Zisk klesl o desetinu, ČEZ i tak pokračuje podle plánu. Odstávky stály firmu miliardy

Petr Lukáč Ekonomika ČTK Petr Lukáč, Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 9. 8. 2016 11:34
Čistý zisk ČEZ v pololetí klesl o 10 procent. Výsledky firmy dlouhodobě ovlivňuje levná elektřina. Svoji roli ale hrají i odstávky jaderných elektráren. Společnost očekává, že dopad odstávek na zisk letos bude přes tři miliardy korun.
Foto: Libor Fojtík

Praha - Hospodaření elektrárenské společnosti ČEZ se opět zhoršilo. Za prvních šest měsíců klesl meziročně čistý zisk o 10 procent na 13,8 miliardy korun, provozní zisk před odpisy činil 33,1 miliardy, což představuje pokles o 2,4 miliardy korun.

Na výsledky ČEZ dlouhodobě tlačí levná elektřina na energetických burzách. Svoji roli ale od loňského roku hrají i nedostatečné kontroly na svarech jaderných elektráren a s tím spojené neplánované odstávky jejich bloků. Na provozním zisku se to za letošního půl roku projevilo ztrátou 3,2 miliardy korun.

"Negativní dopad rozšířených kontrol svarů v jaderných elektrárnách na zisk v prvním pololetí se nám ale podařilo více než kompenzovat vyšší a efektivnější výrobou v uhelných elektrárnách a zejména díky zisku z obchodování s komoditami," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"Plán společnosti kompenzovat meziroční pokles prodejních cen elektřiny navýšením objemu výroby se zatím daří naplňovat jen průměrně, ale s tím se počítalo. Jde o efekt výrazně vyššího rozsahu odstávek jaderných bloků, který provází společnost od podzimu loňského roku. Pololetní výroba elektřiny je proto ve stejném období zhruba na úrovni roku loňského," řekl analytik Petr Hlinomaz.

ČEZ tak i nadále drží odhad zisku za celý rok 2016 na úrovni 18 miliard korun. Za minulý rok vydělala polostátní firma po očištění 27,7 miliardy korun. Společnost nicméně o dvě miliardy snížila odhad provozního zisku před odpisy na 58 miliard korun.

Odstávky za tři miliardy

Dopad odstávek jaderných elektráren do letošního celoročního provozního zisku EBITDA bude přes tři miliardy korun proti tomu, kdyby bloky vyráběly na plný výkon. Na tiskové konferenci k výsledkům společnosti za první pololetí to řekl finanční ředitel firmy Martin Novák. Jde o značné navýšení i proti původním plánům ČEZ.

"Celkový dopad v penězích proti tomu, co jsme očekávali, je asi 2,5 miliardy korun. Z toho 600 milionů je dopad do prvního pololetí, ve druhém pololetí pak očekáváme dopad 1,9 miliardy Kč," uvedl Novák.

ČEZ v minulém roce rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Technici navíc provádějí zkoušky zařízení a investice, jež ČEZ potřebuje dokončit kvůli podání žádosti o nové povolení provozu, které ještě potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk v červnu uvedl, že rozsáhlé kontroly skončí příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy