Zkrachovalou CK Monmaner travel poslal soud do konkurzu

ČTK ČTK
26. 8. 2014 9:53
Ceny zájezdů musela kancelář kvůli prodejnosti stanovit tak nízko, že na každém tratila 2000 korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Brněnská cestovní kancelář Monmare travel, která již 9. července ukončila činnost kvůli prohlubující se ztrátě, se ocitla v konkurzu. O tomto řešení úpadku, o nějž požádala sama cestovní kancelář, rozhodl Krajský soud v Brně. Pohledávku za 24 000 korun zatím přihlásil jediný dlužník, zkrachovalá kancelář však v návrhu na konkurz očekává přihlášení pohledávek kolem deseti milionů korun.

Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Jak však upozornil portál Krachycestovek.cz, na smlouvách mezi kanceláří a leteckým dopravcem Travel Service chybí datum i podpisy.

Každý zájezd prodělal 2000 korun

Právě na ztrátu vyplývající z neprodaných míst v letadlech se jednatel Monmare travel Roman Tandler v insolvenčním návrhu odvolává. Uvedl, že kancelář se do problémů dostala kvůli velkým očekáváním. Do turecké Antalye se prodalo do 9. července jen 76 míst ze 180, do Burgasu 189 ze 380. Fixní ztráta za neobsazené sedačky je přes 1,3 milionu korun.

Ceny zájezdů navíc musela dávat kancelář kvůli prodejnosti tak nízko, že na každém tratila 2000 korun. "Ztrátu by nedorovnaly ani stoprocentně prodané zájezdy na červenec a srpen," uvedl v návrhu Tandler.

Podle výroku soudu je cestovní kancelář předlužená a není schopná splácet závazky, které mnohonásobně překračují její majetek.

Věřitelé mají dva měsíce

Věřitelé mají čas na přihlášení pohledávek do druhé poloviny října, přezkumné jednání soud nařídil na 25. listopadu. Jediným přihlášeným věřitelem je v tuto chvíli společnost Medial Agency, která zajišťovala reklamní spoty v Radiu Petrov.

Dlužník navíc očekává, že hlavní část pohledávek budou sankce za zrušené lety, což je téměř pět milionů, a také náhrada pojistného klientům od pojišťovny Generali za 4,6 milionu. Cestovní kancelář přitom vznikla teprve letos na jaře.

Cestovní kancelář měla v době vyhlášení úpadku v zahraničí 86 turistů. Ti měli své pobyty i zpáteční letenky uhrazené. "Podle odhadů je pojistný limit CK zhruba 6,3 milionu korun a cestovní kancelář je přesvědčena, že pokryje veškeré oprávněné nároky klientů," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Padesátiletý Tandler provozuje také v Kunštátě na Blanensku Cestovní agenturu Tandler, která přeprodává zájezdy různých cestovních kanceláří. Taktéž je jediným jednatelem společností s ručením omezeným RomTan.

První cestovní kancelář, která v Česku letos ukončila svou činnost, byla v květnu CK Conti. Kvůli finančním problémům na sebe podala návrh na insolvenci, soud jej však zamítl. Brněnský krajský soud také minulý týden přijal insolvenční návrh cestovní kanceláře Hellas - nejen Řecko.

 

Právě se děje

Další zprávy