobku určeném pro český trh bylo o trochu více kakaa než v tom určeném pro britský trh. Při senzorickém hodnocení (barva, vůně, chuť) dopadl lépe i přes horší složení britský výrobek," říká Hoffmannová.

Instantní kakaové směsi překvapivě obsahují i relativně hodně soli. Pouze dostatečnou známku (čtyřku) si kvůli soli odnesla kakaa Cola Cao, Granko, Tesco Value a britský Nesquik. Obsah soli v nich překračoval deklarované množství a před nedostatečnou známkou je zachránila úředně stanovená tolerance.

"Dobrou zprávou pro konzumenty instantního kakaa je, že v testu na přítomnost nežádoucích látek (minerální oleje nebo ochratoxin A) neměly testované výrobky problémy," dodává Hoffmannová.

 

Právě se děje

Další zprávy