Živě: Atény řekly ano dohodě. Bude to tvrdé, přiznal Tsipras

Živě
Středeční vývoj kolem Řecka jsme pro vás sledovali v online reportáži.
Policisté před řeckým parlamentem.
Policisté před řeckým parlamentem. | Foto: Reuters

Atény/Brusel/Paříž - Řecký parlament ve čtvrtek podpořil premiéra Alexise Tsiprase a souhlasil s přijetím prvních strukturálních reforem, kterými věřitelé podmiňují jednání o třetím záchranném balíčku pro Atény.

Poslušnost předsedovi vlády ale odepřel nečekaně velký počet poslanců z jeho vlastní strany. Dohodu nepodpořilo téměř čtyřicet členů Syrizy.

Středeční vývoj kolem Řecka sledujeme v online reportáži.

Živě
Aktualizovat reportáž
2:11 Logo Aktuálně.cz

Pražská redakce Aktuálně.cz se s vámi v tuto chvíli loučí.

2:08

Řecký ministr energetiky Panagiotis Lafazanis uvedl, že pokud premiér Tsipras bude žádat jeho rezignaci, tak odstoupí.

Informovala o tom agentura Reuters. Lafazanis hlasoval proti reformám.

1:46

Shrnutí:

Řecký parlament souhlasil s přijetím prvních strukturálních reforem. Dal tak zelenou vyjednávání o třetím záchranném balíčku s mězinárodními věřiteli.

Plán premiéra Alexise Tsiprase podpořila pohodlná většina 229 poslanců. Téměř čtyři desítky poslanců vládní strany Syriza ale premiérův plán odmítly. Mezi nimi i bývalý ministr financí Janis Varufakis.

O plánu teď mohou hlasovat i další evropské parlamenty. Výsledek hlasování v Aténách zřejmě podpoří úsilí eurozóny o schválení překlenovacího financování pro Řecko.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters
1:30

Výsledek hlasování:

1:27

Premiér Tsipras demisi pravděpodobně nepodá.

Ve středu sice vyzval k jednotnému postoji a pohrozil,  že v opačném případě podá demis - později ale svůj výrok zmírnil vyjádřením, že nebude utíkat před zodpovědností.

1:20

Hlasování ukázalo, že rebelů ve vládní Syrize je víc, než se zřejmě čekalo. Dohodu a přijímání reforem nepodpořilo podle informací na Twitteru 38 poslanců vládní strany.

1:10

Konečný výsledek:

ANO: 229 hlasů

NE: 64 hlasů

Zdrželo se: 6

Chyběli: 1 poslanec

1:04

Řecký ministr energetiky Panagiotis Lafazanis hlasoval NE.

0:56

Nejméně 151 poslanců hlasovalo ve prospěch dohody.

0:53

Ne už hlasoval okolo 16 členů vládní Syrizy.

0:51

 Stále se hlasuje...

 

0:49

"Ne" hlasovala i řada poslanců za vládní Syrizu. Příznivci dohody ale zatím i tak jasně vedou.

 

0:46

Prozatímní vývoj. Hlasování pokračuje...

0:43

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis dohodl odmítl. Hlasoval ne.

Foto: Reuters
0:42

Pro připomenutí:

Řecký parlament má 300 členů.

Vládní Syriza má 149 poslanců, ne všem se ale dohoda zamlouvá.

Koaliční partner Nezávislí Řekové mají 13 poslanců.

Tsiprase zřejmě podpoří i členové opozičních stran Potami, Nová demokracie a Pasok.

0:38

"Hlasování začne. Připoutejte se."

0:37

Premiér se nevzdává.Nová dohoda se podle něj silněji zavazuje k debatě o úlevách na dluhu, de faco jeho snížení. Připomíná i přísliby ohledně prodloužení splatnosti či úvahy o "ochranném" období, uvedl server The Guardian.

0:32

Diskuze pokračuje. Lídr Nové demokracie Vangelis Meimarakis chce vědět, v čem je dohoda jiná než ta z roku 2012.

0:27

Tsipras zdůrazňuje, že se mu podařilo zajistit peníze na další tři roky - a se závazkem k úlevám ohledně dluhu. Připomněl vyjádření MMF, že Řecko bude potřebovat dluh snížit.

0:26

Novináři BBC tweetují z Atén. V maskách.

0:25

"Přiznávám, že strukturální reformy, které přinášíme, jsou tvrdé. Ale půjčené peníze plně pokryjí finanční potřeby země,“ řekl premiér.

Trvá na tom, že opatření provázející třetí záchranný program pro Řecko nejsou tak tvrdá, jako byla opatření v minulosti.

0:22

K parlamentu opět promlouvá sám premiér Alexis Tsipras.

0:20

"Špatná dohoda je lepší než žádná dohoda," pokračuje Meimarakis. "Ale tato dohoda je vaše, Syrizy a Nezávislých Řeků, a vy musíte najít cestu, jak ji zrealizovat."

0:17

V hlasování o prvních reformách Nová demokracie Tsiprase dnes v noci podpoří.

0:16

Dočasný lídr Nové demokracie Vangelis Meimarakis osočil řeckého premiéra, že kazil vyjednávání a propásl tak příležitost k dohodě. Za uzavření bank podle Meimarakise může právě Tsipras.

0:10

Své odpůrce ve vlastní straně Tsipras vyzval k tomu, aby přišli s alternativním řešením - namísto dohody s věřiteli.

Zatímco mu řečtí poslanci aplaudují ve stoje, někteří rebelové ze Syrizy se potlesku zdrželi.

0:06

V mnoho projednávaných opatření nevěří prý ani on. Tsipras dodává, že musel vybírat mezi dohodou, bankrotem nebo návrhem německého ministra financí o odchodu s eurozóny.

0:03

Podle komentáře britského The Guardianu nicméně Tsipras nemůže popřít, že se z Bruselu vrátil s dohodou plnou tvrdých opatření a úspor. Ale i on sám to přiznává.

"Nebudu se snažit tuto dohodu prezentovat v lepším světle. Je to obtížný plán s těžkými opatřeními," řekl Tsipras.

23:59

Stará politika je podle řeckého premiéra u konce. Lidé podle něj oceňují rozdíl mezi těmi, kdo bojují proti nespravedlnosti, a těmi, kteří se vzdávají.

Alexis Tsipras přijíždí na summit eurozóny do Bruselu.
Alexis Tsipras přijíždí na summit eurozóny do Bruselu. | Foto: Reuters
23:56

"Jsme ve špatné situaci. Beru na sebe zodpovědnost za chyby, ke kterým v tomto boji došlo. Jsem na ten boj hrdý, přinese ovoce," řekl Tsipras.

23:55

Tsipras: "Čelili jsme nespravedlivému boji proti finančním mocnostem. A Evropě jsme zanechali dědictví jednoty a demokracie."

23:50

Dorazil premiér Alexis Tsipras a promlouvá k poslancům.

Foto: Aktuálně.cz
23:44

Konstantopoulouová dohodu označila za "puč" a "společenskou genocidu".

23:43

Na této adrese můžete živě sledovat dění v řeckém parlamentu.

23:40

Předsedkyně řeckého parlamentu a spolustranice premiéra Alexise Tsiprase  Zoi Konstantopoulouová  - která už dříve vyzvala zákonodárce, aby hlasovali proti dohodě uzavřené s věřiteli - označuje během svého proslovu opatření v dohodě za "destruktivní".

"Není pochyb, že pokud dnes bude toto vydírání dokončeno, nic už jej nemůže zastavit od dalšího opakování. A to nejen v Řecku," řekla poslankyně.

23:34

V řeckém parlamentu mluví poslankyně za stranu Pasok - Evi Christofilopouvá. Vytýká Tsiprasově vládě její chování v této krizi. "Ne drachmě, ano euru," dodává.

23:25

Kde je Tsipras?

23:22

S nadsázkou: Premiér Alexis Tsipras se debat v parlamentu neúčastní. Účty na Twitteru tak zaplňují spekulace, kde může být. Názory jsou různé. Podle některých pracuje, podle jiných ho zřejmě unesli demonstranti.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters
23:15

Podle bruselského času zbývá do půlnoci ještě třičtvrtě hodiny...

23:12

Lídr Nezávislých Řeků a současný ministr obrany Panos Kammenos uvedl, že pokud dohodu koaliční poslanci neschválí, není naděje. Zároveň ji ale označil za "výsledek vydírání".

Foto: Reuters
23:06

V 10 dopoledne SELČ se uskuteční telekonference Euroskupiny. Ministři zahraničí eurozóny budou hodnotit výsledky hlasování v řeckém parlamentu. Řečtí poslanci mají tedy důvod ke spěchu, připomínají komentáře na Twitteru.

23:00

V Aténách je půlnoc. Hlasování o reformách ale stále nezačalo.

22:57

Parlamentní mluvčí vládní Syrizy Nikos Filis označil vyjednávání z minulého víkendu za puč, kterému Řecko čelilo v Bruselu. Poslanci podle něj musí své rozhodnutí zvážit. Tento puč nesmí být dokončen, řekl Filis.

Bez Syrizy by podle něj byla budoucnost chudších vrstev
těžká - mnohem těžší než se záchranným programem.

22:54

Podle dalšího z poslanců Potami - Harryho Theoharise - by měli ministři a poslanci za stranu Syriza, kteří s dohodu nesouhlasí, odstoupit.

22:43

Postesknutí jednoho z poslanců za stranu Potami: "Co může šest dní s Tsakalotosem dokázat, aby to zachránilo šest měsíců s Varufakisem..."

22:40

Řecký ministr ekonomiky Giorgos Stathakis ve své řeči v parlamentu dosaženou dohodu označil za "obtížnou". Pomůže ale podle něj řeckému bankovnímu sektoru, cituje ho server The Guardian.

22:35

Podporu dohodě s věřiteli v dnešním hlasování vyjádří i středopravicová Nová demokracie, která Tsiprasovi ještě pomůže s uzákoněním reforem. V parlamentu to uvedl poslanec Kyriakos Mitsotakis.

Poté ale bude Tsipras opět "sám za sebe", doplnil.

22:26

Lídr Potami - Stavros Theodorakis - promluvil v řeckém parlamentu. Uvedl, že jeho strana v pondělí představí nápady, jak bojovat s nezaměstnaností  a napomoci růstu ekonomiky.

22:25

Poklidné protesty proti dohodě s věřiteli - tentokrát v Soluni...

22:20

Lídr opoziční partaje Potami Stavros Theodorakis uvedl, že jeho strana bude hlasovat ve prospěch dohody s věřiteli.

Zároveň doplnil, že Potami zůstane jen "užitečnou opozicí". K vládní koalici se tedy připojit nehodlá.

21:25

Mezi účastníky poklidného protestu, kterých bylo kolem 12 500, se vmísilo asi 200 radikálů, kteří se později oddělili od ostatních a zaútočili na policisty, napsala agentura DPA. Po policejním zásahu se dali na útěk. Umírnění manifestanti dál pokračovali v plánovaném pochodu

21:20

Podle agentury Reuters se incident nedaleko náměstí Syntagma, nad kterým se tyčí budova parlamentu, ale nerozvinul v rozsáhleší potyčky.

20:47

V telefonickém rozhovoru s šéfem proevropské liberální strany To Potami Stavrosem Theodorakisem, který hodlá se svými stranickými kolegy podpořit reformy, Tsipras prohlásil, že vnímá to, jak se ve 300členném parlamentu zachová 149 poslanců strany SYRIZA, jako hlasování o důvěře vládě.

20:46

"Buď mě podpoříte všichni, nebo zítra (ve čtvrtek) podám demisi jako premiér," citoval Tsiprase To Vima.

20:45

Řecký premiér Alexis Tsipras spojuje dnešní klíčové hlasování parlamentu o reformách požadovaných mezinárodními věřiteli s vyjádřením důvěry vládě. Pohrozil, že pokud ho nepodpoří všichni poslanci jeho levicové strany SYRIZA, podá demisi, napsal server listu To Vima.

Demonstrace před řeckým parlamentem.
Demonstrace před řeckým parlamentem. | Foto: Reuters
20:43

Násilné protesty bývaly obvyklé v minulých letech, kdy vlády pravého středu prosazovaly úsporné programy. Současná vláda premiéra Alexise Tsiprase z ultralevicové strany SYRIZA, která slibovala konec utahování opasků, byla od lednových voleb takových demonstrací v podstatě ušetřena.

20:42

Demonstranti, kteří v centru Atén protestují proti chystaným úsporným opatřením, začali na policisty házet zápalné lahve, informuje agentura Reuters. Strážci zákona proti nim nasadili slzný plyn.

Demonstranti v Aténách zaútočili na policii.
Demonstranti v Aténách zaútočili na policii. | Foto: Reuters
20:40

Podle agentury Reuters začínají protesty v centru Atén eskalovat.

19:50

Protesty Řeků pokračují.

19:45

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes žádal svůj poslanecký klub o podporu před nočním klíčovým hlasováním v parlamentu o reformách požadovaných mezinárodními věřiteli. Řekl, že by pro něho bylo obtížné setrvat ve funkci ministerského předsedy bez opory svých poslanců, uvedla řecká média.

"Jsem premiérem, protože mám poslanecký klub, na který se mohu spolehnout a s nímž mohu počítat. Pokud nemám podporu tohoto poslaneckého klubu, tak bude pro mě těžké být premiérem už den poté," varoval Tsipras svoje spolustraníky podle serveru listu Ta Nea.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters
19:08

Dohoda nicméně "není bianco šekem", řekl Valls poslancům. Požaduje prý po Řecku mnoho, ale "nikoli, aby trestala", ale aby pomohla při nezbytném ekonomickém oživení zadlužené země. O dohodě, kterou ohledně Řecka ujednala eurozóna, by měl koncem týdne hlasovat rakouský i německý parlament.

19:07

Francouzští poslanci podpořili plán finanční pomoci Řecku. Premiér Manuel Valls jej předtím před členy Národního shromáždění představil jako jedinou možnost, jak zachránit řeckou ekonomiku. Pro pondělní dohodu Atén se zeměmi eurozóny hlasovalo 412 poslanců, proti bylo 69, informovala agentura AFP.

18:30

Poskytnutí překlenovací půjčky Řecku ze zdrojů EU je pro Česko podle ministra financí Andreje Babiše přijatelné v případě, že s půjčkou budou spojeny právně závazné záruky, které zabrání ztrátě peněz. Informaci přinesla agentura Reuters. Ještě v pondělí přitom Babiš řekl, že Česká republika odmítá garantovat půjčku Řecku a neposkytne mu ani žádnou přímou půjčku. Další informace ZDE.

Foto: Libor Fojtík
17:55

"Německo tu převzalo vedoucí roli v Evropě - a v tomto případě nikoli pozitivní," dodal rakouský kancléř. Vystoupení Řecka z eurozóny by podle něj bylo "začátkem rozpadu".

17:54

Rakouský kancléř Werner Faymann kritizoval způsob, jakým německý ministr financí Wolfgang Schäuble jedná s Řeckem. Svým "takzvaným tvrdým kurzem" prý vyvolal u některých lidí dojem, že vypadnutí Řecka z eurozóny by bylo nejlepším řešením. Schäubleho postoj označil za "zcela nesmyslný", protože nepočítá s případnou humanitární pomocí, kterou by bylo nutné Řecku poskytnout v případě jeho odchodu z eurozóny. Rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling ji vyčíslil na zhruba 50 miliard eur (asi 1,3 bilionu Kč).

17:52

Podle internetového vydání německého časopisu Der Spiegel však Valavaniová čelila tlaku na odstoupení kvůli tomu, že si její matka dva dny před zavedením kapitálových kontrol vyzvedla z banky 200 000 eur (asi 5,4 milionu Kč).

17:50

Objevují se detaily k odpolední rezignaci náměstkyně ministra financí Nantie Valavaniové. "Alexisi, dál už nemůžu pokračovat," uvedla v rezignačním dopise směrem k premiéru Tsiprasovi s tím, že nebude dnes v parlamentu hlasovat pro přijetí nových úsporných opatření. Proti schválení dalších reforem se dnes postavil také ministr životního prostředí a energetiky a vůdce levého křídla uvnitř hnutí SYRIZA Panajotis Lafazanis.

17:27

Takto zachytily světové agentury řeckého ministra financí Tsakalotose během zasedání parlamentu. A to jednání ještě zdaleka nekončí...

 

17:17

Euroskupinu zítra čeká telefonická konference. Tématem bude, zda Řecko dostálo svým závazkům, a tím pádem bude možné jednat o další finanční pomoci. Také ECB bude dnes večer a zítra dopoledne vyjednávat o tom, zda pohne s limitem nouzového financování pro řecké banky.

 

16:32

Protesty proti nárokům mezinárodních věřitelů Řecka se dnes nekonají pouze v Aténách, ale také v Německu či v Barceloně.

 

16:20 Logo Aktuálně.cz

Eurozóna souhlasila s pomocí Řecku, stanovila si ale podmínky. Co přesně po něm žádá, si můžete připomenout v přehledu, který jsme pro vás připravili.

15:15

V ulicích Atén protestují Řekové proti úsporným opatřením, která od Řecka žádají mezinárodní věřitelé. Odborová centrála řeckých státních zaměstnanců ADEDY na dnešek na protest vyhlásila celodenní stávku. Účast na demonstracích je nicméně omezená, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters
15:08

Znamení toho, že by řecký parlament mohl večer dohodu s mezinárodními věřiteli schválit.

 

14:35

MMF dal ve svém nejnovějším stanovisku k otázce udržitelnosti řeckého dluhu najevo, že se nebude moci podílet na novém záchranném programu pro Řecko, pokud evropské země Aténám výrazně nesníží dluhovou zátěž. Je to ale také chvíle typu "císař je nahý", která může eurozónu konečně přimět k tomu, aby přešla k fiskální unii, nebo se rozpadla. Napsal to dnes ekonomický komentátor listu The New York Times Josh Barro.

Zpráva fondu konstatovala, že kvůli upuštění od reforem v posledním roce a zejména v důsledku uzavření řeckých bank před dvěma týdny přestal být řecký dluh udržitelný a stal se "vysoce neudržitelným". Do udržitelného stavu jej může nyní podle MMF dostat jen podstatně hlubší zmírnění dluhu, než o jakém byla Evropa dosud ochotna uvažovat.

14:29

Další rezignace dnešního dne. Tentokrát svou funkci položil generální tajemník ministerstva hospodářství Manos Manusakis.

 

14:20

V současném finančním období 2014-2020 by mělo Řecko podle Evropské komise z evropských peněz získat přes 35 miliard eur:

- Nejvyšší podíl z této sumy představuje 20 miliard ze strukturálních fondů a 15 miliard přímých plateb zemědělcům.
- Pro současné finanční období Komise navrhuje zvýšit o sedm procent počáteční předfinancování programů. Znamená to, že letos a v příštím roce mohou Atény počítat každý rok s dodatečnou půlmiliardou eur na spolufinancované projekty v rámci kohezní politiky.
- Z minulého finančního období by Řecko mělo dostat okamžitý přístup k pěti procentům peněz, obvykle ponechávaným "v záloze" až do doby uzavření programů v roce 2017. A pro programy z tohoto období má začít platit stoprocentní evropské spolufinancování.

Znamenat by to mělo reálných dodatečných 500 milionů eur a také úspory řeckého rozpočtu dané tím, že Atény se nemusí starat o spolufinancování v odhadované výši dvou miliard eur.

Foto: Reuters
14:16

Komise dnes představila změny ve způsobu využití peněz z evropských fondů. Má jít o další formu pomoci zadluženému Řecku. Atény by v důsledku několika dnes navržených kroků měly mít možnost dříve dosáhnout na část prostředků. Podle eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretsuové to sice nevyřeší okamžité potíže zadlužené země s likviditou, umožní to ale Řecku obnovit hospodářský růst. "Řecko potřebuje důvěru a stabilitu," poznamenal místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis.

14:08

Parlamentní debata v Řecku před hlasováním o důležitých věcech trvá podle stanov zákonodárného sboru tradičně tři dny. Ve třetím a posledním dni se pak musí nejdéle o půlnoci začít hlasovat. V rámci zrychleného řízení se postup zkracuje na jeden den, zahájit hlasování se musí rovněž nejdéle o půlnoci. To je také případ dnes schvalovaného úsporného programu.

14:03

A zde je jeden z průzkumů k tomu, jak se řecké obyvatelstvo staví k uzavření dohody s mezinárodními věřiteli.

13:53

Evropská komise prověří, zda zpřísněné požadavky na kapitálovou přiměřenost bank nevedou v Evropské unii ke zbytečnému omezování úvěrů. Oznámil to dnes komisař pro finanční služby Jonathan Hill. Pokud by se to potvrdilo, EU by mohla podle Hilla tato pravidla zmírnit.

Kritéria pro zdraví finančních ústavů v podobě podílu vlastního kapitálu k aktivům bank se po finanční krizi roku 2008 globálně zpřísnila. Zjistilo se, že řada bank byla i přes formální plnění kritérií v podstatě podkapitalizovaná, a vlády je tak nakonec musely zachraňovat. Banky ale nyní namítají, že zvýšené požadavky na kapitál je nutí zesilovat jejich kapitálové nárazníky na úkor poskytování úvěrů.

13:50 Logo Aktuálně.cz

Měl jsi sebrat Euklida a včas utéct, píší Řekové Tsiprasovi. Na facebookové stránce řeckého premiéra přibývají každou hodinu desítky reakcí zklamaných lidí. Podle některých zemi prodal, další ho označují za hrdinu, který do poslední chvíle za Řecko bojoval.

13:35

"Obavy zemí mimo euro slyšíme, chápeme a hledáme způsoby, jak je vyřešit," řekl novinářům místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Mezi zvažovanými možnostmi je podle něj varianta určitého využití zisků ECB z řeckých dluhopisů či financování přes evropský rozpočet. "Nemohu jít moc do detailů. Jedná se, probírají se varianty," prohlásil Dombrovskis.

13:32

V parlamentu promluvil i bývalý ministr financí Janis Varufakis, kterému se návrh dohody s věřiteli stále nezamlouvá.

 

13.24

Náměstkyně řeckého ministra financí Nadia Valavani rezignovala před večerním hlasováním parlamentu na svou funkci.

13:20

Velká Británie nechce použít peníze daňových poplatníků pro překlenovací financování Řecka, připomněly světové agentury.

 

13:11

Připomeňme, že k reformám, o kterých nyní řecký parlament již debatuje, patří mimo jiné zvýšení daně z přidané hodnoty, rozšíření daně za luxus, zvýšení odvodů pro podnikatele a omezení předčasných důchodů.

Samotné hlasování se očekává až po jedenácté hodině večer. K prosazení reforem bude muset premiér Alexis Tsipras využít opozice, neboť část krajně levicového křídla jeho socialistické strany SYRIZA odmítá na podmínky ujednání s eurozónou přistoupit.

 

13:04

Další zamyšlení nad tím, že chystaná pomoc v objemu sedmi miliard eur od Evropské unie nemusí být dostačující.

 

12:58

Banky sice podle nových informací zůstanou zavřené do 16. července, reálně ale neotevřou, dokud jim Evropská centrální banka (ECB) nezvýší limit nouzového financování. Vedení ECB by mělo o této otázce znovu jednat dnes večer, uvedla agentura Reuters.

12:55

Řecké banky zůstávají zavřené. Ty bankovní pobočky, které jsou otevřeny pro důchodce, ale budou nově moci zpracovávat platby přes kreditní karty a provádět další transakce, uvedlo řecké ministerstvo financí.

Kromě plateb přes kreditní karty by měly vyřizovat i daňové a další platby státu nebo platby účtů za služby elektráren, vodáren a plynáren. Budou také moci převádět peníze mezi účty v rámci téže banky.

12:50

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je postoj české vlády k návrhu Evropské komise financovat potřeby Řecka z EFSM odmítavý. "Já předpokládám, že ten návrh bude muset být projednáván na radě ministrů financí Ecofin a pozice naší vlády k tomuto návrhu je odmítavá," řekl Sobotka novinářům ve Sněmovně. Vláda se podle něj domnívá, že by komise měla hledat jinou cestu řešení. "Protože už na konci roku 2010 byl závěr Evropské rady o tom, že tento mechanismus už nebude po roce 2013 používán. A vzhledem k tomu, že máme rok 2015, tak už by používán být neměl," dodal.

Foto: Jiří Koťátko
12:30

A ještě jednou ministr Panagiotis Lafazanis :

Řecký list Kathimerini popisuje včerejší schůzku levého křídla vládní Syrizy v jednom z aténských hotelů. Jeho šéf – a zároveň ministr energetiky - Panagiotis Lafazanis tam mimo jiné informoval o "interním" plánu, který on sám navrhoval.

Vláda by se podle něj měla "zmocnit" hotovosti z řecké centrální banky ve výši 22 miliard eur. Jen tak prý bude možné vyplatit lidem důchody.

Plán dokonce detailněji rozvinul. Nejprve by prý bylo nutné sesadit šéfa banky Giannise Stournarase. To by následně vyprovokovalo Evropu, aby Řecko vyloučila z eurozóny (levé křídlo Syrizy by návrat k drachmě uvítalo).

Lafazanisův plán vláda konzultovala a zvažovala, nakonec ho ale odmítla, řekl ministr energetiky podle deníku Kathimerini. Proti byl prý premiér Alexis Tsipras, naopak pro se vyslovil dnes už bývalý ministr financí Janis Varufakis.

12:13

Také Řecký ministr energetiky Panagiotis Lafazanis a člen vládní strany Syriza se nechal slyšet, že bude dnes hlasovat proti schválení dohody premiéra Tsiprase s věřiteli. "Tvrzení, že hlasujeme mezi třetím záchranným balíkem a katastrofou, je vykonstruované a povede k terorizování lidí," prohlásil ministr a dodal, že rezignovat nehodlá.

11:47

Předsedkyně řeckého parlamentu a spolustranice premiéra Alexise Tsiprase  Zoi Konstantopoulouová vyzvala zákonodárce, aby dnes hlasovali proti dohodě uzavřené s věřiteli.

11:31

Stovky demonstrantů, převážně z řeckého komunistického odborového svazu PAME, protestují v Aténách.

 

11:29

Půjčka Řecku z EFSM by případně byla vyplacena v jedné platbě na účet řecké národní banky, a to okamžitě po přijetí příslušného rozhodnutí. Měla by maximálně tříměsíční splatnost. "Unijní pomoc Řecku prostřednictvím EFSM zajistí finanční stabilitu unie a eurozóny," uvedla komise v krátkém písemném vysvětlení svého záměru.

Za půjčky z EFSM ručí všechny země EU, nejen státy platící eurem. Česko by tak v případě, že podobný postup bude skutečně realizován, krátkodobě ručilo za 1,13 procenta úvěru, tedy asi za 2,1 miliardy Kč.

11:05

Nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos při jednání v Aténách prohlásil, že mnohá úsporná opatření povedou k recesi. Pokud si ale Řecko zachová své místo v eurozóně, může to znamenat obnovení přílivu investic do země.

 

10:57

Evropská komise navrhuje řešit okamžité finanční potřeby zadluženého Řecka ve výši asi sedmi miliard eur půjčkou ze staršího krizového fondu, který v minulosti společně vytvořily všechny země Evropské unie (Evropský finanční stabilizační mechanismus; EFSM).

Za půjčky z něj ručí všechny unijní státy a ministři financí několika zemí mimo eurozónu dali tento týden jasně najevo, že se jim podobná půjčka Řecku nelíbí. Podmínkou pro vyplacení peněz má podle návrhu komise být, že Atény dnes schválí první reformní kroky dohodnuté na nedávném summitu eurozóny.

Řeckého premiéra Tsiprase vítá předseda Evropské komise Juncker, 22. června 2015
Řeckého premiéra Tsiprase vítá předseda Evropské komise Juncker, 22. června 2015 | Foto: Reuters
10:53

O pomoci pro Řecko musí rozhodnout parlamenty hned v několika zemích eurozóny, mimo jiné v Německu či Francii. Zatímco Francouzi budou hlasovat dnes, v Belgii, Portugalsku či Španělsku není souhlas zákonodárců zapotřebí.

10:50

Dohodu mezi eurozónou a Aténami o záchranném programu pro předlužené Řecko posoudí také španělský parlament, ačkoli jeho souhlas nebyl nutný. Španělský premiér Mariano Rajoy dnes ale podle agentury Reuters prohlásil, že parlamentu dohodu předloží k debatě a k možnému schválení, neboť španělský podíl na pomoci bude značný.

"Ačkoli tento postup není v naší zemi povinný, mám v úmyslu dohodu předložit parlamentu k debatě a k možnému hlasování, neboť půjde o mnoho prostředků, o jejichž ručení budou španělští daňoví poplatníci požádáni," řekl Rajoy v parlamentu, kde se opírá o většinu mandátů. O možném termínu hlasování se nezmínil.

10:46 Logo Aktuálně.cz

Pro zachování společné měny nejsou jen akademici či ekonomové, kteří při tom počítají výnosy a náklady. Nadále platit eurem chce 84 procent všech obyvatel, ukázal poslední průzkum společnosti Metron Analysis.

Foto: ČTK
10:35

Evropské akcie dnes dopoledne vyčkávají, jak řecký parlament rozhodne o plánovaných reformách. Obchodování je spíše v útlumu, francouzský index CAC 40 oslabuje o 0,25 procenta, britský index FTSE 100 ztrácí 0,13 procenta, německý DAX odepisuje 0,14 procenta a pražská burza mírně posiluje o 0,41 procenta.

10:15

Dohoda o reformách, která nyní čeká na schválení, očividně vzbuzuje rozpaky jak na straně Řecka, tak na straně věřitelů.

 

10:10

Prodi také vyslovil obavu, že v případě návratu Řecka k drachmě hrozí rozštěpení Evropy. Proto by podle něj měly unijní instituce získat větší vliv. Tak by se Evropská komise nejen v řecké otázce, ale i v mezinárodní politice uplynulých let nestala pouhým divákem, uvedl. Pokud unie nepřistoupí k další politické integraci, hrozí Evropě podle Prodiho, že se stane jen kolonií Spojených států a Číny.

10:08

Německo nese podle někdejšího předsedy Evropské komise Romana Prodiho spoluvinu za rozsah řecké dluhové krize, neboť jednalo nepružně. Dnes to Prodi řekl německé rozhlasové stanici Deutschlandradio Kultur v reakci na obtížná vyjednávání eurozóny s Aténami o řešení obrovského řeckého zadlužení.

"Řecká vláda učinila tisíce chyb, o tom není pochyb. Byla ale připravena o rozhodovací moc. A to do budoucna zanechá hluboké stopy," řekl Prodi. Řada ekonomů Německo kritizuje za to, že příliš tvrdě a neústupně trvá v Řecku na úsporách, což znemožní hospodářské zotavení země. Jiní odborníci se naopak přiklánějí k názoru Berlína, že odpovědnost za stav financí nese především Řecko a jeho neochota prosadit potřebné reformy.

Romano Prodi na schůzi italského Senátu.
Romano Prodi na schůzi italského Senátu. | Foto: Reuters
9:58

V Soluni se od rána shromážďují protestující, kteří se bouří proti plánovaným úsporným opatřením. Právě Soluň byla místem, kde Syriza loni v září oficiálně slíbila ukončení drastických škrtů v případě, že bude ve volbách zvolena do čela země.

9:53

Vládní levicová strana Syriza, zastoupená 149 poslanci v 300členném parlamentu, se při dnešním hlasování o reformách nemůže spoléhat na nejméně tři desítky svých volených zástupců, kteří tvrdé reformy odmítají.

Vzhledem k tomu, že změny nechce podpořit ani tucet zákonodárců z koaliční strany Nezávislí Řekové, nebude mít vláda sama dostatečnou podporu pro přijetí podmínek věřitelů. Jedinou záchranou pro ni je stovka hlasů tří opozičních proevropských stran.

9:49

Záchranný program pro Řecko ve výši až 86 miliard eur, který byl předmětem jednání v Bruselu, nemusí stačit. Země podle studie Mezinárodního měnového fondu (MMF) potřebuje mnohem větší snížení dluhu ze strany Evropské unie.

"Řecký dluh se může stát udržitelným jen díky krokům, které povedou k jeho snížení a které jdou daleko nad rámec toho, co byla Evropa dosud ochotná zvážit," uvádí se v analýze, která byla v pondělí zaslána všem vládám eurozóny. Jak dodal nejmenovaný představitel MMF, oddlužení dá Řecku šanci, aby v zemi došlo k oživení ekonomiky, a bude potřeba v případě, že má MMF i nadále zůstat zapojený do jakéhokoli nového řeckého programu.

Foto: Reuters
9:46

V Evropské unii se mezitím řeší, jak zajistit Aténám urychlenou finanční pomoc na dobu před dohotovením dlouhodobého záchranného programu. Evropská komise například chce doporučit překlenovací půjčku prostřednictvím staršího stabilizačního mechanismu, a to navzdory odporu Británie a Česka. Možných řešení se probírá ale více. Dnes budou mít ministři financí zemí eurozóny telekonferenční jednání.

O dohodě by měla vést debatu také dolní komora francouzského parlamentu, kde se ovšem nečeká žádné hlasování.

9:42

Řecké banky by měly zůstat zavřené do čtvrtka, uvedlo podle agentury Reuters před hlasováním řeckého parlamentu tamní ministerstvo financí.

9:34

"Nebyl by to jednoduchý úkol pro nikoho... Snažil jsem se dělat, co bylo v mých silách pro to, abych získal všechno, co jsem mohl," uvedl dále Tsipras v rozhovoru o jednáních v Bruselu.

Řecký premiér rovněž prohlásil, že nemá v plánu rezignovat. "Neuteču před svou zodpovědností. Mám zodpovědnost zajistit, aby banky nezkrachovaly a lidé neztratili své úspory," dodal. Zdůraznil, že v Řecku je nyní potřeba bojovat s korupcí a daňovými úniky.

9:21

Řecký premiér Alexis Tsipras ve včerejším televizním rozhovoru hájil pondělní dohodu uzavřenou s eurozónou. Jak nicméně dodal, nevěří v ni a podepsal ji kvůli tomu, aby se vyhnul katastrofě, ke které by mohlo v zadlužené zemi dojít. Dohoda je podle Tsiprase velmi tvrdá, nicméně byl to jediný způsob, jak zajistit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Opřel se i do věřitelů, uvedl, že se prý chtěli Řecku mstít. A rovněž naznačil, že banky v zemi mohou zůstat uzavřené ještě další měsíc.

"Beru plnou zodpovědnost za chyby, které jsem učinil, a za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím," prohlásil Tsipras v rozhovoru s řeckou státní televizí ERT. Jak nicméně dodal, jeho povinností je, aby byl dokument v Řecku přijat. Klíčové reformy by měl ve středu schvalovat řecký parlament, ve kterém premiér právě kvůli uzavření dohody čelí vzpouře některých poslanců ze své vládní strany.

Alexis Tsipras při debatě v Evropském parlamentu.
Alexis Tsipras při debatě v Evropském parlamentu. | Foto: Reuters
9:15 Logo Aktuálně.cz

Dobré ráno z redakce Aktuálně.cz. I dnes pro vás sledujeme jednání o pomoci vysoce zadluženému Řecku.

Ekonomika Zahraničí ČTK Ekonomika, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 16. 7. 2015 2:11
 

Právě se děje

Další zprávy