Zpřísnění hypoték nahání bankám klienty. Objem půjček prudce vylétl, rostou i úroky

Olga Skalková Olga Skalková
19. 9. 2018 0:00
V srpnu si přišli klienti do bank pro téměř 19 miliard korun, zároveň také znovu vzrostly průměrné úrokové sazby.
Vývoj úrokových sazeb
Vývoj úrokových sazeb | Foto: Fincentrum Hypoindex

Praha - Od října čeká hypotéky další zpřísnění a Češi se snaží předzásobit úvěry na bydlení, ještě než nová pravidla začnou platit. Potvrzuje to nejnovější statistika Fincentrum Hypoindex, která sleduje objemy a počty hypoték, které banky lidem skutečně poskytly. V srpnu také znovu vzrostly průměrné úrokové sazby. Oproti červenci o 0,05 procentního bodu na 2,53 procenta. 

V porovnání s minulým rokem si o prázdninách sice přišlo pro hypotéku o něco málo méně klientů, ale protože nemovitosti zdražily, zájemci na ně potřebují víc peněz a průměrná hypotéka v srpnu se zvýšila na rekordních 2 216 908 korun.

Výše průměrné hypotéky je tak skoro o sto tisíc vyšší než před rokem. Banky tak v letošním červenci a srpnu poskytly prostřednictvím hypoték víc peněz než za stejné období vloni.

S výjimkou těchto dvou letních měsíců letošní hypoteční trh ale zažívá pokles. Z dat Hypoindexu vyplývá, že za osm měsíců novou hypotéku v bance podepsalo 64 592 lidí, to je o 9307 méně než před rokem. Na hypotékách od ledna do srpna poskytly 138,9 miliardy korun, tedy o 12,3 miliardy méně než před rokem.

Zájem Čechů o hypotéky sráží vysoká cena nemovitostí a také menší dostupnost - od loňského podzimu většina lidí potřebuje mít k pořízení nemovitosti minimálně dvacet procent kupní ceny, protože banky mohou bez omezení dávat hypotéky jen do 80 procent hodnoty nemovitostní zástavy.

Podle analytiků banky v hypotékách jsou úspěšné i během září. "Očekávám, že za letošní září půjčí banky větší objem hypoték než loni. Efekt předzásobení bude vrcholit, protože mnoho lidí bude chtít stihnout podepsat smlouvu ještě za současných podmínek," říká Luboš Svačina ze společnosti Golem Finance, který vývoj hypoték pravidelně sleduje. I tak ale letošní celoroční výsledek bank v hypotékách zůstane za loňským rokem.

Podle statistiky Fincentrum Hypoindex loni banky na hypotékách rozpůjčovaly téměř 226 miliard korun. Od října bude zájemce o hypotéku muset splnit další podmínky, což podle banky připraví bankéře o dalších 15 až 20 procent klientů, kteří na úvěr dosáhli před zpřísněním.

Počty a objem hypoték
Počty a objem hypoték | Foto: Golem Finance

Centrální banka od října bankám uložila přísnější pravidla pro posuzování bonity žadatele o hypotéku. Na splátku všech jeho dluhů, včetně hypotéky, může jít maximálně 45 procent jeho čistých měsíčních příjmů a jeho celková zadluženost nesmí přesáhnout devítinásobek jeho čistých ročních příjmů.

Úrokové sazby opět vzrostly

V srpnu také znovu vzrostly průměrné úrokové sazby. Oproti červenci o 0,05 procenta na 2,53 procenta. K růstu průměrných sazeb došlo přesto, že v mnohých bankách ještě dobíhaly letní akce, při kterých nabídkové sazby banky mírně snížily oproti předchozím měsícům.

Podle analytičky Moniky Lukešové z Fincentrum Hypoindexu na slevy totiž nedosáhli všichni žadatelé o hypoteční úvěry. "Nabídková sazba může být jiná než ta výsledná. Doby, kdy klient dostal dokonce nižší sazbu, než banka oficiálně nabízela, jsou prozatím pryč," říká Lukešová. Zdražování hypoték je sice stále pozvolné, ale pokračuje. Před rokem v srpnu se průměrná sazba hypoték pohybovala na úrovni 2,01 procenta. Vůbec nejníže byla v listopadu a prosinci 2016, kdy se hypotéky prodávaly v průměru za úrok 1,77 procenta.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex si v srpnu přišlo do bank pro hypotéku 8475 klientů a banky na nich půjčily 18,788 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy