Zisk ČEZu klesl o víc než třetinu i kvůli teplé zimě

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 12. 11. 2014 12:08
Energetický koncern se potýká s poklesem zisku. Ten se letos oproti loňsku zatím propadl o 38 procent. V posledním čtvrtletí pak čistý zisk meziročně klesl zhruba o čtvrtinu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 38 procent na 19,6 miliardy korun. Od července do září pak činil jen 2,36 miliardy korun, což je asi o čtvrtinu méně než před rokem. 

Mezi hlavní důvody poklesu patří snižování cen elektřiny nebo teplotně nadprůměrný začátek roku a s tím související nižší dodávka tepla, informovala ve středu firma.

Výroba elektřiny do konce září se meziročně snížila o sedm procent na 46 terawatthodin. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl o pět procent, u plynu dokonce o 13 procent. Prodej tepla pak byl meziročně o 17 procent nižší.

Miliardy z Albánie

Na zmíněné negativní vlivy reaguje ČEZ opatřeními hlavně na straně stálých nákladů. „Pro roky 2015 a 2016 se nám postupně daří naplňovat ambiciózní cíl uspořit proti podnikatelskému plánu 16 procent stálých nákladů. Jsem rád, že naše společnosti také využily možnosti nahradit požadované úspory navýšením zisku z nových obchodních příležitostí,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Skupina ČEZ pokračuje ve svých aktivitách na jihovýchodě Evropy. „Po úspěšné dohodě s albánskou stranou jsme vyhráli i arbitráž s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině a jako kompenzaci za nerealizovanou investici inkasujeme téměř 7,5 milionu eur. Intenzivně pracujeme i na vyřešení situace kolem zelených certifikátů pro naše větrné elektrárny v Rumunsku,“ dodal Beneš.

Dohoda o narovnání s Albánií, na jejímž základě má ČEZ získat do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy korun), tedy částku zhruba odpovídající jeho počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje, měla podle Beneše na hospodářské výsledky pozitivní vliv. Beneš potvrdil, že prvních 15 milionů eur již ČEZ od Albánie dostal.

Vylepšená předpověď

Za letošní tři čtvrtletí skupině ČEZ klesly tržby meziročně o devět procent na 147 miliard korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) ve stejném období klesl oproti loňsku o 15 procent na 54,7 miliardy korun.

Za celý rok 2014 nicméně ČEZ očekává EBITDA ve výši 72 miliard, což je o 1,5 miliardy korun více oproti původním odhadům, a čistý zisk očištěný ve výši 29 miliard korun. Podle společnosti ale předpověď může ovlivnit jak vývoj regulatorních a legislativních podmínek energetiky v jihovýchodní Evropě, tak i disponibilita výrobních zdrojů a klimatické podmínky v posledním čtvrtletí letošního roku.
    
ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, v úterý jejich cena končila na 612,10 koruny za akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy