Zuckerberg začal rozprodávat akcie Facebooku. Na charitu poslal za dva dny 95 milionů dolarů

ČTK ČTK
20. 8. 2016 18:31
Charitativní organizace zakladatele a šéfa sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga a jeho manželky Priscilly Chanové prodala akcie Facebooku za 95 milionů USD (2,3 miliardy Kč). Je to první velký prodej akcií Facebooku kvůli získání peněz na financování filantropických aktivit Zuckerberga a jeho rodiny, informovala agentura Bloomberg. Zuckerberg a jeho manželka slíbili po narození dcery Maximy loni v prosinci věnovat během svého života na charitu 99 procent majetku.
Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg.
Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. | Foto: Reuters

New York - Plán Marka Zuckerberga rozprodat 99 procent svého majetku začal prodejem části akcií Facebooku. Zakladatel a šéf sociální sítě utržil s manželkou Priscillou Chanovou pro svou charitativní organizaci 95 milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun).

K filantropickým aktivitám přistoupili manželé po narození dcery Maximy loni v prosinci. Majetek chtějí rozprodávat postupně.

Podle dokumentů pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy nezisková organizace Chan Zuckerberg Initiative prodala ve čtvrtek a v pátek téměř 768 tisíc akcií Facebooku. Na neziskovou organizaci Zuckerberg loni v prosinci převedl část svých akcií. Je to vůbec poprvé, kdy se organizace rozhodla přeměnit akcie na peníze a prodej by měl dále pokračovat. Zuckerberg přislíbil, že převede na organizaci tolik akcií, aby během tří let mohla ročně prodat akcie za jednu miliardu dolarů.

Zuckerberg již dříve uvedl, že má v plánu financovat řešení problémů ve zdravotnictví, vědě a vzdělávání. Posláním organizace Chan Zuckerberg Initiative je "zlepšit lidský potenciál a podporovat rovnost pro všechny děti v příští generaci".

Loni v prosinci, kdy Zuckerberg se svojí manželkou slíbili věnovat svůj majetek na charitu, činila hodnota tohoto majetku 45 miliard dolarů. Akcie Facebooku však od té doby stouply o 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy