Zlevněte LTE pro konkurenci, bude operátory tlačit úřad

ČTK ČTK
3. 2. 2015 16:24
Zatím jsou velkoobchodní ceny tak vysoké, že se virtuálním operátorům poskytovat rychlý internet nevyplatí.
Tolik? Ilustrační snímek.
Tolik? Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad chce přinutit mobilní operátory, aby v rámci svých velkoobchodních nabídek umožnili virtuálním operátorům poskytovat služby ve vysokorychlostních sítích LTE. Zatím jsou velkoobchodní ceny tak vysoké, že se virtuálním konkurentům poskytovat internet přes LTE nevyplatí. Vyplývá to z dnešního vyjádření úřadu.

Na trhu je kolem 70 aktivních virtuálních operátorů, drtivá většina z nich ale dosud LTE nenabídla, i když technicky jsou na poskytování služby připraveni.

"Operátoři vydražením kmitočtů pro mobilní broadband (širokopásmové připojení) v loňské aukci na sebe převzali mimo jiné závazky velkoobchodní nabídky. ČTÚ zkoumá tyto nabídky a vede operátory k jejich úpravě tak, aby tím splnili podmínky z aukce, nabídky mohli využít virtuální operátoři, a mohl tak fungovat velkoobchodní trh," uvedl předseda úřadu Jaromír Novák.

ČTÚ rovněž prověřuje dopad loňské dohody O2 a T-Mobilu o sdílení sítí LTE. Kvůli tomu zvažuje, že ustanoví nový relevantní trh, v rámci kterého by mohl začít LTE regulovat.

Před rokem a půl se museli virtuální operátoři vyrovnávat s nabídkou neomezených tarifů, které O2, T-Mobile a Vodafone rychle po sobě spustily. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny se v závěru minulého týdne obrátil na ČTÚ, aby prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže prověřil, zda stanovením podobných cen za neomezené mobilní volání operátoři neporušili hospodářskou soutěž.

Úřad letos chystá další aukce kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz a 3,6 až 3,8 MHz pro vysokorychlostní mobilní internet. Aby jejich nabídku zatraktivnil, navrhl vládě snížení ročních poplatků za využívání frekvencí. Návrh ale stále leží na ministerstvu průmyslu a obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy