Živě: Čína padá, evropské akcie rostly nejvíc za čtyři roky

Přenos skončil
Dění na čínském trhu a jeho dopad sledujeme v online reportáži.
Ilustrační snímek z čínské burzy.
Ilustrační snímek z čínské burzy. | Foto: Reuters

Praha/Peking/Londýn – Jako na houpačce se dnes mohli cítit akcioví investoři ve světě. Index šanghajské burzy Shanghai Composite se po pondělním propadu o více než osm procent snížil o dalších více než sedm procent. Od vrcholu z letošního června je tak vzdálen 42 procent.

Na úterní dramatický propad reagovala čínská centrální banka snížením základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu a snížením požadavku na podíl minimálních rezerv pro komerční banky o 0,50 procentního bodu.

Tento krok vystřelil do výrazných zisků akcie na světových burzách. Evropské akcie zakončily obchodování největším růstem od roku 2011 a výrazně posilují také americké trhy.

Úterní dění kolem situace v Číně jsme sledovali v online reportáži.

Přenos skončil
21:08

Shrnutí: Čínské akcie v úterý pokračovaly v prudkém poklesu, zatímco akciové trhy v Evropě a ve Spojených státech zamířily vzhůru a podařilo se jim smazat velkou část rozsáhlých pondělních ztrát. K tomuto oživení přispělo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby.

Hlavní čínské indexy odepsaly více než sedm procent. Čínská centrální banka nicméně po skončení obchodování na domácím akciovém trhu snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií a vyvolává obavy po celém světě.

17:42

Evropské trhy v úterý výrazně rostly. Panevropský index Stoxx 600 posílil o 4,3 procenta. Britský index FTSE 100 přidal 3,2 procenta, pařížská burza vzrostla o 4,4 procenta a německý index DAX posílil přes 5,3 procenta, uvedl server CNBC.

17:32

Americký dolar dnes posílil zhruba o procento vůči koši ostatních předních měn a zotavil se ze sedmiměsíčních minim vůči euru a japonskému jenu. K růstu dolaru přispělo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby.

Kolem 16:45 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 1,4 procenta na 1,1456 USD. Vůči japonskému jenu si dolar připisoval 1,1 procenta na 119,745 JPY, napsala agentura Reuters.

17:05

Nejenže se evropské akcie vymanily z včerejších ztrát, podle agentury Bloomberg dnes zažívajíj nejlepší den za poslední čtyři roky. Index PX pražské burzy uzavřel úterní obchodování růstem o 4,57 procenta.

 

16:38

Podle Hospodářské komory současná ekonomická situace pravděpodobně povede, podobně jako v Rusku, k postupném poklesu dovozů do Číny. "Toto bude mít dopad na českou ekonomiku přímo ale i nepřímo, neb čeští výrobci jsou také dodavateli jiných zahraničních firem, které do Číny dodávají. Problémy lze tedy očekávat i u zemí EU, což sekundárně povede k potížím v ČR," uvedl viceprezident komory Bořivoj Minář.

Přímá angažovanost české ekonomiky vůči Číně není příliš velká. Zhruba 3,3 procenta českého HDP závisí na Číně. Česká ekonomika je v určité byť omezené míře závislá na investiční poptávce čínských firem. Přímý export českých firem do Číny je omezený, směřuje tam pouze 1,2 procenta z celkového českého vývozu. Roli hrají především subdodávky německým exportérům. Pro Německo představuje Čína odbytiště pro asi 6,5 procenta celkového exportu.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters
15:35

Americké akciové indexy zahajují obchodování podle očekávání růstem. Dow Jones i širší index S&P 500 posilují přes dvě procenta. Technologický Nasdaq roste o přibližně tři procenta.

 

15:04

Koruna v úterý oslabila na 27,13 Kč za euro. To představuje pokles o čtyři desetiny procenta od pondělí. Podle šéfa obchodníků s měnami Raiffeisenbank Milana Fischera na korunu dopadlo dění v Číně. A nevylučuje, že úterní oslabení by mohlo být počátkem výprodejů koruny ze strany investorů - podle něj nedává minimálně ještě půl roku smysl korunu kupovat.

14.34

Pražská burza strmým nárůstem během dopoledne a brzkého odpoledne vyrovnala pondělní propad. Index PX od rána vzrostl o 4,9 procenta na 992,89 bodu, čímž se burza vrátila k pátečním hodnotám. Posílily všechny tituly, zejména akcie bank, elektrárenské společnosti ČEZ, operátora O2. Procentuálně nejvíc rostly cenné papíry Fortuny, a to o 15 procent na 65 korun.

Foto: Jan Langer
14:32

Snížení podílu povinných minimálních rezerv by mělo vést k podpoře poskytování úvěrů, což podle odhadů analytiků bude znamenat dodatečnou injekci ve výši 650 miliard jüanů (2,4 bilionu Kč).

14:12

Aktuální dění v Číně ovlivňuje i cenu elektřiny, která je úzce navázaná na klesající cenu ropy. Elektřina na energetických trzích ještě nikdy nebyla tak levná. Dodávka jedné megawatthodiny na celý příští rok v pondělí poprvé od vzniku Pražské energetické burzy klesla pod 30 euro. Za poslední tři roky elektřina zlevnila téměř o 40 procent.

"Ta rychlost asi všechny na trhu překvapila. Že by měla jít cena pod magickou třicítku jsme čekali nejdříve po Novém roce," řekl Hospodářským novinám k vývoji na trhu ředitel prodeje elektřiny a plynu ve společnosti Virtuse Jaroslav Codl.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters
14:06

Přímá angažovanost české ekonomiky vůči Číně není příliš velká. Zhruba 3,3 procenta českého HDP je závislé na Číně. Jako první by mohly pocítit ekonomické zpomalení Číny strojírenské firmy exportující do Německa. Příjezdový cestovní ruch by negativně ovlivnila až větší devalvace čínské měny, která je ale nepravděpodobná. Vyplývá to z ankety ČTK mezi analytiky.

13:29

Otázku, jakou hrozbu představuje zpomalení Číny pro světovou ekonomiku, si položil list Financial Times. Ten zároveň zmapoval procentuální změnu na klíčových akciových trzích a změnu vybraných měn oproti americkému dolaru za poslední tři týdny.

 

13:03

Ceny ropy na světových trzích se dnes zvyšují, a zotavují se tak z hlubokých ztrát, které utrpěly v minulých dnech. Přetlak nabídky této strategické suroviny na světovém trhu a obavy z rychlého tempa zpomalování růstu ekonomiky v Číně ale způsobují, že ceny zůstávají v blízkosti nejnižších hodnot za šest a půl roku. Severomořská ropa Brent se prodává kolem 44,25 dolaru za barel a americká lehká ropa za 39,65 dolaru za barel.

"Všechno závisí na evropském akciovém trhu," sdělil podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. "Když budou akcie dál padat, ropa je bude následovat," dodal. Evropské akciové trhy nicméně navzdory pokračujícímu propadu čínských akcií míří vzhůru a silný růst naznačují před zahájením obchodování také akcie v USA.

Foto: Thinkstock
12:55

Sada nových opatření je podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka to, v co doufaly finanční trhy při propadech v posledních dnech. "Čína zaváhala a s menším zpožděním přicházejí opatření, která jsou zatím pouze na straně měnové politiky, kde se dá čekat menší efekt. I tak ale jde o důležitý impuls k překlenutí negativní nálady," říká Vlk.

Obavy z výraznějšího zpomalení v Číně mohou podle něj klesat s vědomím, že jsou tamní autority připravené dodat další podporu. "Čínské trhy jsou zavřené a opatření se projevují pozitivně pouze na futures. Evropské akcie se vydaly vzhůru už ráno a své zisky po čínském oznámení zvyšují. Dá se čekat, že se pozitivní vývoj přenese později i do Ameriky. Čínská měna se s měkčí měnovou politikou nedostává pod tlak, ale otázkou je aktivita centrální banky na trhu," dodává Vlk.

12.37

Čínská centrální banka snížila jednoletou výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,6 procenta a jednoletou depozitní sazbu rovněž o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Banka přistoupila ke snížení sazeb od listopadu už popáté, naposledy tak učinila v červnu. Snížila také podíl povinných minimálních rezerv, a to o půl procentního bodu na 18 procent. Tyto kroky, které mají tamní ekonomice poskytnout další likviditu, vystřelily evropské akcie k dalším ziskům.

 

11:33

Wall Street by se podle očekávání měla dnes zotavit ze včerejšího strmého pádu.

 

11:19

Hned čtyři z deseti největších propadů na šanghajské burze v posledních 15 letech se uskutečnily v posledních dvou měsících.

 

10:43

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil situaci v Číně s nadsázkou přirovnává k "tržnímu masakru motorovou pilou".

 

10:33

Je Čína silná země se slibnou budoucností, anebo země, která čelí vážným strukturálním problémům a nejistým vyhlídkám? V Číně musí něco prasknout, tvrdí prezident Rady pro zahraniční vztahy Richard N. Haass.

10:25

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron dnes v Berlíně podle agentury Reuters prohlásil, že současný vývoj v Číně znamená riziko, které by se nemělo podceňovat.

10:15

Podle ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče bude výprodej na globálních akciových trzích v souvislosti s nejistotou ohledně vývoje v Číně znamenat v příštích týdnech určité riziko. "Nicméně, na globálních finančních očekávám stabilizaci a případný nepříznivý dopad na ekonomický sentiment v Evropě by tak měl být pouze přechodný. I nadále platí, že ekonomika eurozóny pokračuje v růstu a ceny ropy na globálních trzích dosáhly svého minima, což jsou příznivé zprávy pro středoevropský region včetně české ekonomiky," okomentoval situaci Jáč.

Foto: Generali
10:12

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně klesla o 0,4 bodu na 10,7 bodu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Snížila se ale jen u podnikatelů, u spotřebitelů se nezměnila. "Ekonomický útlum Číny zvyšuje obavy českých podnikatelů z hospodářského vývoje v nadcházejících měsících. Obávají se zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a zejména Německu, které je klíčovým obchodním partnerem Číny," uvedl ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. "Spotřebitelé na vývoj v zahraničí rovněž nehledí bez obav, ale jejich obavy jsou více než u podnikatelů kompenzovány letním poklesem cen pohonných hmot. Ten do značné míry souvisí také s čínským útlumem, který oslabuje globální poptávku po ropě," dodal Kovanda.

Ekonom společnosti Roklen
Ekonom společnosti Roklen | Foto: Roklen
9:38

Stále více akciových trhů ve vyspělých zemích vykazuje znaky medvědího (klesajícího) trhu. Celkem 15 ze 30 klíčových burz ve světě ze svých maxim za rok spadlo již o 20 procent a více, Rusko a Čína pak dokonce o 30 procent, připomněla agentura Bloomberg.

 

9:26

Výrazný propad zasáhl také japonský trh, který zakončil obchodování poklesem o téměř čtyři procenta. Jihokorejský index Kospi se udržel v kladných číslech a v závěru posílil o 0,92 procenta.

9:13

Evropské trhy otevřely v úterý v černých číslech. Britský index FTSE na začátku obchodování posiloval o 1,6 procenta, pařížská burza přidávala přes dvě procenta, německý DAX rostl o 1,8 procenta, stejně tak i pražská burza.

08:59

Úterní vývoj klíčového indexu šanghajské burzy SCI: při otevření obchodování klesl o 6,4 procenta, později ztráty mírně umazal a ukončil ranní seanci o 4,3 procenta níže oproti včerejšku, aby následně propad opět zesílil až pod sedm procent  "Panika ovládla trh a není vidět žádný náznak smysluplného zásahu vlády," řekl k dnešnímu obchodování čínský analytik Zhou Lin z firmy Huatai Securities.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters
08:50

Pokles čínských burz se včera přelil do celého světa. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel pondělní obchodování se ztrátou 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles za téměř sedm let. Ve Spojených státech se Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, snížil o 3,57 procenta a zaznamenal tak nejvýraznější pokles za čtyři roky.

Logo Aktuálně.cz

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem paniky na čínských burzách.

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 25. 8. 2015 23:59
 

Právě se děje

Další zprávy