Zisk výrobce hraček Mattel prudce klesl, šéf rezignoval

ČTK ČTK
26. 1. 2015 17:34
Čistý zisk v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně klesl o skoro 60 procent na zhruba 150 milionů dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Předseda správní rady a generální ředitel amerického výrobce hraček Mattel Bryan Stockton dnes rezignoval poté, co firma vykázala prudký pokles čtvrtletního zisku. Cena akcií podniku se po těchto zprávách propadla až o 11 procent na tříleté minimum. Později však velkou část ztrát smazala.

Firma dnes oznámila, že její čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl o téměř 60 procent na zhruba 150 milionů dolarů (3,7 miliardy Kč). Tržby společnosti se snížily o šest procent na necelé dvě miliardy dolarů. Mattel se již delší dobu potýká s poklesem poptávky po panenkách Barbie, napsaly agentury AP a Reuters.

Stockton se stal generálním ředitelem v lednu 2012, o rok později byl jmenován také předsedou správní rady. Ve vedení podniku ho prozatímně nahradí dlouholetý člen správní rady Christopher A. Sinclair.

Společnost Mattel se nyní snaží podpořit své tržby novými produkty. Loni v dubnu například převzala kanadskou firmu Mega Brand za zhruba 460 milionů dolarů (přes 11 miliard korun). Vstoupila tak na rychle rostoucí trh se stavebnicemi z kostek, kterému dominuje dánská firma Lego.

 

Právě se děje

Další zprávy