Živě: Řecký dluh k HDP klesl, stále je ale nejhorší v EU

Přenos skončil
Středeční vývoj řecké krize jsme sledovali v online přenosu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Atény - Řecký parlament rozhoduje o druhém balíku reformních opatření, která žádají mezinárodní věřitelé. Schválení reforem je nutné pro zahájení jednání o novém záchranném programu pro Atény.

Řecký veřejný dluh se v prvním čtvrtletí roku 2015 vůči hrubému domácímu produktu snížil nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Celkový dluh na konci prvního kvartálu nicméně i tak odpovídal 168,8 procenta HDP.

Středeční vývoj kolem řecké krize jsme sledovali v online reportáži.

Přenos skončil
23:03

Ministr financí Euklidis Tsakalotos v projevu k poslancům označil dnešní hlasování za "klíčové" a vyzval ke schválení reforem, aby vláda mohla v pátek začít s věřiteli jednat. Hlasování, pro které je vyhrazena hodina, má začít po jedné hodině ráno SELČ.

22:55

Debata poslanců o reformním balíku začala okolo deváté večer SELČ. Zhruba ve stejnou chvíli před budovou parlamentu končila demonstrace několika tisíc odpůrců úsporných opatření. Její účastníci hodili na hlídkující příslušníky bezpečnostních složek několik zápalných lahví, jinak se ale protest na rozdíl od demonstrace před týdnem obešel bez větších incidentů, uvedly zahraniční tiskové agentury.

16:59

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé. Programu nouzového financování je určen na pomoc bankám, které čelí dočasným problémům s likviditou.

Řecké banky se v pondělí po třech týdnech znovu otevřely, výběry peněz z účtu ale zůstávají omezeny a zachována je i řada dalších restrikcí, včetně zákazu převodu peněz do zahraničí.

16:08

Podle informací agentury Reuters rozhodnutím ECB strop nouzového financování vzrostl na úroveň téměř 91 miliard eur.

Foto: Reuters
15:50

Na Twitteru se objevují zprávy, že ECB znovu navýšila strop nouzového financování řeckých bank (tzv. program ELA) o 900 milionů eur.

Ke stejnému kroku se ECB odhodlala i minulý týden, kdy bylo navýšení o 900 milionů naplánováno jen na dobu sedmi dní.

15:24

Premiér Alexis Tsipras se pustil do poslanců, kteří se postavili proti dohodě s věřiteli. Podle něj se "schovávají za bezpečí jeho podpisu“, informoval server BBC.

Foto: Reuters
15:15

"Vzhledem k hluboké ekonomické krizi v Řecku se nedá předpokládat, že by Řecko zvládlo tuto situaci samo," řekl šéf mise MSF v Řecku Stathis Kyrusis.

Foto: Julie Remy/MSF
15:08

Mnoho uprchlíků na Lesbu je nuceno spát venku mezi hromadami odpadků a rozbitým sklem.

Špatné hygienické podmínky panují podle deníku nejen v přeplněném uprchlickém táboře Moria zřízeném vládou, ale i v neoficiálním zařízení Kara Tepe.

Fotografie z dalších míst, kterými proudí uprchlíci si můžete prohlédnout v naší grafice: Jsme pořád lidé? 18 obrazů utrpení od zavřených bran Evropy.

15:06

Řecko netrápí pouze dluhová krize. Nezvládá ani příliv uprchlíků, kteří do Evropy prchají z Afriky.

Přetékající toalety, haldy zapáchajícího odpadu a zoufalé rodiny uprchlíků. Tak to vypadá v současnosti v uprchlických táborech na řeckém ostrově Lesbos.

V uplynulých dnech tam dorazilo na 5000 běženců většinou ze Sýrie, z Afghánistánu a Iráku. Snímky organizace Lékaři bez hranic (MSF) zveřejnil britský list Daily Mail.

Syrští uprchlíci se právě vylodili v přístavu Piraeus nedaleko Atén.
Syrští uprchlíci se právě vylodili v přístavu Piraeus nedaleko Atén. | Foto: Reuters
13:59

Podle světových médií se bude muset premiér Tsipras i dnes spolehnout na podporu opozice.

"Snažíme se ale, aby nebylo tolik odpůrců (z řad vládních poslanců)," řekl v řecké televizi ministr zdravotnictví Panajotis Kurumblis z vládní strany SYRIZA s poukazem na minulé hlasování, kdy se proti Tsiprasovi postavilo 39 vládních zákonodárců. Premiérova strana a její koaliční partner mají 162 poslanců ve 300členném parlamentu.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters
13:31

Pierre Moscovici, eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, je přesvědčen, že druhý balík reforem řeckým parlamentem projde. V Bruselu novinářům připomněl, že už začala intenzivní vyjednávání o přesné podobě nového záchranného programu pro Řecko. Úspěšný konec rozhovorů, na nichž se podílejí také experti věřitelských institucí, očekává Moscovici ve druhé polovině srpna.

13:00

Původně se dnes mělo hlasovat i o reformě penzijního systému a zrušení daňového zvýhodnění pro řecké zemědělce. Zejména proti druhé z reforem se ale postavila řada poslanců z venkovských regionů z vládní koalice i opoziční Nové demokracie. Tváří v tvář masivnímu odporu pak Tsiprasova vláda návrh z pořadu jednání stáhla. Mluvčí aténské vlády už ale v úterý uvedla, že zrušení daňových výhod pro zemědělce není podmínkou pro zahájení rozhovorů s věřiteli o další finanční pomoci zadlužené zemi.

12:59

Odborová centrála řeckých státních zaměstnanců ADEDY ohlásila na dnešek demonstraci před sídlem parlamentu.

12:50

Také dnešní parlamentní schůzi provází projevy rebelujících poslanců vládní Syrizy. Proti dalšímu balíku reforem, o kterých se bude hlasovat až před půlnocí, se postavila například poslankyně Rachel Makriová. "Nezradím naše voliče," řekla.

12:35

Za poslední dohodou mezi Řeckem a jeho věřiteli stojí strach. "Nejhorší bylo zažehnáno," řekl prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru s belgickým deníkem Le Soir. "Byl to strach, který umožnil dohodu," dodal Juncker. Podle něj dělají špatně ti Řekové, kteří se cítí výsledkem jednání poníženi, když Evropská komise udělala vše, aby otupila ostré hrany.

Foto: Reuters
12:01

"Trend zadlužování evropských zemí stále pokračuje navzdory pozitivnímu ekonomickému vývoji ve většině evropských zemí. V patnácti zemích se zadlužení v úvodu roku zvýšilo, nejvíce přitom v Belgii, Itálii a Chorvatsku. Trojku nejvíce zadlužených zemí suverénně reprezentuje Řecko (168,8 % HDP), Itálie (135,1 %) a Portugalsko (129,6 %). Více, než se za celý rok vyrobí v celém hospodářství, kromě těchto tří zemí ještě dluží Kypr a Belgie," komentuje čerstvá data Eurostatu analytik ČSOB Petr Dufek.

11:58

Řecký veřejný dluh se v prvním čtvrtletí roku 2015 vůči hrubému domácímu produktu snížil nejvíce ze všech zemí Evropské unie - o 8,3 procentního bodu. Řecku ale i přesto zůstalo nelichotivé evropské prvenství, když celkový dluh v poměru k hrubému domácímu produktu na konci prvního kvartálu tvořil 168,8 procenta. Ukázala to aktuální čísla Eurostatu.

Průměr v EU činí 88,2 procenta, v eurozóně 92,9 procenta. V Česku se veřejný dluh snížil o 2,2 procentního bodu na 42,4 procenta.

11:21

Němečtí turisté zatím zůstávají Řecku navzdory tamní dluhové krizi věrní. Agentuře DPA to řekl odborník na turistický průmysl Roland Gassner z výzkumné společnosti GfK. "Ačkoli rezervace last minute zájezdů zaznamenaly přechodný útlum, zůstávají celkové letní rezervace mírně nad úrovní loňského roku," prohlásil. Gassner nicméně upozornil, že na řecký turistický průmysl by mohlo mít v dlouhodobějším výhledu dopad zvýšení daně z přidané hodnoty.

Foto: ČTK
10:58

Přehled toho, jak by mohl vývoj okolo Řecka v příštích týdnech vypadat. Nová jednání mohou skončit v nejčernějším scénáři i grexitem. Naopak shoda na obou stranách by mohla vést ke třetímu záchrannému balíčku a také k novým úsporným opatřením. A nebo k novým řeckým volbám.

10:51

Až 60 tisíc řeckých firem uvažuje v důsledku trvajících kapitálových kontrol a ekonomického chaosu o přesunutí sídla do Bulharska. Uvedla to bulharská průmyslová asociace (Bulgarian Industrial Capital Association).

10:21

Další špatná zpráva pro Řeky: nezaměstnanost jen tak neklesne. Vyplývá to z předpovědí 20 ekonomů, které sesbírala agentura Bloomberg. Červená linka ukazuje aktuální výsledek šetření, modrá (optimističtější) je předpověď z dubna.

09:55

Řecký parlament zahájil jednání o druhém balíku reforem, které si vyžádali mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi. Ministr financí Euklidis Tsakalotos označil dnešní hlasování v projevu k poslancům za "klíčové" a vyzval je ke schválení reforem, aby vláda mohla v pátek začít jednat s věřiteli. Hlasování, pro které je vyhrazena hodina, má začít kolem 23:00 SELČ.

Foto: Reuters
10:07

Vyšší daně dolehly na Řeky rychle, připlácí hlavně za jídlo. Skokové zvýšení sazby DPH o deset procent jsou schopny částečně absorbovat jen velké nadnárodní řetězce. Malé podniky podle zprávy Reuters nemají jinou volbu, než vyšší náklady přenést do konečných cen. Lidé si stěžují, že se jim fakticky snižují příjmy (čtěte více).

09:18

Podle agentury Reuters se neočekává, že by druhý reformní balík vzbudil takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako první sada reforem, která minulý týden prošla jen díky hlasům opozičních poslanců. Hlasování ale i tak nebude jednoduché, píše Reuters. Více o opozičních hlasech v Syrize čtěte třeba v textu Řecký Robespierre jde proti Tsiprasovi, Německu a eurozóně.

09:16

Řečtí poslanci budou dnes řešit nový občanský soudní řád, díky němuž by se v Řecku měla urychlit soudní řízení. Čeká je také hlasování o směrnici EU známé pod zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Směrnice o ozdravných postupech a řešení krize bank poskytuje národním orgánům dohledu nástroje pro rychlé vypořádání se zkrachovalými bankami a má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru.

První balík reformních opatření, na kterých se Atény dohodly s eurozónou výměnou za příslib nového záchranného programu, zákonodárci schválili v noci na čtvrtek minulého týdne. První balík reformních opatření se týkal zejména daní, například zvýšení sazby DPH. 

09:14

Dobrý den z pražské redakce Aktuálně.cz. I dnes pro vás živě sledujeme vývoj kolem zadluženého Řecka.

Ekonomika Zahraničí ČTK Ekonomika, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 22. 7. 2015 23:03
 

Právě se děje

Další zprávy