Zvýšíme mzdy, plánují dvě pětiny firem. Výrazně jich přibylo

Ekonomika Ekonomika
16. 12. 2014 11:20
Z průzkumu také vyplynulo, že vánoční či novoroční večírky pro zaměstnance pořádá 62 procent oslovených firem.
Kolik přidají? (ilustrační foto)
Kolik přidají? (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Dobré zprávy pro zaměstnance přináší nejnovější průzkum Hospodářské komory mezi 536 živnostníky a malými, středními i velkými podniky. Téměř 43 procent z nich plánuje v příštím roce zvýšit mzdy. Je to o 26,5 procentního bodu více než před rokem. Snížení mezd předpokládá sedm procent společností.

Nejlépe jsou na tom firmy působící ve zpracovatelském průmyslu. V tomto sektoru plánuje svým zaměstnancům zvýšit mzdu oproti loňsku 61 procent firem. Mzdy se však mají zvyšovat i ve stavebnictví a osobních službách. Firmy jsou optimističtější než loni.

Zvýšení ale nebude výrazné – firmy nejčastěji plánují zvýšení o dvě až tři procenta.

„Takové číslo vychází nejen ze souvislosti s navyšováním platů ve veřejném sektoru, ale i z očekávání dalšího pokračování hospodářského růstu. Ten sice nebude tak dobrý, jako jsme předpokládali v létě, vzhledem ke zpomalení vývoje v eurozóně ale pevně věříme, že pokračovat bude,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Z průzkumu také vyplynulo, že vánoční či novoroční večírky pro zaměstnance pořádá 62 procent oslovených firem, což je o tři procentní body více než vloni. Nejčastějším místem je restaurační zařízení.

V případě jednorázových odměn na konci roku volí 43 procent dotázaných mimořádnou peněžní odměnu, byť je nižší než měsíční mzda.

 

Právě se děje

Další zprávy