Zlato je nejdražší od léta, poptávku zvyšují i obavy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 1. 2015 16:36
Cenu tlačí vzhůru slabší dolar, obavy ohledně vývoje světové ekonomiky a v neposlední řadě očekávané kroky Evropské centrální banky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Zlato dnes na komoditních trzích zdražuje a jeho cena se dostala nejvýše od loňského srpna. Cenu tlačí vzhůru slabší dolar, obavy ohledně vývoje světové ekonomiky a v neposlední řadě očekávané kroky Evropské centrální banky (ECB).

Zlato v úvodu obchodování zdražilo na více než 1303 dolarů (31 400 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Nad úrovní 1300 dolarů se přitom drželo i v odpoledních hodinách.

Většina expertů se domnívá, že ECB ve čtvrtek zahájí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, tedy že podpoří ekonomiku eurozóny rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů. Banka se tak jednoduše řečeno pokusí odvrátit deflaci tiskem nových peněz. To by mohlo vést k růstu spotřebitelských cen, přičemž zlato je při rostoucí inflaci považováno za bezpečný přístav.

K ziskům zlatu pomáhá mimo jiné i současná kolísavost na finančních trzích, doplnil pro agenturu Reuters analytik společnosti Phillip Futures Howie Lee.

Dolar dnes vůči koši šesti hlavních světových měn mírně oslabil. Za jeho poklesem byl především silnější kurz japonského jenu v reakci na kroky japonské centrální banky. Ta navzdory očekávání ponechala měnovou politiku beze změn.

Slabší kurz dolaru obvykle snižuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, neplatí to ale vždy.

 

Právě se děje

Další zprávy