Online: Draghi trhy nezklamal. Akcie rostou, euro padá

Živě
ECB bude v boji proti deflaci měsíčně kupovat dluhopisy za 60 miliard eur, a to až do doby, než stoupne inflace v EU. Dění jsme sledovali v online reportáži.
Śéf ECB Mario Draghi potvrdil tištění nových peněz.
Śéf ECB Mario Draghi potvrdil tištění nových peněz. | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Stovky miliard nových eur mají pomoci v boji s deflací, ve které je podle prosincových dat Eurostatu většina zemí Evropské unie. Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi potvrdil start očekávaného kvantitativního uvolňování.

ECB bude měsíčně kupovat státní i firemní dluhopisy za 60 miliard eur, a to v období od března 2015 do září 2016. Draghi k tomu ale dodal, že program bude trvat, dokud ECB neuvidí udržitelné zlepšení cenového vývoje. Cílem je dostat inflaci dlouhodobě mírně pod dvě procenta.

Na rozhodnutí ECB už reagovalo euro i například zlato. Evropská měna odpoledne vůči dolaru oslabila na jedenáctileté minimum, akciový index The Stoxx Europe 600 se naopak dostal na nejvyšší hodnotu za uplynulých sedm let.

Kvantitativní uvolňování neboli nákup dluhopisů či tištění nových peněz má podpořit spotřebu domácností i investice firem tím, že vytvoří další tlak na oslabování eura. Vyšší spotřeba by měla podpořit výrobu, vést ke zvyšování mezd či nabírání nových pracovníků a především k inflaci.

Dosavadní boj s deflací příliš účinný nebyl. K růstu cen nepomohla ani záporná depozitní sazba, kterou ECB zavedla v červnu 2014 a která měla donutit komerční banky, aby peníze místo ukládání raději půjčovaly. Podle některých odborníků je proto otázkou, zda zabere tištění nových peněz. Jedním z možných rizik totiž je, že peníze skončí opět v komerčních bankách a k lidem se dostane jen část z nich.

Bude Evropa tisknout stovky miliard nových eur?

Živě
Aktualizovat reportáž
18:33

Děkujeme za pozornost, online reportáž končí. ECB v boji proti deflaci bude nakupovat dluhopisy za 60 miliard euro měsíčně. Analytici si myslí, že efekt bude omezený a nepřebije potřebu dalších reforem. Více čtěte v textu Tištění peněz problémy eurozóny nevyřeší, míní analytici

18:27

Co je kvantitativní uvolňování, ke kterému ECB přistoupila? Jaký je jeho smysl? Jaká má rizika? Odpovědi najdete v "manuálu", který online deník Aktuálně.cz vydal už ráno.

18:21

Koruna následovala euro a vůči dolaru se vrátila k nejslabším úrovním za devět let. Se ztrátou zhruba 30 haléřů končila na 24,39 Kč/USD. K euru koruna k 17:00 proti středečnímu závěru posílila o desetník na 27,83 Kč/EUR.

Foto: Aktuálně.cz
17:58

"Celkově Draghi trhy rozhodně nezklamal," shrnuje Patria dopady čtvrtečního rozhodnutí ECB. Evropský akciový index The Stoxx Europe 600 se dostal na 364,41 bodu, což je nejvyšší hodnota od prosince 2007.

Euro naopak dostalo od ECB další ránu. Zatímco před rokem byli Evropané zvyklí vyměňovat dolary za zhruba 0,73 eura, nyní je americká měna vyjde na 0,875 eura. Dnes se kurz eura k dolaru propadl zhruba o půl procenta.

17:50

Draghi na čtvrteční konferenci rovněž oznámil, že v případě problémů dlužníků se splácením by přímo eurozóna nesla 20 procent ztrát. Konkrétně by se jednalo o ztráty z dluhopisů nadnárodních evropských organizací, které mají kupovat jednotlivé centrální banky, dále pak z aktiv, která odkoupí ECB.

Co by se dělo se zbylou částí dluhu? "Domnívám se, že kdyby nebylo splaceno vůbec nic, 80 procent ztrát utrpí národní centrální banky, 20 procent ztrát bude společných," říká analytik Tomáš Vlk. "To je to sdílení. Větší část ztrát by nesly národní centrální banky, tedy členské země," dodává.

17:37

ECB vydá za dluhopisy od března 2015 do září 2016 přes 1,1 bilionu eur. Pokud by peníze dala rovnou občanům eurozóny, dostal by každý více jak 3000 eur, spočítal německý deník FAZ. Pokud bychom to rozpočítali na celou EU, částka by klesla na zhruba 2200 eur, dodává Aktuálně.cz.

Foto: Thinkstock
17:13

Hlavní analytik Consequ Martin Lobotka velmi pozitivně hodnotí, že ECB bude kupovat i podnikové dluhopisy. "Dopad odkupu korporátních dluhopisů na obnovu toku peněz do reálné ekonomiky je vyšší než u státních dluhopisů," vysvětlil.

16:54

"Kdo je v téhle turbulentní době největší pohodář? No přeci česká koruna. Od rána se prakticky nepohnula a stagnuje dál kolem 27,85 CZK/EUR. A při tom zůstane i zítra," upozorňuje ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Oslabení eura podle ní naopak bude dál pokračovat.

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
16:47

"Naše celkové hodnocení je takové, že ECB udělala o něco víc, než se všeobecně čekalo. ECB oznámila kvantitativní uvolňování, nezůstala vágní a nenechala trhy v napětí, co se týče detailů. Navíc dokázala očekávání lehce překonat," shrnuje čtvrteční rozhodnutí analytik společnosti Patria Direct Tomáš Vlk.

16:35

Americký ekonom Peter Schiff přidává na Twitter další komentář k rozhodnutí ECB. "Když v zemích roste prosperita, obecná cenová hladina padá. Pokud země chudnou, tak platí, že ceny rostou. Kvantitativní uvolňování zvýší v Evropě chudobu."

16:28

O tom, zda bude zaplavení eurozóny nově natištěnými penězi účinné, zatím někteří ekonomové pochybují. Analytik Forbesu Raoul Ruparel například varuje, že velká část těchto prostředků uvízne v bankách.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy mají totiž domácnosti v eurozóně výrazně menší sklon k zadlužování než třeba v USA. Hrozí tedy, že i kdyby dostaly další peníze přímo "na ruku", tak je (podobně jako se stalo v Japonsku) spíše uspoří, než utratí.

16:20

Na zprávu o kvantitativním uvolňování už reagují i kreslíři. Například na serveru VoxEurope.eu již vyšla tato karikatura (obrázek zvětšíte kliknutím). Jejím autorem je Nizozemec Joep Bertrams.

Draghi. Karikatura
Draghi. Karikatura | Foto: VoxEurope.eu
16:18

Evropská měna se po projevu Draghiho propadla na jedenáctileté minimum. Podle agentury Reuters se euro obchoduje za 1,1455 USD. 

 

15:50

"ECB si může díky kvantitativnímu uvolňování koupit čas, nelze tím ale napravovat problémy jednotlivých zemí," upozorňuje eurokomisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Bývalý lotyšský premiér má přitom s reformami zkušenost – sám provedl svou zemi těžkou úvěrovou krizí, která si vyžádala záchranu Mezinárodního měnového fondu.

15:41

Evropské akcie se po oznámení šéfa ECB vyšplhaly na sedmileté maximum. Evropský index The Stoxx Europe 600 posílil o 0,8 procenta na 361,12 bodu, což je nejvýše od prosince 2007, upozornila agentura Blooomberg.

15:38

"Poté, co ECB slíbila, že utopí Evropu v moři inflace, se zlato šplhá nahoru," píše na Twitteru americký investor Peter Schiff, který se proslavil například tím, že jako jeden z mála expertů varoval před hypoteční bublinou v USA v minulém desetiletí. Cena zlata vyjádřená v eurech se podle něj za posledních 30 dní zvýšila o 20 procent. Během čtvrtka se cena dostala nad 1130 eur za troyskou unci.

15:36

"Trhy bezprostředně reagují pozitivně, kursy akcií rostou. Trh si ulevil, že celkový objem programu, jak byl dnes představen, opravdu řádově odpovídá bilionu eur. Pokud by to bylo například „jen“ půl bilionu, o čemž se také spekulovalo, trhy by byly zřejmě rozčarovány," říká ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Ekonom společnosti Roklen
Ekonom společnosti Roklen | Foto: Roklen
15:31

"Mám rád po ránu vůni čerstvého kvantitativního uvolňování," pobavil na Twitteru falešný účet bývalého šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho, který stál za tištěním nových peněz po finanční krizi v USA.

15:28

Euro prohlubuje ztráty, do kterých spadlo během tiskové konference Maria Draghiho, klesá pod 1,15 dolaru a ztráta se blíží už k jednomu procentu. Těžko zatím říci, co investory natolik zklamalo.

Foto: Thinkstock
15:20

Do nákupu vládních dluhopisů budou zahrnuty i země využívající záchranné programy, například Řecko. V případě těchto zemí však budou platit určitá dodatečná kritéria.

15:18

"Splatnost vykupovaných dluhopisů se bude pohybovat mezi dvěma až třiceti lety," uvedl Draghi.

15:06

Díky kvantitativnímu uvolňování se zvýší aktiva Evropské centrální banky. O jak velký růst půjde, odhaduje například list The Financial Times.

15:03

Nákupy dluhopisů mají probíhat do září 2016, k tomu ale Draghi dodal, že program bude trvat, dokud ECB neuvidí udržitelné zlepšení cenového vývoje. Inflace by se tak měla dlouhodobě dostat mírně pod dvě procenta.

14:58

"Jedná se o první významnější krok ECB. Dle mého názoru je evropské kvantitativní uvolňování pouze vytrhnutí trnu z paty. Tím trnem myslím neschopnost vlád učinit reformy a neschopnost splatit své dluhy. Je to jenom odsunutí problému do budoucnosti, ale riziko je v tom, že v budoucnosti problém bude mít daleko větší rozsah než dnes,“ reaguje na rozhodnutí ECB hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík.

14:56

Investoři zareagovali okamžitě. Zatímco dopoledne euro k dolaru posílilo o půl procenta, po vystoupení Maria Draghiho oslabuje o 0,6 % na 1,1543 dolaru.

14:52

V následujících měsících předpokládáme, že bude inflace velmi nízká nebo dokonce záporná, uvedl Draghi. K postupnému růstu cen by podle něj mělo dojít až ve druhé polovině tohoto roku a v roce 2016.

Foto: Reuters
14:45

Potvrzeno. ECB bude měsíčně kupovat dluhopisy za 60 miliard euro, a to v období od března 2015 do září 2016. Co to znamená? Čtěte v „manuálu“, který online deník Aktuálně.cz vydal už ráno.

14:40

Šéf ECB Draghi předstoupil před novináře, za drobné zpoždění začátku tiskové konference podle něj může nefungující výtah. Za chvíli bude jasno.

14:30

Angela Merkelová na ekonomickém fóru v Davosu řekla, že kvantitativní uvolňování nesmí odvrátit pozornost od potřebných reforem v Evropě. Na Twitteru to zaznamenala reportérka CNN Ivana Kottasová.

14:27

O tom, že ECB “něco” chystá, svědčí i krátká věta: “Další opatření měnové politiky budou prezidentem ECB oznámena na tiskové konferenci.” V uplynulých měsících totiž ECB vždy avizovala tiskovku pouze slovy: “Prezident ECB se vyjádří k tomuto rozhodnutí (ohledně úrokových sazeb, pozn. red.).”

14:10

Euro v hodinách předcházejících klíčovému oznámení ECB posiluje. Od rána vůči dolaru získalo téměř půl procenta a nyní se obchoduje v kurzu 1,162 €/USD.

Foto: Aktuálně.cz
13:59

Kvantitativní uvolňování má zajistit bankám více peněz, které si pak budou moct domácnosti či firmy rozpůjčovat. Někteří ekonomové však varují, že se peníze "zaseknou" v komerčních bankách. "Nevěřím, že měnová expanze přispěje k rychlejšímu růstu úvěrů," uvádí pro Aktuálně.cz analytik Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Výrazněji se podle něj kvantitativní uvolňování projeví v oslabení eura, což následně pomůže zemím orientovaným na vývoz. Konkrétně Německu, Španělsku či Irsku. Tím, že euro zlevní a dolar zdraží, bude totiž jejich zboží na americkém trhu konkurenceschopnější.

Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock
13:50

Úrokové sazby ECB zatím měnit nebude. Základní sazba tak stále činí 0,05 %, depozitní sazba -0,2 % a zápůjční sazba zůstala na 0,3 %.

O nových opatřeních na podporu ekonomiky bude Draghi informovat na tiskové konferenci, která začíná ve 14:30.

13:36

Plánovanému tištění peněz se věnují i řečníci na Světovém ekonomickém fóru, které se aktuálně koná ve švýcarském Davosu. "Vše, co ECB udělá v souvislosti s kvantitativním uvolňováním, uvítáme s úsměvem," uvedl podle reportéra CNN finský premiér Alexander Stubb.

13:20

Celý rozhovor s Dlouhým si můžete přečíst zde: Tíží nás blahobyt, příliš regulace a korektnost. Ekonom tu například vysvětluje, proč je jednota v eurozóně důležitá a jaká by byla rizika, pokud část Německa nechtěla mít s měnovou unií už nic společného.

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý | Foto: DVTV
13:12

Proti programu budou podle listu Financial Times pravděpodobně hlasovat prezident Bundesbanky Jens Weidmann nebo německá členka Výkonné rady ECB Sabine Lautenschläger. Kromě Němců může být proti i další člen Výkonné rady Lucemburčan Yves Mersch.


Že nelze čekat jednotné rozhodnutí, varoval už i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. “Mario Draghi je zřejmě ochoten jít i cestou většinového, nikoliv konsensuálního rozhodnutí. To znamená, že představitelé Bundesbanky mohou být přehlasováni,” říká.

13:00

Podle agentury Reuters půjde o jedno z nejtěžších rozhodnutí ECB za její šestnáctiletou historii. O tom, jak se eurozóna vypořádá s poklesem cen, rozhodne Rada guvernéru ECB. Tu tvoří jednak šest členů Výkonné rady v čele s Draghim, dále guvernéři národních centrálních bank zemí eurozóny.

12:56

Jak spolu souvisí kvantitativní uvolňování, deflace a dražší dolar? Projděte si přehlednou grafiku: Den D pro euro. "Tištění peněz" má rozhýbat ekonomiku

12:47

Na rozhodnutí ECB dnes napjatě čekají hlavně finanční trhy. "Akcie vypadají ráno nerozhodně, dluhopisy taktéž, euro proti dolaru lehce roste na 1,1615," komentuje situaci analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance. Pokud by se ECB rozhodla jinak než pro očekávané kvantitativní uvolňování, na trzích by zavládlo zklamání. "Jeho podobou by byl pokles akcií a evropských dluhopisů a růst eura," uvedl Vlk.

Guvernéři evropských centrálních bank se sejdou k rozhodnutí ve 13:45, začátek tiskové konference s Mariem Draghim (na snímku), šéfem ECB, v hlavní roli se ve Frankfurtu nad Mohanem očekává ve 14:30.

Mario Draghi, prezident ECB
Mario Draghi, prezident ECB | Foto: Reuters
12:30

"Už to dávno není otázka, zda ECB spustí kvantitativní uvolňování, ale v jaké míře," uvádí agentura Reuters. Důležité podle ní je, jakou bude mít program strukturu a zda bude objem natištěných peněz dostatečný. Předběžně se počítá s pěti sty miliardami eur. Někteří analytici ale tvrdí, že by to měl být minimálně dvojnásobek, aby program splnil svůj cíl.

Tereza Holanová Jiří Hovorka Pavla Adamcová Tereza Holanová, Jiří Hovorka, Pavla Adamcová
Aktualizováno 22. 1. 2015 18:34
 

Právě se děje

Další zprávy