Budvar zůstane v Norsku Budvarem. Po 21 letech vyhrál spor

ČTK ČTK
27. 11. 2014 13:12
Pivovar tak získal právní jistotu, která přispěje k rozvoji obchodních aktivit Budvaru v Norsku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Budějovický Budvar po 21 letech definitivně vyhrál spor o registraci ochranné známky Budweiser Budvar v Norsku. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí pivovaru Petr Samec.

Přihlášku k registraci podal pivovar v prosinci 1993. Jedním z důvodů této snahy byla i potřeba aktualizovat již registrovanou ochrannou známku Budweiser Budvar z roku 1971. Společnost Anheuser-Busch InBev (ABI) ale podala proti přihlášce námitky.

Proti rozhodnutí odvolací rady neexistuje opravný prostředek. Budějovický Budvar tak ubránil své známkoprávní pozice a může v Norsku i nadále prodávat pivo pod značkou Budweiser Budvar.

Dlouhá tradice

První rozhodnutí v této věci padlo v prosinci 2011. Norský Úřad průmyslového vlastnictví (Patentstyret) tehdy námitky ABI zamítl a etiketu Budweiser Budvar povolil registrovat. Proti tomuto rozhodnutí se ABI odvolala.

"Letos v říjnu odvolací rada norského Úřadu průmyslového vlastnictví - Klagenemnda for industrielle rettigheter - odvolání ABI definitivně zamítla a umožnila tak registraci přihlášky Budějovického Budvaru. Ve svém rozhodnutí rada odmítla argumentaci ABI o 'zlé víře Budějovického Budvaru při podávání přihlášek ochranných známek' a naopak zdůraznila, že Budějovický Budvar používá předmětné označení již velmi dlouho a v jeho jednání nenašla nic závadného," upřesnil Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která Budějovický Budvar ve sporu zastupovala.

Po 21 letech tak pivovar získal právní jistotu, která přispěje k rozvoji obchodních aktivit Budvaru v Norsku. "Rozhodnutí navíc poskytuje důležitou argumentaci, kterou můžeme využít i ve známkoprávních sporech v dalších zemích," dodala právnička Budvaru Veronika Sporová.

Boj o značku provázejí desítky sporů

Soudní spory o značku Budweiser probíhají od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů. V letech 2000-2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy