Zvyšte minimální mzdu, žádají odbory. Premiér souhlasí

ČTK ČTK
22. 4. 2014 15:23
Minimální mzda rostla poprvé od roku 2007 loni v srpnu. Odbory chtějí další růst minimálně o 500 korun od ledna 2015.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Odbory žádají růst minimální mzdy od ledna aspoň o 500 korun. Dosahovala by tak přinejmenším 9000 korun. Po jednání tripartity to řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že jeho vláda se zvýšením minimálního výdělku počítá. Podle něj by se ale na částce nejprve měli shodnout odboroví předáci se zaměstnavateli.

Minimální mzda se zvedla po letech loni od srpna, a to o 500 korun na 8500 korun. Předtím vzrostla naposledy v roce 2007.

"Vláda je připravena přistoupit od 1. ledna příštího roku ke zvýšení minimální mzdy. Primárně se obracíme na sociální partnery, aby dospěli ke kompromisu. Pokud k němu nedospějí, pak vláda předloží návrh, který se bude kompromisu co nejvíce blížit," uvedl Sobotka.

Dodal, že případnou dohodu zaměstnavatelů s odboráři by mohla potvrdit už příští tripartita, která se má konat 2. června. Výsledný návrh by pak ministryně práce předložila vládě.

Sobotka: měla by růst pravidelně

Mnozí zaměstnavatelé v minulosti se zvyšováním minimální mzdy nesouhlasili. Argumentovali tím, že pokud by ji zvedli, museli by přidat i ostatním zaměstnancům, což si prý v recesi nemohou dovolit. Zvlášť malé výrobní podniky by prý bojovaly o přežití a musely by propouštět.

Odbory podle Pícla vnímají minimální mzdu jako ochranu proti chudobě. Podle Sobotky by měla motivovat k práci. "Je strašně důležité, aby existovaly co největší rozdíly mezi tím, co lidé jako nezaměstnaní dostávají na dávkách, a mezi tím, co dostávají, když pracují, byť za minimální mzdu," dodal premiér.

Podle něj by kabinet chtěl nejnižší příjem zvyšovat pravidelně, tedy pak i od ledna 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy