Cenu domku ovlivňuje zahrada

Miroslav Hruška
23. 9. 2002 0:00
Několik stromů kolem domu zvýší cenu nemovitosti až o statisíce korun. Jak správně postupovat při odhadu ceny zahrady? Při koupi domku se stává, že prodávající, ale i kupující, nedoceňují hodnotu zahrady. Několik ovocných stromů přitom může znamenat pár desítek tisíc korun navíc. Ovšem jestli tam rostou listnáče nebo jehličnany, můžeme už počítat ve statisících.

Několik stromů kolem domu zvýší cenu nemovitosti až o statisíce korun. Jak správně postupovat při odhadu ceny zahrady? Při koupi domku se stává, že prodávající, ale i kupující, nedoceňují hodnotu zahrady. Několik ovocných stromů přitom může znamenat pár desítek tisíc korun navíc. Ovšem jestli tam rostou listnáče nebo jehličnany, můžeme už počítat ve statisících. Podobně jako při určování hodnoty domu by měl odhadce i u zahrady postupovat podle oceňovací vyhlášky. Její přesné znění uvádíme v článku Nemovitosti podraží. Ve vyhlášce jsou stanoveny sazby pro stromy, okrasné dřeviny, vinnou révu a podobně. Částky odrážejí stáří dřevin a jsou každoročně aktualizovány. Zahrady kolem domu bývají levnější Stanovení hodnoty je teprve první krok. Po něm by mělo následovat posouzení zdravotního stavu rostlin, jejich vzhledu a také tzv. polohového koeficientu, který se týká polohy zahrady. Vyšší hodnotu mají zámecké a botanické objekty. Nižší známku dostanou zahrady, které obklopují rodinné domky. Zahrada je řazena do skupiny zemědělských pozemků. Oceňuje se proto výnosovým způsobem s ohledem na bonitu půdy. V úvahu se berou vlivy polohy, využitelnost pozemku, přírodní nebo technické překážky a podobně. Kolik může cena zahrady představovat v konečné ceně za nemovitost, ukazují tabulkové hodnoty dřevin. Dub ve stáří třiceti let (bez srážek) má hodnotu 25 tisíc korun. Cena vzrostlých keřů se pohybuje řádově ve stokorunách za kus a s věkem se zpravidla nemění. Když roste na zahradě u domu deset, patnáct starších oplocených stromů a když jsou tam navíc studna a pergola, lze si udělat představu její ceny. Vždy ale platí, že reálnou cenu nemovitosti stanovuje zákazník, který je ochoten sáhnout do peněženky.

Hodnota ovocných stromů na zahradě

Jabloň, hrušeň

1 779 Kč

Třešeň

1 873 Kč

Švestka

1 005 Kč

Meruňka

1 453 Kč

Broskvoň, mandloň

1 222 Kč

Ořešák

1 309 Kč

Poznámka: Tabulka uvádí příklady oceňování ovocných dřevin s vysokým nebo polovysokým kmenem v zahrádkové kolonii. Ceny jsou uvedeny za kus. Podobný ekonomický efekt přinášejí i zahradní okrasné rostliny. Například pětiletou růži odhadci cení základní částkou až 380 korun. Na zahradě bývají i nejrůznější schody a schůdky, opěrné zdi, ploty s vrátky a podobně. Jejich hodnota může dosahovat i statisíců korun. Například udírna má cenu až 50 tisíc korun. Konečnou cenu zvýší nebo sníží koeficienty Tímto posuzováním je možno dospět k základní ceně. Ta se však obdobně jako u odhadu ceny nemovitosti upravuje přirážkami nebo srážkami, které vycházejí z polohových a hodnotových koeficientů. Zjednodušeně se dá jejich funkce vysvětlit na příkladu. Koeficienty vycházejí z faktu, že např. pěstování révy na Mělnicku má jiný efekt než někde ve vyšších, chladnějších polohách. Právě toto odlišení zohledňují příslušné koeficienty. Pro ocenění zahrady, která není bonitována, by se měla použít průměrná cena pro jednotlivá katastrální území.
 

Právě se děje

Další zprávy