Zoufale sháníme řidiče, utíkají do Německa, volají dopravci

ČTK ČTK
20. 10. 2014 15:38
Situace je nejhorší za 25 let. Firmám se začínají zpožďovat dodávky, některé zakázky musejí rušit.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Plzeň – Kritický nedostatek řidičů kamionů začíná způsobovat zpoždění dodávek zboží i surovin. Zejména dopravní firmy v příhraničí sousedícím s Německem by mohly přijmout stovky řidičů nákladních vozidel pro mezinárodní dopravu. V celé České republice jich nyní chybí kolem pěti tisíc.

Na rostoucí problém dnes v Plzni upozornili Jiří Hurník, ředitel tamního regionálního pracoviště Česmad Bohemia, a Milan Čmiko, jednatel CM Transport Tachov, většího dopravce v Plzeňském kraji.
    
"Bude se stávat, že zboží, které potřebují firmy odvézt, se neodveze. A tak se to bude pořád zhoršovat. Pokud se něco nezmění, tak může nastat i globální problém, že to naruší celou ekonomiku. Neumím říci, jestli to bude za půl roku, za rok," řekl Čmiko.

Odříkáváme zakázky

Jeho firma už musí odříkat zakázky i stálým zákazníkům s vysokými požadavky. "Kapacitu už nemáme a sháníme ji i od našich kolegů. Ale už ji nemá nikdo. Takže se stává, že se některé zakázky překládají o jeden i tři dny," uvedl.

Česmad Bohemia, který sdružuje přes 2000 českých dopravců a spedičních firem s více než 25 000 vozidly, se proto prostřednictvím svého Institutu silniční dopravy snaží přilákat řidiče reklamní kampaní po celé ČR.

Pomáhají jim také úřady práce, které jsou schopné "svým" nezaměstnaným zaplatit rekvalifikační kurzy na získání řidičského C a E na vozidla nad 12 tun a na přívěsy a návěsy. Tato řidičská oprávnění přijdou na zhruba 30 000 korun. Za zhruba stejnou sumu si ale musí zájemce o práci u dopravce sehnat ještě profesní průkaz.

Kampaň hledá i ženy

"Chceme oslovit lidi, kteří jsou na úřadech práce nebo nejsou spokojeni s výdělkem. Náš institut jim se sháněním místa pomůže. Nebo se mohou hlásit přímo u dopravců," uvedl Hurník. Zájem mají už desítky lidí. Kampaň, která hledá i ženy, potrvá do listopadu.

Podle Čmika se s velkými problémy potýkají hlavně dopravní firmy ze západo- a jihočeské oblasti Šumavy, Českého lesa a Krušnohorska a ze severních Čech. Řidiče kamionů, jejichž platy se včetně příplatků pohybují od 30 000 do 45 000 korun měsíčně, hodně přetahují němečtí dopravci, kteří jim podle Čmika dávají v průměru o 10 000 korun více. Navíc tam dostávají měsíčně od státu 180 eur na dítě, což v ČR není.

Podle Čmika je nyní situace asi nejhorší za 25 let. "Během dvou let nám odešlo 40 řidičů. Museli jsme prodat 20 ze 145 kamionů a 20 řidičů se nám povedlo nahradit," uvedl Čmiko. Jeho firma se nebrání zaplatit po dvou třech letech kvalitnímu zaměstnanci peníze, které vynaložil na profesní průkaz, což je suma 30 000 až 40 000 korun.

Podle Čmika mají dopravci už druhým rokem dostatek zakázek a některé musejí odmítat. "Nedá se říci, že by se ekonomika nějak výrazně zvedala. Spíše klesají počty vozidel všech dopravců, kteří za jejich volanty nemají koho posadit," uvedli Čmiko a Hurník. Stovky řidičů kamionů shánějí webové portály s nabídkou pracovních pozic.

 

Právě se děje

Další zprávy